Vuvuzele so bile med navijači zunaj Afrike, kot kaže, le modna muha, ki pa počasi mineva. Foto: Reuters
Vuvuzele so bile med navijači zunaj Afrike, kot kaže, le modna muha, ki pa počasi mineva. Foto: Reuters

Letalu, na krovu katerega so bili ob pilotu še štirje potniki iz Južne Afrike, so se po pristanku, nekaj ur pred začetkom tretje tekme osmine finala letošnjega SP-ja, avtomobili srečno izognili. Pilot je povedal, da je imel tehnične težave z letalom, ki so ga hitro umaknili k robu ceste, da ne bi preveč oviral prometa.

Navijače zasačili pri prostitutkah
Potem ko je policija v enem izmed nočnih lokalov v Cape Townu opravila racijo, je priprla tri nogometne navijače - dva Nizozemca in enega Angleža -, ki so jih ujeli s spuščenimi hlačami. Policija je aretirala še 17 strank "prijateljic noči" in okoli 40 eksotičnih plesalk iz Rusije, Bolgarije in Ukrajine.

Hladno vreme in slabe tekme odganjajo gledalce?
Zakaj so tekme letošnjega SP-ja slabše obiskane? Prireditelji prvenstva so našli odgovor v hladnem vremenu in nezanimivih tekmah. "Nekatere tekme enostavno niso dovolj atraktivne, da bi navijači zunaj posedali v mrzlem vremenu," je prepričan eden izmed prirediteljev, Sibongile Mazibuko.

Povpraševanje po (tečnih) trobilih upada
Bolj kot slabo obiskane tekme pa trgovce skrbi slaba prodaja vuvuzel. Ta tradicionalna afriška trobila so šla v prvih dveh tednih prvenstva za med, po izpadu domače reprezentance (po skupinskem delu) pa povpraševanje po njih pada, poleg tega so trgovci v JAR-u dobili veliko pošiljko vuvuzel iz Kitajske, kjer jih izdelujejo. Zdaj se trgovci sprašujejo, kaj naj počnejo z njimi. "Kitajci naj pridejo in jih vse vzamejo nazaj. Morda jih lahko pretopijo v kaj uporabnega, kot so skodelice," je na pol v šali dejal eden izmed prodajalcev.