Brazilija je povsem onemogočila tekočo in napadalno igro Čila, pri tem pa je zadevala iz priložnostih, ki so jim jih ponudili južnoameriški tekmeci. Foto: EPA
Brazilija je povsem onemogočila tekočo in napadalno igro Čila, pri tem pa je zadevala iz priložnostih, ki so jim jih ponudili južnoameriški tekmeci. Foto: EPA
Gol Juana
Brazilija je povedla v 35. minuti, ko je Juan z visokim skokm izkoristil podajo iz kota. Foto: Reuters
Gol Luisa Fabiana
Luis Fabiano je po hitrem protinapadu izkoristil priložnost že za tretji gol na prvenstvu. Foto: EPA
Robinho
Robinho je pravi strup za Čile, na zadnjih šestih tekmah je južnoameriškim tekmecem zabil že šest golov. Foto: EPA

gola in "selecao" se bo za polfinale udaril z Nizozemsko.

Dunga je zmagovalec taktičnega obračuna južnoameriških tekmecev. Z odločno in dobro premišljeno postavitvijo je zmagoviti kapetan SP-ja 1994 povsem zasenčil in omrtvil napadalnost varovancev Marcela Bielse, ki so prvič resneje zagrozili šele dobre četrt ure pred koncem tekme, ko so Brazilci že 40 minut trdno držali vodstvo.

Tri prave priložnost za tri gole
Tekma se je odločila v obdobju treh minut med 35. in 38. minuto, ko so petkratni svetovni prvaki na hitro dosegli dva gola. Najprej je Juan po podaji iz kota z visokim skokom matiral čilensko obrambo in vratarja Brava, nato pa je po hitrem protinapadu zadel še Luis Fabiano. Po uri igre je piko na i preprečljivi zmagi dodal še Robinho.

Dunga: "Izboljšati moramo vse"
"Izboljšati moramo vsa področja naše igre," je bil (ne)presenetljiv pogled Dunge na zasluženo gladko zmago. Vedno zahtevni trener, ki ostaja zvest svojim nogometnim načelom, je nato obrazložil: "Čile je igral izredno dobro, žogo so imeli v svoji posesti in so si jo natančno podajali, toda nam je uspelo ohraniti ravnovesje."

"Potrti in žalostni smo, ker smo pričakovali nekaj povsem drugega. Žal smo na Brazilijo naleteli že v osmini finala, oni pa so najboljše moštvo na svetu," je bil odkrit vratar in kapetan Čila Claudio Bravo.

Za naj igralca tekme ste izbrali Robinha, ki je prejel 46 odstotkov glasov.
V priloženih videonovicah si oglejte analizi polčasov, celotna tekma pa je na voljo tukaj: 1. polčas; 2. polčas.


Juan izkoristil šesti kot

Potem ko so Čilenci nakazali, da se ne mislijo braniti, so Brazilci odgovorili z mini pritiskom. Po slabem strelu samega Luisa Fabiana je z razdalje poskusil Gilberto Silva, a je bil Bravo zbran in je po paradi s prsti žogo odbil v kot. Po četrt ure se je vzpostavilo navidezno ravnotežje, obe moštvi pa sta dobro razdirali igro nasprotnega moštva. V 35. minuti je padel prvi gol na tekmi. Maicon je za "selecao" izvajal že šesti kot, Brazilci so se nagnetli sredi kazenskega prostora in pripravili Juanu prostor za idealen skok, branilec Rome pa je z glavo meril tik pod prečko, zaradi česar je bil Bravo povsem nemočen.

Fabiano udaril tri minute pozneje
Zadetek je očitno zmedel obrambo Čila, ki se je tri minute pozneje sesula. Robinho je hitro stekel po levem krilu, podal v sredino do Kakaja, ki je 'iz prve' podaljšal do Luisa Fabiana. Brazilska devetica je izigral 'ofsajd zanko' in nato učinkovito preigral čilenskega vratarja ter žogo potisnil v prazno mrežo za podvojitev brazilskega vodstva.

Pritisk brez strelov voda na mlin Robinha
Drugi del se je začel z jalovo premočjo Čila, ki ni resneje ogrozil vrat Julia Cesarja. Po četrt ure nadaljevanja je sledil nov šolski protinapad Brazilije, Ramires se je po sredini sprehodil skozi čilsko obrambo in na robu kazenskega prostora nesebično podal do Robinha, ki je z mojstrskim zavitim strelom še tretjič zatresel mrežo "la Roje".

Premalo zbranosti za častni gol
Ob odločeni tekmi je padla koncentracija tudi granitni brazilski obrambi. Prvi je za Čile resneje zagrozil Valdivia z razdalje. Potem ko je Bravo v 74. minuti preprečil Robinhu drugi zadetek, je na drugi strani do najlepše čilenske priložnosti prišel Humberto Suazo, ki je iz obrata močno streljal, Cesar pa je žogo odbil v kot. Tri minute pozneje je Suazo po kotu poskušal z 'lobom' in zadel zgornji del prečke. Ob koncu je bilo še nekaj samostojnih akcij Čilencev, kar pa ni spremenilo izida.

"Selecao" v duhu zgodovine in statistike
Nadaljuje se črna serija Čila v tekmah z Brazilijo, ki je dobila še tretji obračun na svetovnih prvenstvih. Leta 1962 je na prvenstvu, ki ga je gostil Čile, Brazilija v polfinalu slavila s 4:2, leta 1998 pa so bili Brazilci v osmini finala boljši s 4:1. Poleg tega "la Roja" že deset let ni premagala "selecaa", v zadnjih petih letih pa so izgubili še osmi zaporedni obračun, pri čemer so prejeli kar 29 golov.

Čile se vrača v Južno Ameriko z dvema zmagama in dvema porazoma, Brazilijo pa po tretji zmagi na turnirju čaka četrtfinalni obračun z Nizozemsko, proti kateri pa ne bo mogel zaigrati vezist Ramires, ki je prejel drugi rumeni karton.

OSMINA FINALA

Johannesburg (Ellis Park):
BRAZILIJA - ČILE 3:0 (2:0)
54.096; Juan 35., Luis Fabiano 38., Robinho 59.

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan , Michel Bastos, Ramires , Gilberto
Silva, Dani Alves, Kaka ( 81./Kleberson), Robinho (/85. Gilberto Melo), Luis Fabiano ( 76./Nilmar).

Čile: Bravo, Isla ( 62./Millar ), Contreras ( 46./Tello), Fuentes , Vidal , M. Gonzales ( 46./Valdivia), Carmona, Jara, Suazo, Beausejour, Sanchez.

Sodnik: Howard WEBB (ANG)

Statistika

Brazilija

Čile

streli 1715
streli v okvir vrat6

3

prekrški1418
posest žoge5149
koti86
pretečeni kilometri100,6108,6


Durban:
NIZOZEMSKA
- SLOVAŠKA 2:1 (1:0)
61.962; Robben 18., Sneijder 84.; Vittek 94./11-m