Stephen Appiah je pred štirimi leti poslal ZDA iz Nemčije. Kdo se bo tokrat veselil uvrstitve v četrtfinale? Foto: EPA
Stephen Appiah je pred štirimi leti poslal ZDA iz Nemčije. Kdo se bo tokrat veselil uvrstitve v četrtfinale? Foto: EPA
Landon Donovan
Landon Donovan je na SP-jih dva zadetka dosegel že leta 2002. Foto: Reuters
Luis Suarez in Diego Forlan
Luis Suarez in Diego Forlan tvorita udarno napadalno os Urugvaja. Foto: EPA
Park Dži Sung
Park Dži Sung sodi med najbolj znane azijske nogometaše v Evropi. Foto: EPA

Ob 16.00 se bosta v Port Elizabethu pomerili Urugvaj in Južna Koreja, zvečer pa v Rustenburgu ZDA in Gana. Slovenske ljubitelje nogometa morda še malo boli zamujena priložnost, saj bi se na mestu ZDA kaj lahko pojavili varovanci Matjaža Keka.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Sašo Udovič napoveduje:
- Urugvaj - Južna Koreja 1:0
- ZDA - Gana 2:0

Gana zadnje tri gole dala z bele točke
Reprezentanci sta se zadnjič srečali v 3. krogu predtekmovanja na prvenstvu pred štirimi leti. Črne zvezde so slavile z 2:1 in si tako kot edina afriška država izborile uvrstitev v osmino finala, Američani pa so skrušenih glav zapustili Nemčijo. Zanimivo - Gana je odločilni zadetek dosegla v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, ko je bil z bele točke natančen Stephen Appiah. Od takrat Gana na svetovnih prvenstvih ni dosegla niti enega zadetka, saj je v osmini finala izpadla proti Braziliji s 3:0, na letošnjem SP-ju pa je oba zadetka prav tako dosegla z bele točke!

Trikrat so se izvlekli
"Dobili smo Gano in to bo res priložnost, da poravnamo stare dolgove," je bil odprt ameriški selektor Bob Bradley, ki je svoje nasprotnike opisal: "So zelo talentirani in atletsko zelo močni. Morali bomo biti zelo disciplinirani, če želimo zmagati." Američani so se na prvenstvu izkazali s trdo, nepopustljivo in sila fizično igro. Do obeh remijev so prišli po zaostanku (Anglija 1:0, Slovenija 2:0), Alžirijo pa so strli (1:0) v sodnikovem podaljšku.

Rajevac računa na podporo vse Afrike
Do zdaj sta se le dve afriški ekipi prebili do četrtfinala - to je leta 1990 uspelo Kamerunu, leta 2002 pa Senegalu. "Osmina finala ni pomembna le za Gano, temveč vso Afriko. Sem zelo čustven in upam na pomoč in podporo tako Južne Afrike kot celotne Afrike," meni Srb na klopi Gane Milovan Rajevac.

70 let od 2. naslova svetovnega prvaka
Med nekoliko presenetljivimi udeleženci osmine finala sta tudi Urugvaj in Južna Koreja, ki pa sta z igrami potrdila svoje mesto med najboljšimi 16. Predvsem Urugvaj si želi spet stare slave, saj je leta 1930 postal prvi svetovni prvak. Uspeh so ponovili leta 1950, leta 1970 pa se še zadnjič uvrstili v polfinale. Od takrat so se le dvakrat uvrstili v osmino finala.

Urugvaj še ni prejel zadetka
Tokrat ima izjemno uigrano in kakovostno ekipo, ki na turnirju še ni prejela zadetka. V napadu imajo raznovrstno ekipo, v kateri niti vleče Diego Forlan, povsem v konici napada pa je Luis Suarez, ki je za Ajax v letošnji sezoni na 48 tekmah zabil kar 49 golov! "Zavedamo se svojih prednosti in slabosti. Po pravici povedano nihče ni pričakoval takih uspehov. Znašli smo se v odličnem položaju in priložnost moramo čim bolj zgrabiti z obema rokama," se ugodne tabele zaveda vezist Diego Perez.

Vsi se zavedajo priložnosti
Nekdo iz četverice Urugvaj, Južna Koreja, ZDA in Gana se bo uvrstil v polfinale, na drugi strani tabele pa bodo recimo kar trije od štrih velikanov (Argentina, Anglija, Nemčija, Mehika) sila razočarani, saj bo le eden videl polfinale. "Vsi nogometaši bi bili sila razočarani, če bi izpadli v osmini finala. Naš cilj je zdaj polfinale. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da nam to tudi uspe," je odločen selektor Južne Koreje Huh Džung Mu.

SP v nogometu, osmina finala
Port Elizabeth, sobota ob 16.00:
URUGVAJ - JUŽNA KOREJA

Verjetni postavi:

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, M. Pereira, Perez, Arevalo, Cavani, A. Pereira, Suarez, Forlan.

Južna Koreja: Džung Sung Rjong, Kim Dong Džin, Čo Jong Hjung, Li Džung Su, Li Jung Pjo, Li Čung Jong, Ki Sung Jung, Kim Džung Vu, Park Dži Sung, Jeom Ki Hun, Park Ču Jung.

Sodnik: Wolfgang STARK (NEM)

Rustenburg, sobota ob 20.30:
ZDA - GANA

Verjetni postavi:

ZDA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Donovan, Bradley, Edu, Dempsey, Altidore, Findley.

Gana: Kingson, Pantsil, Mensah, Addy, Sarpei, Annan, Adiyiah, Ayew, Boateng, Gyan, Tagoe.

Sodnik: Viktor KASSAI (MAD)