Izredni strel Özila je prinesel Nemčiji zmago nad Gano in zmago v skupini D, kar pomeni, da se bo elf v osmini finala pomeril s staro tekmico Anglijo. Foto: Reuters
Izredni strel Özila je prinesel Nemčiji zmago nad Gano in zmago v skupini D, kar pomeni, da se bo elf v osmini finala pomeril s staro tekmico Anglijo. Foto: Reuters
Asamoah Gyan in Philippe Lahm
Asamoah Gyan je bil glavno orožje Gane, ki je bila vse do nemškega zadetka bližje vodstvu, nato pa je imela samo še eno res veliko priložnost za dosego gola. Foto: Reuters
Kevin-Prince Boateng in Bastian Schweinsteiger
Kevin Prince Boateng je bil v središču pozornosti tudi zaradi tega, ker je na finalu angleškega FA-pokala poškodoval nemškega kapetana Michaela Ballacka, ki zaradi tega ne igra v Južni Afriki. Foto: Reuters

Obračun na Soccer Cityju je kljub porazu Gane razveselil afriške ljubitelje nogometa, saj so se "črne zvezde" vseeno uvrstile naprej, kjer se bodo zoperstavile nogometašem ZDA. S tem bo imela črna celina, ki je toliko pričakovala od letošnjega prvenstva, vsaj enega predstavnika v izločilnih bojih.

"Upam, da nas bo večina Južnoafričanov podpirala še naprej ... Upam, da bo nam množična podpora vseh Afričanov koristila v osmini finala," računa Srb na ganski klopi Milovan Rajevac na panafriško podporo. "Pripravili smo si številne lepe priložnosti za zadetek, toda nismo imeli prave sreče pri zaključkih," se slabosti svojega moštva zaveda Rajevac, saj so "zvezde" oba zadetka na prvenstvih dosegle iz najstrožjih kazni.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Zgodovinski bratski obračun
Poleg ostrega obračuna za preboj v izločilne boje je bil zanimiv tudi prvi neposredni bratski obračun v zgodovini svetovnih prvenstev. V dresu Gane je igral Kevin Prince Boateng, medtem ko je Nemčijo predstavljal Jerome Boateng.

Nemci igrajo, Ganci streljajo
Prva prava priložnost na tekmi se je ponudila Gancem. V 14. minuti je Schweinsteiger v zadnjem trenutku ustavil strel Gyana z 10 metrov. Predtem je bilo na obeh straneh nekaj poskusov z razdalje. Nemci so več pri žogi, Ganci pa nevarnejši. Po kotu je Gyan dobil skok in ustrelil z glavo, žogo pa je na črti ubranil kapetan Lahm. Sledilo je nekaj polpriložnosti Afričanov, na drugi strani pa se je najlepša ponudila Özilu, ki je iz oči v oči izgubil dvoboj z Richardom Kingsonom.

Po slabih strelih Gyana in Prince Boatenga je v 40. minuti Schweinsteiger poslal nevaren predložek v kazenski prostor Gane, kjer je žoga le malce oplazila Mertesacherja, žogo pa je odbil pazljivi vratar Kingson.

Mojstrovina kreatorja Özila
Drugi del se je začel z izredno priložnostjo "črnih zvezd", Kwadwo Asamoah je atraktivno ustrelil po podaljšani podaji, a je bil zmagovalec dvoboja ena na ena vratar Neuer. Po uri igre je "elf" dolgo pletel in pletel akcijo, ki jo je s fenomenalnim strelom z 20 metrov zaključil Mesut Özil.

Šest minut pozneje je Lahm s požrtvovalnim posredovanjem preprečil izenačenje, ki se je po podaji s peto Gyana ponudila Ayewu. Afričani so poskušali vse mogoče, a natančnega zadnjega strela ni bilo. Še več, Nemci so počasi umirili igro, čeprav je moral zaradi lažje poškodbe igrišče zapustiti Bastian Schweinsteiger.

Malo strahu zaradi obračuna v Nelspruitu
Znižanje Srbov na drugi tekmi je rahlo ogrozilo nastop Gane v drugem delu prvenstva, a "beli orli" niso znali doseči odločilnega gola. Avstralcem je na drugi strani zmanjkala za tri gole boljša razlika v golih.

SKUPINA D

Johannesburg, Soccer City:
GANA - NEMČIJA 0:1 (0:0)
83.391; Özil 60.

Gana: Kingson, Pantsil, Jonathan Mensah, John Mensah, Sarpei, Annan, Asamoah, Ayew ( 92./Adiyiah), K-P. Boateng, Tagoe ( 64./Muntari), Gyan ( 82./Amoah).

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, J. Boateng ( 72./Jansen), Lahm, Khedira, Schweinsteiger ( 81./Kroos), Özil , Müller ( 67./Trochowski), Podolski, Cacau.

Sodnik: Carlos SIMON (Brazilija)

Nelspruit:
AVSTRALIJA - SRBIJA 2:1 (0:0)
Cahill 69., Holman 73.; Pantelić 84.

Lestvica:                      
NEMČIJA 3 2 0 1 5:1 6
GANA 3 1 1 1 2:2 4
-------------------------------
AVSTRALIJA 3 1 1 1 3:6 4
SRBIJA 3 1 0 2 2:3 3