Keisuke Honda je s prostega strela načel mrežo Dancev. Foto: Reuters
Keisuke Honda je s prostega strela načel mrežo Dancev. Foto: Reuters
Japonski nogometaši
Jasuhito Endo (levo) je z izjemnim prostim strelom dosegel drugi gol za Japonce. Foto: Reuters

Danci so za napredovanje potrebovali zmago, a že po pol ure sta Keisuke Honda in Jasuhito Endo z mojstrskima prostima streloma odločila srečanje. V nadaljevanju so varovanci Takešija Okade s pametno igro popolnoma nadzorovali potek srečanja na stadionu Royal Bafokeng.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Keisukeja Hondo. Več o nagradni igri si preberite tukaj.
Lahko se preizkustite v napovedovanju izidov: Nostradamus.


Najprej mojstrovina Honde ...
V 12. minuti se je Daisuke Macui na levi strani sam znašel pred vratarjem Thomasom Sörensenom, ki je odlično posredoval. V naslednji minuti je Makoto Hasebe meril prek vrat. Na drugi strani je Jon Dahl Tomasson poslal žogo med nogama branilca Judžija Nakazave, a je za las zletela mimo vratnice. V 17. minuti je Honda z izjemnim prostim strelom s 25 metrov z levico zatresel mrežo. Sörensen je skočil najprej v desno, šele nato pa v levo in bil prepozen. Žoga je le za nekaj centimetrov zletela mimo konic njegovih prstov.
V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

... nato še Enda
Po pol ure igre je Per Kröldrup 22 metrov pred svojim golom podrl razigranega Hondo. Prosti strel je velemojstrsko izvedel Jasuhito Endo. Žogo je z desnico zavrtinčil prek živega zidu in Sörensen je bil brez moči.

Tomasson v drugem poskusu le znižal
Japonci so tudi v drugem delu narekovali oster ritem in s hitrim tekom prihajali do novih poskusov. Danci niso našli poti do vrat Eidžija Kavašime. Do znižanja so prišli, ko je Hasebe v 80. minuti storil prekršek nad Danielom Aggerjem v kazenskem prostoru in sodnik Jerome Damon je pokazal na belo točko. Kapetan Tomasson ni meril dovolj natančno, Kavašima je strel odbil, kljub temu pa je Tomasson le popravil napako in odbito žogo poslal prek japonskega vratarja v mrežo.
Okazaki postavil piko na i
Optimizem Dancev v želji po priključku ni dolgo trajal. Menjava v japonski vrsti je hitro obrodila sadove, Šindži Okazaki je znova pobegnil razredčeni danski obrambi ter po sijajnem preigravanju in nesebični podaji Honde postavil končni izid tekme, Japoncem pa zagotovil novo napredovanje v osmino finala po letu 2002.

Skupina E, Rustenburg:
DANSKA - JAPONSKA 1:3 (0:2)
27.967; Tomasson 81.; Honda 17., Endo 30., Okazaki 88.

Danska: Sorensen, Agger, Kroldrup ( 56./Larsen), Jacobsen, S. Poulsen, C. Poulsen , Jorgensen ( 34./J. Poulsen), Kahlenberg ( 63./Eriksen), Rommedahl, Tomasson , Bendtner .

Japonska: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagatomo , Okubo ( 89./Konno), Endo ( 91./Inamoto), Hasebe, Macui ( 74./Okazaki ), Honda .

Sodnik: Jerome DAMOM (JAR)

KAMERUN - NIZOZEMSKA 1:2 (0:1)
Eto'o 65./11-m; van Persie 36., Huntelaar 83.


Lestvica:
PARAGVAJ * 3 1 2 0 3:1 5
SLOVAŠKA * 3 1 1 1 4:5 4
-------------------------------
N. ZELANDIJA 3 0 3 0 2:2 3
ITALIJA 3 0 2 1 4:5 2

* - v osmini finala