Prekršek za neposredni rdeči karton, se glasi ugotovitev priznanih nekdanjih sodnikov, kot sta Urs Maier in Mateo Beusan. Foto: Reuters
Prekršek za neposredni rdeči karton, se glasi ugotovitev priznanih nekdanjih sodnikov, kot sta Urs Maier in Mateo Beusan. Foto: Reuters
Bert van Marwijk in Howard Webb
Nizozemski selektor Bert van Marwijk po koncu ni skrival ogorčenja nad Webbom, čeprav je bil po koncu 1. polčasa lahko vesel, da ni imel na igrišču samo še devetih igralcev. Foto: Reuters
Horacio Elizondo in Zinedine Zidane
Argentinski sodnik Horacio Elizondo pred štirimi leti v podaljšku finala ni okleval pri izključitvi najboljšega igralca turnirja Zinedina Zidana, čeprav samega udarca z glavo ni videl. Povsem se je zanesel na besedo svojega pomočnika. Foto: EPA

Howard Webb je tako rekoč že v peti minuti izgubil nadzor nad srečanjem, v katerem so se Nizozemci z grobostjo spravili nad Špance, ki jim tudi niso ostali dolžni, predvsem pa so z zadetkom Andresa Inieste tri minute pred koncem podaljška osvojili prvi naslov svetovnih prvakov v nogometu.

"To sta bili najtežji dve uri v moji karieri. Psihično in čustveno sem izpraznjen, toda Fifa je bila res razumevajoča in nas je dobro podprla, ne samo v finalu, temveč tekom celotnega turnirja," je policijski narednik priznal, da je za njim peklenski finale.

"Kung fu" de Jong
Med ostrimi štarti in udarci izstopa dogodek iz 28. minute, ko sta se visoko v zraku srečala kopačka Nigela de Jonga in prsni koš Xabija Alonsa. Siloviti in izredno nevarni udarec nizozemskega vezista je sklatil Baska, ki jo je začuda odnesel brez poškodbe, a še več začudenih pogledov je bilo ob pogledu na barvo kartona za mojstra "kung fuja". Angleški sodnik, ki bo v sredo dopolnil 39 let, je milostno izvlekel rumeni karton, namesto da bi de Jonga nemudoma poslal pod tuš.

"Da, bal sem se, da bo hujše kot rumeni karton. Videti je bilo hujše, kot je bilo v resnici, čeprav po resnici povedano nisem videl nasprotnika vse do zadnjega trenutka," je svoj pogled predstavil Nigel de Jong. "Resnično sem bil skoncetriran samo na žogo in nato sem ga z nogo ujel za prsa. Ko mi je Webb pokazal rumeni karton, mi je odleglo, saj sem imel kar nekoliko sreče," je vezist Manchester Cityja priznal, da je potihoma pričakoval izključitev.

Zablodi Webba pred golom odločitve
"Najlažje je kriviti sodnika. Mislim, da naša največja napaka ni bil sodnik," se de Jong ni priključil ostrim kritikam iz tabora "oranja", ki so predvsem izpostavili dve veliki sodniški napaki v dveh akcijah pred golom Inieste. Najprej Webb ni dosodil kota, potem ko je španski živi zid spremenil smer žoge po strelu Arjena Robbna, v naslednji akciji pa ni videl prekrška nad Eljerom Elio na robu španskega kazenskega prostora, po čemer je sledil hiter protinapad, ki se je končal z zmagovitim golom.

Blatter ne verjame v popolnost
"Finale ravno ni bila tekma, ki sem jo pričakoval," je svoje razočaranje nad zadnjo, 64., tekmo SP-ja v Južni Afriki razkril predsednik Fife Sepp Blatter, ki pa ni želel kritizirati sodnikov: "Nisem poklican, da bi sodil o predstavi sodnikov. Ni jim bilo lahko, pri čemer jim igralci zagotovo niso pomagali. V nogometu moramo živeti z napakami. Mislim, da popolnost v svetu ne obstaja."

Rekord, ki ga bo težko popraviti
S 15 kartoni je Webb več kot podvojil prejšnji rekord finalov svetovnih prvenstev. Leta 1986 je v finalu med Nemčijo in Argentino sodnik pokazal šest kartonov. Nad kriterijem angleške sodniške trojice so obupovali strokovni sodniški komentatorji po vsem svetu, številni so se odkrito spraševali, zakaj tokratni četrti sodnik, Japonec Juiči Nišimura, ni bil postavljen za glavnega delivca pravice v finalu 19. SP-ja.

Cruyff ostro tudi nad Webba
Tako kot je brez dlake na jeziku kritiziral grobost svojih rojakov, tako legendarni Johan Cruyff ni prizanašal niti Webbu: "Lahko sodiš narobe in narediš napako, toda ne moreš ustvariti povsem lastnega čuta za pravico. Še slabše, ne moreš iznajti osebne razlage splošno sprejetih pravil."