Čeprav ni dobil nazaj kapetanskega traku, je bil John Terry tisti, ki je sprorčil zahteve igralcev.
Čeprav ni dobil nazaj kapetanskega traku, je bil John Terry tisti, ki je sprorčil zahteve igralcev. "Ob Rooneyju si želimo Joa Cola." Selektor Fabio Capello bo za sredino tekmo zagotovo opravil nekaj menjav. Foto: EPA
Fabio Capello
Fabio Capello: Na treningu naredimo vse, med tekmo je povsem drugače. Ne razumem, zakaj med tekmo ne spremenimo ritma ali hitrosti igre. Če na tem SP-ju ne tečeš ali ne pritiskaš ali se ne boriš, potem je težko iti naprej. Foto: Reuters

Angleški selektor bo v nasprotju z dosedanjo prakso začetno enajsterico svojim igralcem sporočil precej pred tekmo. Do zdaj je Italijan postavo določil dve uri pred tekmo, kar naj bi po pisanju angleških medijev v napeto vzdušje v angleškem taboru vnašalo še dodaten nemir.

Primadona Rooney in veliko dolgočasje
"Je angleški tabor razdeljen?" ugibajo mediji. Nič novega, ko gre za svetovno prvenstvo in dobro (pre)plačane angleške zvezdnike, ki morajo več kot mesec gledati drug drugega. Ugledni BBC navaja rumeni News of The World, češ da se Wayne Rooney obnaša kot razvajena primadona in hoče, da se v igri vse vrti okoli njega. To pa naj bi bil le vrh ledene gore. Oholi Capello naj sploh ne bi pozdravljal starejših igralcev, ko gre v bazi mimo njih, igralci morajo v hotelskih sobah počivati po pet ur na dan in so razjedeni od dolgčasa, nogometaši so živčni, ker za enajsterico izvejo le dve uri pred tekmo ...

Terry spet v kapetanski vlogi
Verjetno ni naključje, da na nedeljsko tiskovno konferenco ni prišel zdajšnji kapetan Steven Gerrard, ampak nekdanji, odločnejši John Terry, ki mu je Capello odvzel trak zaradi seksualne afere. Od takrat je angleški voz krenil navzdol. Steber obrambe je jasno zahteval spremembe: "Joe Cole in Wayne Rooney sta edina v naši reprezentanci, ki lahko strgata nasprotno obrambo." S tem je "pihal na dušo" angleških navijačev, ki trmastega Capella že dalj časa pozivajo, naj v igro končno pride bojeviti in nepredvidljivi nogometaš Chelseaja.

Ob Rooneyju zahtevajo Joa Cola
Po informacijah iz virov blizu angleškega tabora pa Terry ni edini, ki od Capella zahteva, da zaigra Cole. Terry je ob tem zavrnil namige, da v angleškem taboru vre, a skoraj takoj nato negiral samega sebe: "Spet moramo postati ena ekipa."

Potrditev, da so stvari ušle z vajeti, pa bi bilo lahko tudi dejstvo, da je vodstvo angleške nogometne zveze pred tekmo s Slovenijo še enkrat podprlo selektorja Capella. "Fabio ima pogodbo z nami do leta 2012 in nič se ni spremenilo," je povedal tiskovni predstavnik zveze Adrian Bevington, a BBC poroča, da bo Capello ob neuspehu odstopil.

V predtekmovanju nazadnje izpadli leta 1958
Anglija ni izpadla v predtekmovanju od leta 1958. Po slabih začetkih na SP-ju 1986 kot 1990 so si Angleži pot v nadaljevanje tekmovanja priborili prav z zmagami v tretji tekmi v skupini. Leta 1986 so prišli v četrtfinale, leta 1990 pa v polfinale. Terry upa, da bo tako tudi tokrat: "Tekma proti Sloveniji bo ali polom ali vzpon naše ekipe. Zaradi reprezentance sem se družini odrekel za mesec dni. Hočem zmagati na tem turnirju. Nočem že v sredo zapustiti Južne Afrike."

Angleži so imeli v nedeljo zvečer krizni sestanek. Vse je ostalo za zaprtimi vrati ...