Nogometno velesilo Nizozemsko bi (popolnoma) zadovoljil le naslov svetovnega prvaka. Na tej poti jim utegne že v četrtfinalu nasproti stati Brazilija. Seveda, če bo ugnala Čile ... Foto: EPA
Nogometno velesilo Nizozemsko bi (popolnoma) zadovoljil le naslov svetovnega prvaka. Na tej poti jim utegne že v četrtfinalu nasproti stati Brazilija. Seveda, če bo ugnala Čile ... Foto: EPA
Wesley Sneijder
Za Wesleyjem Sneijderjem je sijajna sezona v Interju. Piko na i ji lahko doda z uspešnim nastopom na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Robert Vittek
Je Robert Vittek prihranil še kaj dinamita za Nizozemce? Foto: EPA
Slovaki
Slovaška je prvenstvo začela z neprepričljivima predstavama proti Novi Zelandiji in Paragvaju, nato pa zablestela proti Italiji. Foto: EPA

Senzacionalna zmaga Slovaške nad Italijo (3:2) je opozorilo Nizozemcem, da se z moštvom pod Tatrami ne gre šaliti. Napadalec "Oranja" Dirk Kuyt izključuje možnost podcenjevanja nasprotnika: "To odpade. Ta reprezentanca je nabita s samokritičnostjo. Po vsaki tekmi se zavedamo, da bi bilo lahko še boljše."

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus. Marjan Pušnik napoveduje zmago Nizozemcev s 3:1.

Robben še na klopi?
Nizozemski selektor Bert van Marwijk v začetno enajsterico najbrž še ne bo uvrstil Arjena Robbna, pa čeprav je proti Kamerunu (1:2) s podajo za zmagoviti gol dokazal, da je poškodba preteklost. "V 20 minutah je pokazal, kako odličen igralec je. Zdaj se bomo trudili, da njegov igralni čas podaljšamo," napoveduje van Marwijk. Zato pa bo tekmo zagotovo začel branilec Gregory van der Wiel, ki je zaradi nevarnosti drugega rumenega kartona izpustil zadnjo tekmo skupinskega dela.

Slovaki za "italijanski" scenarij
"Na tej tekmi nimamo česa izgubiti. Nizozemci so veliki favoriti, mi bomo poskušali ponoviti predstavo s srečanja proti Italiji," razmišlja slovaški branilec Peter Pekarik. Tudi strelec treh slovaških golov v Južni Afriki Robert Vittek upa na ponovitev italijanskega scenarija: "Smo novinci in s tem avtsajderji. A enkrat smo že presenetili in to želimo ponoviti."

Selektor Vladimir Weiss bo znova računal na enajsterico, ki je pokopala Italijane. Le Zdena Štrbo, ki ima kartone, bo zamenjal Kamil Kopunek.

OSMINA FINALA, Durban

Ponedeljek ob 16.00:
NIZOZEMSKA - SLOVAŠKA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, van der Vaart, Sneijder, Kuyt, van Persie.

Slovaška: Mucha, Pekarik, Škrtel, Durica, Zabavnik, Kopunek, Stoch, Hamšik, Kucka, Jendrišek, Vittek.

Sodnik: Alberto UNDIANO (ŠPA)