Jordaan je bil že učitelj, nogometaš, poslanec Afriškega narodnega kongresa, izvršni direktor Južnoafriške nogometne zveze, zdaj pa je predsednik južnoafriškega organizacijskega odbora za SP. Foto: EPA
Jordaan je bil že učitelj, nogometaš, poslanec Afriškega narodnega kongresa, izvršni direktor Južnoafriške nogometne zveze, zdaj pa je predsednik južnoafriškega organizacijskega odbora za SP. Foto: EPA
Cape Town
Južna Afrika je pripravljena na nogometni spektakel. Foto: EPA

V dneh pred začetkom svetovnega prvenstva je 58-letni nekdanji borec proti apartheidu povsem miren. "Izredno trdo smo delali," pravi izvršni direktor organizacijskega komiteja SP-ja, ki skrbi, da vse poteka, kot mora, in prevzame krivdo na svoja ramena, če ne. Na dosežke Južnoafričanov do zdaj gleda s ponosom; vseh deset stadionov, kjer bodo potekale tekme, je bilo pripravljenih že nekaj mesecev pred prvenstvom, v Johannesburgu nov sistem avtobusov deluje že od avgusta 2009, v Durbanu je odprto novo letališče, obnovljenih je bilo na stotine kilometrov cest, varnostni načrt države pa so mednarodni strokovnjaki ocenili kot prvovrsten.

Na lastni koži občutil apartheid
Leta 2004 je Južna Afrika pod njegovim vodstvom dobila pravico za organizacijo SP-ja 2010, potem ko jo je v boju za organizacijo SP-ja 2006 premagala Nemčija. V zadnjih šestih letih je Jordaan močno zavihal rokave in poskrbel, da je vse pripravljeno. V mednarodni nogometni skupnosti uživa velik ugled. Svoje delo pogosto primerja z bojem proti apartheidu, katerega del je bil tudi sam. Kot otrok iz mešanega zakona je na lastni koži občutil krivico sistema delitve belopoltih in temnopoltih. "To so bili težki in nevarni časi," se spominja obdobja, ko so njegovo družino preselili na rob mesta in porušili njihovo hišo.

Pridružil se je študentski organizaciji pod vodstvom gibanja Črnska zavest, ki ga je vodil Steve Biko. Konec 70. let 20. stoletja je nastala organizacija SACOS (svet južnoafriškega športa), v okviru katere se je Jordaan s somišljeniki zavzemal za izključitev južnoafriškega ragbija, nogometa, atletike in drugih športov z mednarodnih tekmovanj.

SP lepa priložnost za JAR
"Prizadevali smo si, da bi Južna Afrika postala boljša država, in da ta obljuba postane resničnost, moramo še veliko narediti," pravi Jordaan. Svetovno prvenstvo bo za gostiteljico lepa priložnost, da pride do sredstev, ki bi jih lahko izkoristila za razvoj infrastrukture.

Najbolj pereče vprašanje varnost v Južni Afriki
Še največ težav gostiteljem povzroča kriminal. Južna Afrika ima eno najvišjih stopenj kriminala na svetu. Bodo udeleženci SP-ja in gledalci varni, so pogosto spraševali Jordaana. Ta je opozoril na številne velike športne dogodke, ki jih je Južna Afrika že gostila brez težav, in na to, da so tujci le redko tarče napadov.