Cristiano Ronaldo je bil edini, ki je bil med portugalsko himno tiho, je pa zato spregovoril na igrišču in v enajsti minuti skorajda popeljal svojo reprezentanco v vodstvo. V nadaljevanju mu ni šlo po načrtih ... Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je bil edini, ki je bil med portugalsko himno tiho, je pa zato spregovoril na igrišču in v enajsti minuti skorajda popeljal svojo reprezentanco v vodstvo. V nadaljevanju mu ni šlo po načrtih ... Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Didier Drogba
Kljub takima igralcema, kot sta Ronaldo in Drogba (v zadnji sezoni sta skupaj zabila 70 golov), se je tekma končala brez golov in z malo zrelimi priložnostmi. Foto: EPA

Najbolje plačani igralec na svetu je v 11. minuti po mojstrskem preigravanju dobil nekaj prostora in z več kot 30 metrov sprožil strel, ki ga je ustavila vratnica. Zvezdnik Reala je bil v nadaljevanju precej nemočen, afriška reprezentanca pa je prevzela pobudo. V zadnjem delu tekme, ko je v Port Elizabethu deževalo, je poskušala zadeti tudi s poškodovanim Didierjem Drogbajem, toda zadnja moža portugalske obrambe Danny Alves in Paulo Ferreira nista dopustila, da bi proti vratom zletela nevarnejša žoga.

Ronaldu rumeni karton
Prvi dvoboj skupine G svetovnega prvenstva, ki je zaradi številnih odličnih igralcev v obeh reprezentancah veliko obetal, se je začel dinamično, zlasti Ronaldo pa je bil zelo motiviran. Toda ko je v 20. minuti dobil rumeni karton (zaman je zahteval prekršek in se sporekel z branilcem Guyjem Demelom, ki je bil prav tako kaznovan), Ronaldu ni več prav veliko uspevalo. Na drugi strani so "sloni" izpeljali nekaj polpriložnosti, strela v okvir vrat pa do odmora niso zmogli.

Za igralca tekme je bil izbran Cristiano Ronaldo, ki je zmagal tudi v glasovanju MMC-jevih uporabnikov. Ronaldo je trikrat streljal na gol, od 35 podaj je bilo 21 uspešnih, pretekel pa je 9,577 km.

Na koncu obleganje vrat Eduarda
Tudi v drugem delu so bili Afričani nevarnejši. V 54. minuti je poskušal Salomon Kalou, vendar je streljal preveč po sredini. Portugalci, četrti na SP-ju 2006, so štiri minute pozneje izpeljali nevaren napad. Deco, ki je prej neuspešno iskal "zvezo" z napadalci, je podal Liedsonu, njegov poskus z glavo je Barry ubranil. V 66. minuti je selektor Sven Göran Eriksson v igro poslal Drogbaja, ki po zlomu podlahtnice še ni povsem okreval. Izjemni napadalec ni imel pravih priložnosti, še najbližje zadetku je bil v 91. minuti, ko je Slonokoščena obala močno pritisnila in je prejel žogo v kazenskem prostoru, vendar je bil v neugodnem položaju za nevarnejši poskus.

Drogba bo pripravljen
"Morda bom do naslednje tekme že nared," je po derbiju dejal Drogba. Nadaljeval je: "Zdaj imamo pet dni časa do naslednjega obračuna." Napadalec Chelseaja je igral s poškodovano roko, a na poškodbo med igranjem ni preveč mislil. "Vsakič, ko si na zelenici, tvegaš poškodbo. Vedel sem, da se mi z opornico, ki sem jo imel, ni moglo zgoditi nič," je še dodal.

Oglejte si posnetek tekme:
Prvi polčas
Drugi polčas

SKUPINA F, Port Elizabeth:
SLONOKOŠČENA OBALA - PORTUGALSKA 0:0
37.034 gledalcev

Slonokoščena obala: Barry, Eboue ( 89./Romaric), K. Toure, Demel , Tiene, Gervinho ( 82./Keita), Zokora , Y. Toure, Tiote, Kalou ( 66./Drogba), Dindane.

Portugalska: Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao, Mendes, Meireles ( 85./Amorim), Deco ( 62./Tiago), Ronaldo , Danny ( 55./Simao), Liedson.

Sodnik: Jorge LARRIONDA (URG)

Rustenburg:
NOVA ZELANDIJA - SLOVAŠKA 1:1 (0:0)
Reed 93.; Vittek 50.