Znova je bil junak Nove Zelandije vratar Mark Paston. Foto: Reuters
Znova je bil junak Nove Zelandije vratar Mark Paston. Foto: Reuters
Razočaranje Victorja Caceresa po prejetem kartonu. Foto: Reuters
Lucas Barrios
Lucas Barrios je imel v 76. minuti veliko priložnost, a je bil napadalec Borussie iz Dortmunda premalo zbran. Foto: Reuters

Tekma ni navdušila. Paragvajci so ves čas imeli pobudo, priigrali pa so si tudi več priložnosti, a je v vratih Nove Zelandije odlično delo znova opravil Mark Paston. "All Whitesi", ki bi napredovali le ob zmagi oziroma remijema na obeh dvobojih, niso resneje ogrozili vrat Justa Villarja. Sprožili so vsega štiri strele, ki so vsi zgrešili vrata. Vseeno Novozelandci prvenstvo zapuščajo dvignjenih glav. Končali so brez poraza in celo mesto pred svetovnimi prvaki Italijani.
Martina skrbi najmočnejše orožje - napad
"Zelo slabo smo igrali v prvem polčasu. Drugi je bil boljši. Vesel sem, da smo si zagotovili napredovanje, vendar pa ne morem biti zadovoljen z igro. Veliko težav smo imeli tam, kjer bi to najmanj pričakoval - v napadu," je po tekmi misli strnil paragvajski selektor Gerardo Martino. Z argentinskim strokovnjakom se je strinjal prvi zvezdnik reprezentance Roque Santa Cruz: "Veseli smo, da smo se uvrstili naprej. Zares je bila težka tekma. Srečanje je postalo dolgočasno, saj so igrali tako obrambno. V takem dvoboju pričakuješ zmago, a najpomembneje je, da smo se uvrstili naprej."

V prvem polčasu le en strel na vrata
V 12. minuti je bilo nevarno pred vrati Paragvaja. Po podaji s prostega strela - za prekršek si je Victor Caceres prislužil rumeni karton in ne bo igral v osmini finala - je bil za las prepočasen Chris Killen in žoga je zletela mimo vrat. Počasi so pobudo prevzeli Paragvajci. Trikrat je močno streljal kapetan Denis Caniza, a bil premalo natančen. Prvi polčas ni navdušil. Paragvajci, ki so imeli več od igre, so sprožili edini strel na vrata. Poskusil je Nelson Valdez, a Paston ni imel veliko dela. Paragvaj je imel tudi več časa žogo v svoji posesti (56:44).
Paston zaklenil svoja vrata
Po prihodu iz garderobe so nekoliko bolje začeli Novozelandci. Priigrali so si lepo priložnost. Zapravil jo je Simon Elliott, ki je z roba kazenskega prostora streljal prek vrat.
Veliko priložnost so si Paragvajci priigrali v 64. minuti. Po kotu je z glavo meril Cristian Riveros, vendar se je izkazal Paston. Poskusil je še Oscar Cardozo, a je novozelandski obrambi uspelo strel ustaviti.
Paston se je znova zablestel 12 minut pozneje. Nevarno je zapretil rezervist Edgar Benitez. Vratar "kivijev" je strel odbil, pred vrati pa se ni najbolje znašel Lucas Barrios. Le nekaj minut pozneje je s prostega strela močno streljal Santa Cruz, znova pa je žogo uspelo odbiti razpoloženemu Pastonu. Po številnih nevarnih napadih Paragvaja so v zadnjih petih minutah nekajkrat zapretili tudi varovanci Rickija Herberta, a jim ni uspelo resneje ogroziti Justa Villarja.


SKUPINA F
Polokwane:
PARAGVAJ - NOVA ZELANDIJA 0:0
34.850 gledalcev

Paragvaj: Villar, Caniza, J. C. Caceres, Da Silva, Morel, Vera, V. Caceres , Riveros, Santa Cruz , Valdez ( 66./Benitez), Cardozo ( 66./Barrios).

Nova Zelandija: Paston, Reid, Nelsen , Vicelich, Smith, Lochhead, Bertos, Elliot, Smeltz, Killen ( 79/Brockie), Fallon ( 69./Wood).

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (Japonska)

Johannesburg, Ellis Park:
SLOVAŠKA - ITALIJA 3:2 (1:0)
Vittek 25., 73., Kopunek 89.; Di Natale 81., Quagliarella 92.
Lestvica:                            
PARAGVAJ * 3 1 2 0 3:1 5
SLOVAŠKA * 3 1 1 1 4:5 4
------------------------------------
N. ZELANDIJA 3 0 3 0 2:2 3
ITALIJA 3 0 2 1 4:5 2

* - v osmini finala