23-letni Luis Suarez, napadalec Ajaxa, je veliki junak Urugvaja. S tremi goli na prvenstvu se je tudi izenačil na vrhu lestivce strelcev z Higuainom, Villo in Vittkom. Foto: Reuters
23-letni Luis Suarez, napadalec Ajaxa, je veliki junak Urugvaja. S tremi goli na prvenstvu se je tudi izenačil na vrhu lestivce strelcev z Higuainom, Villo in Vittkom. Foto: Reuters
Urugvaj - Južna Koreja
Urugvaj se je prvič po letu 1970 in SP-ju v Mehiki uvrstil v četrtfinale, takrat so na koncu zasedli 4. mesto. Foto: Reuters
Luis Suarez in Džung Sung Rjong
Luis Suarez se je v 8. minuti pretihotapil za korejsko obrambo in dosegel drugi gol na prvenstvu. Foto: Reuters
Li Čung Jong
Li Čung Jong je izkoristil neodločnost do tokrat neprebojne urugvajske obrambe, ki kar 338 minut ni prejela zadetka. Foto: Reuters

Urugvaj je povedel že v 8. minuti! Edinson Cavani je s skorajda predolgo podajo na levem krilu našel iznajdljivega Diega Forlana, ki je v kazenski prostor poslal na videz nenevaren predložek. Vratar Džung Sung Rjong in celotna obrambna vrsta sta žogo nerazumljivo spustila mimo sebe, na drugi vratnici pa je pritekel pozabljeni Luis Suarez in zabil za 1:0.

Pritisk obrodil sadove v 68. minuti
Po silovitem pritisku v 2. polčasu so Korejci le prišli do izenačenja. Prosti strel z leve strani je izvedel Ki Sung Jung, po odbiti žogi pa je bil najbolj priseben Li Čung Jong, ki je z glavo poslal žogo mimo neodločenega Fernanda Muslere, kar je bil šele prvi gol, ki so ga na turnirju prejeli Urugvajci.

Odločil najlepši gol prvenstva
Izenačenje je prebudilo Južnoameričane in priložnosti so se začele vrstiti na obeh straneh. Urugvaj je zmagoviti gol dosegel v 80. minuti. Po podaji iz kota Korejci niso dobro izbili žoge, ki je na levem robu kazenskega prostora prišla do Suareze, ki je sprožil zaviti diagonalni strel in žoga se je od daljše vratnice odbila v mrežo - prava mojstrovina!

Suarez ni vedel, da bo zadel
"Ko sem bil majhen, sem vedno sanjal o takšnih trenutkih," se je smejalo 23-letnemu Suarezu. "Ne predstavljam si, kako bo doma v Urugvaju. Po resnici povedano, si zaslužijo slavje. Vsi so bili vseskozi za nami, še posebej naše družine," je veliko slavje v domovini napovedal mladenič iz mesta Salto ob meji z Argentino. "Po resnici povedano, sploh nisem vedel, da gre žoga noter," je skrivnost zmagovitega udarca odkritosrčno razkril Suarez.

Korejci obžalujejo poraz
"Moštvo je pokazalo disciplino, zrelost in kvaliteto, na srečo smo zadeli še prekrasen gol," je selektor Urugvaja Oscar Tabarez hvalil svoje varovance. "Želeli smo v četrtfinale, moji igralci so se trudili po najboljših močeh, toda ni nam uspelo. Veliko priložnosti smo imeli, medtem ko mislim, da je imel Urugvaj pri golih tudi veliko sreče," je bil potrt selektor Južne Koreje Huh Džung Mu.

Za najigralca tekme ste izbrali Luisa Suareza (Urugvaj), ki je prejel 93 odstotkov glasov.
Oglejte si v celoti: 1. polčas, 2. polčas.

Korejci začeli z vratnico
Že po pol minute igre so Urugvajci prodrli v korejski kazenski prostor, a zaključnega strela ni bilo. "Tigri" so odgovorili v 5. minuti, ko je Park Ču Jung s prostega strela zadel vratnico! Po zadetku Suareza je "la Celeste" umirila igro in s trdo obrambo zadrževala Korejce, ki pa so v 31. minuti le prišli do priložnosti. Z roba 16-m prostora je le nekoliko nenatančno streljal Park Ču Jung. Južnoameričani so nekajkrat zagrozili iz protinapadov, v 44. minuti bi moral sodnik Stark po strelu Maximiliano Pereira dosoditi enajstmetrovko, saj je branilec Li Džung Su strel zaustavil s komolcem.

Izenačenje prebudilo "la Celeste"
Drugi polčas se je začel z ofenzivo "tigrov". Najprej so zapravili lep predložek pred vrata Muslere, v 51. minuti pa je napadalec Park, ki igra za Monaco, z 10 m previsoko meril z ugodnega položaja. Ob izjemnem pritisku Korejcev se je šest minut pozneje proslavil urugvajski vratar, ki je s parado zaustavil natančen poskus Parki Dži Sunga z glavo. Izenačenje je prebudilo urugvajske ambicije, a že dve minuti po golu bi Li Čung Jong lahko zadel še drugič, a je tokrat meril naravnost v Muslero. Na drugi strani je poskusil znova pozabljeni Suarez, a je bil prav tako nenatančen.

Rezervist zapravil podaljšek
Po vnovičnem zaostanku se je Južnim Korejcem v 87. minuti ponudila izjemna priložnost za izenačenje. Rezervist Li Dong Guk se je sam znašel pred nasprotnimi vrat, a je v močnem dežju slabo zadel žogo, ki pa se je med nogami Muslere vseeno odvrtela proti golu, a je bil tu že kapetan Lugano.

Tabela izločilnih bojev!
V priloženi videonovici si lahko ogledate analizo 1. polčasa in 2. polčasa tekme Urugvaj - Južna Koreja.

Port Elizabeth:
URUGVAJ - JUŽNA KOREJA 2:1 (1:0)
Suarez 8., 80.; Li Čung Jong 68.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin ( 46./Victorino), Fucile, M. Pereira, Perez, Arevalo, Cavani, A. Pereira ( 74./Lodeiro), Suarez ( 84./Fernandez), Forlan.

Južna Koreja: Džung Sung Rjong, Ča Do Ri , Čo Jong Hjung , Li Džung Su, Li Jung Pjo, Li Čung Jong , Ki Sung Jung ( 85./Jeom Ki Hun), Kim Džung Vu , Park Dži Sung, Kim Jae Sung ( 61./Li Dong Guk), Park Ču Jung.

Sodnik: Wolfgang STARK (NEM)

Statistika

Urugvaj

Južna Koreja

streli 1415
streli v okvir vrat85
prekrški1212
posest žoge4654
koti33
pretečeni kilometri106,5108,4