Marcello Lippi si je na prejšnjem SP-ju v Nemčiji v 3. krogu predtekmovanja kožo rešil z zmago nad Čehi, tokrat so bili zanj usodni njihovi sosedi Slovaki. Foto: MMC RTV SLO
Marcello Lippi si je na prejšnjem SP-ju v Nemčiji v 3. krogu predtekmovanja kožo rešil z zmago nad Čehi, tokrat so bili zanj usodni njihovi sosedi Slovaki. Foto: MMC RTV SLO
Marcelo Lippi
Izkušeni strokovnjak se neslavno poslavlja od selektorskega stolčka. Foto: EPA
Fabio Quagliarella
Fabio Quagliarella je v drugem polčasu poživil italijanski napad, a poraza ni mogel preprečiti. Foto: Reuters

To je na svojo željo dejal že na začetku novinarske konference, preden so ga "napadli" italijanski predstavniki sedme sile.

"Če se moštvo na tako pomembnem turnirju predstavi s težkimi nogami, težko glavo in težkim srcem, pomeni, da ga selektor ni ustrezno pripravil na psihološki, tehnični in taktični ravni - predvsem na psihološki. Jasno je, da ga nisem pripravil tako, kot bi moral. Pričakoval sem vse drugo, razen tega, kako se je ekipa predstavila v prvem polčasu. Zelo mi je žal, da sem moral ta projekt končati na tak način. Nisem pričakoval, da lahko osvojimo nov naslov svetovnega prvaka, a gotovo drugačne predstave, kot smo jo prikazali danes. Svojemu nasledniku želim vse najboljše. Hvala vsem, ki ste me spremljali zadnja štiri leta, v katerih smo preživljali lepe in malo manj lepe trenutke," je povedal Lippi, ki ga bo na klopi Italije zamenjal dozdajšnji trener Fiorentine Cesare Prandelli.

Ni bilo pravega ustvarjanja in "presinga"
62-letni trener je bil zelo razočaran nad igro svoje reprezentance. Dejal je, da 75 minut ni bila sposobna igrati predvsem zaradi psihološke zavore. Prepričan je bil, da bo drugače, in ne zna si razložiti, zakaj njegovi varovanci niso igrali bolje.

"Ni mi žal, da sem se vrnil na selektorsko mesto. Pričakoval sem, da bodo igralci, ki sem jih izbral, dali kaj več. Ni mi jih uspelo prav motivirati. V preteklosti mi je uspelo sestaviti pravo "mešanico", tokrat ne. Očitno mi ni uspelo pripraviti ekipe, da bi odigrala tako, kot bi morala. Ni bilo pravega ustvarjanja igre in pravega "presinga". Če je tako, je odgovornost vedno na trenerju," je dodal Lippi, ki si bo zdaj vzel nekaj mesecev počitka, potem pa razmislil o nadaljnjih izzivih.

Ali greš naprej ali izpadeš
"Že prvih dveh tekem nismo odigrali brilijantno, a potem sem si rekel: 'Končno je prišel pravi "mundial.' Na prvi tekmi namreč lahko rečeš, da boš imel še drugo, na drugi pa, da te čaka še tretja. Danes te možnosti ni bilo več. Bilo je, kot da bi igrali v osmini finala. Ali greš naprej ali izpadeš. Tak izpit sta imeli včeraj tudi Nemčija in Anglija. Igri s prvih dveh tekem bi morali dodati le nekaj več konkretnosti v napadu in bi nam uspelo," je razmišljal Lippi.

Poudaril je, da bi se tudi brez Gianluigija Buffona in Andree Pirla, ki sta bila med prvenstvom poškodovana, Italija morala predstaviti v boljši luči. "Ta trenutek italijanski nogomet na splošno ni ravno v brilijantnem stanju, je pa gotovo boljši, kot smo prikazali danes," je sklenil italijanski selektor. Ni pa se strinjal z namigom enega izmed novinarjev, da mu nogometaši niso sledili tako, kot si je želel, ker so vedeli, da ga po svetovnem prvenstvu zamenjal nekdo drug.
Iz Johannesburga,