Prireditelji 19. svetovnega prvenstva v nogometu zagotavljajo, da bo za varnost odlično poskrbljeno. Foto: EPA
Prireditelji 19. svetovnega prvenstva v nogometu zagotavljajo, da bo za varnost odlično poskrbljeno. Foto: EPA
Drago Kos
49-letni Drago Kos je dolgoletni nogometni sodnik, ki je po izvolitvi Ivana Simiča za predsednika zveze odstopil kot nadzornik sojenja.
Srebrni vrč za America's Cup
Zlati pokal za svetovne prvake predvsem zaradi mladosti še ne sodi med najdražje športne lovorike na svetu, med katerimi je najstarejši srebrni vrč za zmagovalca America's Cupa, ki je vreden okoli milijon evrov. Foto: EPA
Velika peterica, ki ni igrala na mundialu
Pozdrav Afriki s pokalom za prvake in o varnosti

Dobro novico za slovenske navijače je ob obisku v Ljubljani sporočila Titi Molaba, odpravnica poslov na veleposlaništvu Južne Afrike na Dunaju, ki pokriva tudi Slovenijo. Začasna veleposlanica je Slovenijo obiskala, ravno ko slovensko glavno mesto gosti Fifin pokal za svetovne prvake, ki mu je pripadlo tudi častno mesto v oddaji Pozdrav Afriki.

Poleg pokala je bil gost Saše Jerkoviča tudi Drago Kos, dolgoletni nogometni sodnik in nekdanji kriminalist, ki je spregovoril o varnostnih vidikih prvenstva in kako se nanj pripravljajo prireditelji.

"Zelo veiko dela za prireditelje"
"Južnoafričane čaka zelo veliko dela, zelo veliko ljudi in zelo, zelo veliko denarja," je izpostavil Kos temelj za vsako dobro varovano prireditev. Ker bo največji svetovni športni dogodek prvič organiziran na črni celini, je med pripravami na poletni spektakel mogoče slišati veliko kritik in dvomov na račun prirediteljev. Še posebej so se vprašanja o pomanjkljivi varnosti pojavila ob incidentu na začetku januarskega afriškega prvenstva v Angoli, ko so uporniki v provinci Kabinda iz zasede streljali na avtobus z nogometno reprezentanco Toga.

Proti dvojnim merilom
"Če se kaj zgodi v neki afriški državi, ne moremo obsojati vse Afrike. Če bi to naredili, bi morali razložiti, zakaj uporabljamo dvojna merila. Kot sem povedel že decembra, ko je na Finskem nekdo streljal v veleblagovnici, zato ne obsojamo celotne Evrope in nismo obsojali Švedske, Norveške ali Nemčije," je predsednik organizacijskega odbora Danny Jordaan opozoril na dvojna merila in to, da sta Angola in predvsem nemirna provinca Kabinca oddaljeni več tisoč kilometrov.

Delitev bremena pri zagotavljanju varnosti
"Varnost ni samo stvar Južne Afrike, ampak tudi vseh policij držav udeleženk. V zadnjem času se je policijsko sodelovanje na tem področju izjemno razvilo. Vpletene policije so v stalnem stiku, da preprečijo kaj nezaželenega," je poudaril Kos in dodal, da breme varnosti ne leži samo na gostiteljih turnirja, temveč tudi na državah udeleženkah ter njihovih varnostnih organih. Gost je razčlenil tudi varnostno piramido, kjer se najprej poskrbi za varnost obiskovalcev na stadionih, nato igralcev in uradnega osebja.

Predstavitev: "Kdo gre v Afriko?"
V sklepnem delu oddaje, ki vsak ponedeljek ob 22.00 na TVS 2 ogreva slovensko javnost za 19. svetovno prvenstvo v nogometu, je bil predstavljen še projekt Unicefa in RTV Slovenija, ki skupaj pripravljata nogometni resničnostni šov "Kdo gre v Afriko?"

12 prostih mest za rekreativce
Morda ste včasih igrali nogomet, morda še zdaj vsak teden brcate žogo s prijatelji in ste nevarni za gol ali pa steber obrambe. Prijavite se za eno izmed 12 prostih mest! Se pred zaslonom jezite, kadar se napadalec vaše priljubljene ekipe zaplete in ne zadene gola iz enostavnega položaja? Bodite vi del resničnostnega šova in pokažite vsem, kako znate na tekmi ali na treningu "vrteti" legende, kot so Zahovič, Čeh, Simeunovič in Udovič.

Starostna omejitev: od 18 do 40 let
Prijavi se lahko kdor koli, star od 18 do 40 let - tudi ženske! Na avdicijah, ki bosta potekali 10. in 11. aprila v Ljubljani in Mariboru, bomo izbrali tiste, ki bodo sodelovali v oddaji. Za ekipo Sever se lahko prijavite rekreativni nogometaši iz Štajerske, Gorenjske, Koroške, Prekmurja in Zasavja, za ekipo Jug rekreativci iz Ljubljane in okolice, Primorske, Notranjske, Dolenjske in Posavja.

Prijava za avdicijo je enostavna. Najprej izpolnite prijavnico, ki jo dobite tukaj, in jo do 6. aprila 2010 pošljite na spletni naslov kdogrevafriko@rtvslo.si ali na poštni naslov:
RTV Slovenija
Kolodvorska 2
1550 Ljubljana
za oddajo »Kdo gre v Afriko?«

Štirje bodo nagrajeni s potjo v Južno Afriko
Tekma med Severom in Jugom bo imela dobrodelno noto, saj bo celoten izkupiček od prodaje vstopnic, telefonskega glasovanja in SMS-donacij namenjen Unicefovemu programu Šport za razvoj v Južni Afriki. Med tekmo bodo gledalci glasovali za najboljšega rekreativnega igralca Severa in Juga (za nekdanje nogometaše in predstavnike estrade ne bo mogoče glasovati), ki bosta za nagrado odpotovala na letošnje svetovno prvenstvo v nogometu. RTV Slovenija bo izžrebala tudi gledalca in nekoga, ki bo na tribunah tekme Sever - Jug, oba pa bosta nagrajena s potovanjem v Južno Afriko.

Velika peterica, ki ni igrala na mundialu
Pozdrav Afriki s pokalom za prvake in o varnosti