Nizozemci so prepričani v uspeh svoje izbrane vrste. Foto: EPA
Nizozemci so prepričani v uspeh svoje izbrane vrste. Foto: EPA
Pedru Rodriguezu so tatovi izmaknili več kot 1.000 evrov. Foto: EPA
V Španiji se ob morebitni zmagi obeta veliko slavje. Foto: EPA

Kar 63 odstotkov Nizozemcev je prepričanih o uspehu izbrancev Berta van Marwijka, ob tem pa jih še 31 odstotkov meni, da bodo naslov osvojili "zelo verjetno". Pred tretjim finalom na svetovnih prvenstvih za "oranje" je v deželi le še osem odstotkov ljudi, ki ne spremljajo nogometa. Številka se je od predtekmovanja kar prepolovila.
Da so na Nizozemskem zares prepričani o naslovu svetovnih prvakov, dokazuje tudi poteza trgovcev, ki so na prodajne police že postavili oranžne zastave z napisom: Nizozemska, svetovni prvak 2010. "Res je, nekoliko smo tvegali, toda naše zaupanje v ekipo je veliko," je razložil lastnik podjetja. Prva pošiljka je v Rotterdamu že pošla.

Vsa Španija - vključno z Baskijo in Katalonijo - za "furio"
V Španiji bodo organizirani skupinski ogledi finalne tekme pred velikimi zasloni. Prireditelji zagotavljajo veselico ne glede na razplet srečanja. Največ navijačev pričakujejo v Madridu, kjer bodo obračun spremljali pred stadionom Santiago Bernabeu. Po vsej državi naj bi bilo na ulicah ogromno število privržencev "furie", celo v Kataloniji in Baskiji je udarila španska vročica.

Bučno bo tudi v rojstnih krajih glavnih zvezdnikov. V Poble de Segurju, od koder je doma Carles Puyol, Langreu, rojstnem mestecu Davida Ville, in Fuentealbilli, vasi, iz katere prihaja Andres Iniesta, bodo vsi prebivalci finale pričakali na mestnih trgih. V prestolnici že zdaj, ne glede na razplet finala, obljubljajo največjo parado v zgodovini.

Bogat izplen v sobi Pedra in Busquetsa
Številni nogometaši so bili tarče tamkajšnjih roparjev. Prvič so bili ukradeni tudi v španskem taboru. Pred polfinalom so vdrli v sobo, ki si jo delita Barcelonina mladeniča Sergio Busquets in Pedro Rodriguez. Katalonskemu vezistu so izmaknili 800, napadalcu s Kanarskih otokov pa celo več kot 1.000 evrov. Ni znano, zakaj sta nogometaša pri sebi imela tako veliko količino denarja.

Evforična imena za deklice
V Urugvaju, ki ga v soboto čaka z Nemčijo obračun za tretje mesto, vlada prava evforija. Z matičnih uradov poročajo, da se starši novorojenih deklic med prvenstvom neobičajno veliko odločajo za imeni Viktoria Celeste, kar v prevodu pomeni zmaga in svetlomodra. Celeste je tudi vzdevek izbrane vrste dvakratnih prvakov. Neki par se je celo odločil, da bo hčerko poimenoval kar Maria Vuvuzela. Direktor matičnega urada v prestolnici Montevideo je že dejal, da bodo najprej morali preveriti, ali je to sploh dovoljeno, saj velja zakon, ki prepoveduje zavajajoča in preveč neobičajna imena.

Zmeda na letališču
Na letališču v Durbanu je nekaj sto navijačev zaradi težav zamudilo ogled polfinalne tekme med Nemčijo in Španijo. Združenje letališč je pojasnilo, da so vzrok za nastale težave zasebna letala. Prizadetim potnikom so ponudili simbolično odškodnino. Povsem iz tira je dogajanje spravilo nekega Nemca, ki je, potem ko je izvedel, da si ne bo mogel ogledati srečanja, napadel osebje. Zaradi aretacije ga zdaj čaka zaslišanje na sodišču v Durbanu. Mogoče je, da si ne bo mogel ogledati obračuna Nemčije za tretje mesto.