Bora Milutinović je najboljša igralska leta pred štirimi desetletji preživel v Partizanu, Monacu in Nici, veliko bolj slaven pa je seveda postal kot trener. Foto: MMC RTV SLO
Bora Milutinović je najboljša igralska leta pred štirimi desetletji preživel v Partizanu, Monacu in Nici, veliko bolj slaven pa je seveda postal kot trener. Foto: MMC RTV SLO
Bora Milutinović
Milutinović se tudi na Bližnjem vzhodu tako kot povsod po svetu počuti kot doma. Foto: EPA
Harry Redknapp
Harry Redknapp je ocenil, da so Slovenci lahko ponosni na doseženo na SP-ju. Foto: MMC RTV SLO
Jermain Defoe in Robert Koren
Slovence so prejšnjo sredo domov poslali Angleži, vendar je njihova dobra volja trajala le do nedelje. Foto: Reuters

"Škoda, ker se niste uvrstili v osmino finala. Bilo mi je žal, saj je Slovenija vendarle ena od republik nekdanje Jugoslavije. Bilo je prekrasno, res škoda, da so Američani v zadnji minuti iz protinapada premagali Alžirijo. Ena minuta vam je zmanjkala do preboja med najboljših 16. Kljub temu pa je to dobra izkušnja. Čestitam vam, da ste bili na svetovnem prvenstvu," je v medijskem središču za MMC povedal Srb, ki je na svetovnih prvenstvih vodil pet različnih reprezentanc - leta 1986 Mehiko, 1990 Kostariko, 1994 ZDA, 1998 Nigerijo in 2002 Kitajsko. Letos je ta njegov dosežek ponovil selektor Južne Afrike, Brazilec Carlos Alberto Parreira.
"Izogibajo se me, ker sem bil v Iraku"
Milutinović je trenutno ambasador kandidature Katarja za pripravo svetovnega prvenstva leta 2022, zato ne preseneča, da je igro Slovenije spoznal že na marčevski prijateljski tekmi proti Katarju v Mariboru. "Zmagali ste s 4:1. Imate dobro ekipo," se je dobro spomnil tega srečanja "Miracle Worker (Čudodelec, op. a.)", kot ga je nekoč poimenoval Alan Rothenberg, nekdanji predsednik ameriške nogometne zveze.
Milutinović je bil junija lani v Južni Afriki selektor Iraka na Pokalu konfederacij. "Bil sem že tu dva tedna, to je dovolj. Povsod se me izogibajo, ker sem pač bil v Iraku," je v šali odgovoril na naše vprašanje, kako to, da ga tudi na tem svetovnem prvenstvu nismo videli v selektorski vlogi. V zvezi s prihodnostjo je dodal le, da trenerji nimajo načrtov in da ne ve, kam ga bo vodila nadaljnja pot.
"Capella moramo spoštovati"
Izkušeni trener iz Bajine Bašte med favorite prvenstva uvršča Brazilijo, Nemčijo, Nizozemsko in Argentino, za katero pa meni, da do zdaj na tem prvenstvu še ni imela pravega "izpita". "Proti Nemčiji bo precej težje," pravi o sobotnem spektakularnem četrtfinalu.
Pred prvenstvom je več pričakoval tudi od Anglije. In kaj meni o njenem zgodnjem izpadu? "Nimam komentarja, ker ne bi bilo korektno. Sem dober prijatelj s Fabiom Capellom, zato nima smisla, da govorim. Spoštovati ga moramo, to je velik trener," je dodal za MMC.
Po dogodkih na nedeljskem srečanju v Bloemfonteinu med Anglijo in Nemčijo, ko urugvajski sodnik ni priznal regularnega zadetka Franka Lamparda, tudi Milutinović podpira uvedbo tehnologije v nogometu. "To bi bilo dobro zaradi spoštovanja do igre. Časi so se spremenili, nogomet je postal veliko hitrejši," je še dejal pred ponedeljkovo tekmo Brazilija - Čile v Johannesburgu.
Redknapp: "Niste imeli sreče"
Nekaj besed o slovenski reprezentanci je že dan prej za MMC spregovoril tudi trener angleškega prvoligaša Tottenhama Harry Redknapp. 63-letni Londončan, ki je sicer Lampardov stric, je bil letos izbran za najboljšega trenerja v Premier League, potem ko je Spurse popeljal do četrtega mesta in kvalifikacij za Ligo prvakov.
"Slovenija se je zelo dobro odrezala, za majhno državo je naredila res veliko. Reprezentanca je dobro vodena in dobro organizirana. Lahko bi se uvrstila v osmino finala, vendar ni imela sreče. Mislim, da ima nekaj dobrih igralcev, a za države, kot je Slovenija, je vedno težko na svetovnem prvenstvu, kjer je toliko močnih ekip. Lahko so ponosni na to, kar so naredili," je dejal Redknapp.
Iz Johannesburga,