Fernando Torres se v Južni Afriki do zdaj še ni naigral. A Torres ne potrebuje veliko, da zablesti. Spomnimo se le finala Eura 2008. Foto: EPA
Fernando Torres se v Južni Afriki do zdaj še ni naigral. A Torres ne potrebuje veliko, da zablesti. Spomnimo se le finala Eura 2008. Foto: EPA
Xabi Alonso
Xabi Alonso proti Portugalski ne bo mogel igrati. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Nad Cristianom Ronaldom je bilo na prvih treh tekmah dosojenih 10 prekrškov. Foto: EPA
Carlos Queiroz
Carlos Queiroz je z Ronaldom delal že v Manchester Unitedu, kjer je vrsto let deloval kot pomočnik Alexa Fergusona. Foto: EPA

Omenjena evropska velikana nista le soseda s Pirenejskega polotoka, trenutno sta tudi soseda na Fifini lestvici - Portugalci so tretji, Španci pa zaostajajo le za Brazilijo. Zaradi bližine sta odigrala tudi veliko uradnih tekem - natančno 32, a še nikoli doslej na svetovnem prvenstvu. Občutno več uspeha imajo Španci (15 zmag), Portugalci so dobili le pet tekem, a med drugim tudi zadnjo pred šestimi leti na evropskem prvenstvu, ko so v Lizboni slavili z 1:0.

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus.

Zdenko Verdenik napoveduje zmago Španije z 2:0.

Brez prejetega zadetka in kartonov
V skupinskem delu tekmovanja sta se obe reprezentanci izkazali v eni statistiki, kjer še vedno ostajata brezmadežni. Portugalska ostaja edina reprezentanca, ki na turnirju še ni prejela zadetka, njena soseda pa je edina, ki na treh tekmah ni prejela niti enega samega kartona!

Martinez bo zamenjal Alonsa
Španski selektor Vicente del Bosque ne bo mogel računati na vezista Xabija Alonsa, ki si je proti Čilu zvil gleženj. Njegovo mesto bo verjetno prevzel Javi Martinez.

Torres ima še nekaj časa
Španski mediji so se te dni največ razpisali o Fernandu Torresu in njegovi slabši formi, ki je posledica dolgotrajne poškodbe. "Po operaciji se ni lahko hitro vrniti v top formo," se opravičuje 26-letnik, ki še napoveduje: "Mislim, da imam še nekaj časa, da pridem do 100-odstotne forme."

Selektor zadovoljen z napredkom
V bran Liverpoolovem nogometašu je stopil tudi del Bosque, ki pravi: "Pomen in vloga napadalca nista zgolj v zadetkih, saj odlično 'meša' nasprotne igralce in vnaša nemir v njihovo obrambo. Torres igra zelo dobro, njegov napredek pa je iz dneva v dan večji." V napadu je prva violina David Villa, ki je zabil tri gole, dva bosta prav gotovo kandidirala za gol prvenstva.

Deco naj tekme ne bi začel
Carlos Queiroz
bo lahko spet računal na Deca, ki pa ga verjetno ne bo takoj poslal na zelenico. V ekipo se vrača še Paulo Ferreira, Simao Sabrosa pa naj bi zaigral na mestu Dannyja.

Največ prekrškov nad Ronaldom
Prvi portugalski zvezdnik je seveda Cristiano Ronaldo, ki ni le magnet za ženske oči, temveč tudi noge nasprotnih branilcev. Nogometaš Reala je namreč tisti igralec, nad katerim je bilo dosojenih največ prekrškov v rdečem dresu.

Queiroz zamenjal del Bosqueja
Madridski Real pa je tudi stična točka obeh selektorjev. Del Bosque je med letoma 1999 in 2003 osvojil kar dva evropska naslova in dva državna, a ker je zadnjo sezono ostal brez praznih rok, so ga odpustili, Florentino Perez pa je na njegovo mesto postavil prav Queiroza, ki pa je ostal brez lovorik in se moral posloviti že po eni sezoni.

SP v nogometu, osmina finala, torek
Cape Town, ob 20.30:
ŠPANIJA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Busquets, Martinez, Xavi, Iniesta, Torres, Villa.

Portugalska: Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao, Pepe, Meireles, Tiago, Ronaldo, Sabrosa, Liedson.

Sodnik: Hector BALDASSI (ARG)