Marko Šuler bo verjetno izpustil sredino tekmo. Foto: Reuters
Marko Šuler bo verjetno izpustil sredino tekmo. Foto: Reuters
Boštjan Cesar in Wayne Rooney
Lanska tekma med Anglijo in Slovenijo na Wembleyju je ostala v spominu tudi zaradi prekrška Wayna Rooneyja nad Boštjanom Cesarjem, po katerem je na začudenje vseh švedski sodnik pokazal na 11-metrovko v korist Angležev. Foto: Reuters
Ponedeljkov dnevnik iz Johannesburga

Korošec, ki je na tekmi proti ZDA z razmeroma velike višine padel na tla in se močno udaril v prsni koš, še vedno čuti bolečine v rebrih. Če ne bo čudežno okreval, ga bo v začetni enajsterici zamenjal Matej Mavrič Rožič. "Če jaz vem, da bo igral Matthew Upson, lahko tudi Capello ve za moje načrte," se je dopolnil Kek, ki je moral odgovarjati tudi na številna vprašanja angleških novinarjev.
Za konec ga je nekdo vprašal, kako gleda na to, da je Fabio Capello doma iz bližine Slovenije. "To je morda še ena prednost za njega, ker bo dobil kakšne dodatne informacije," se je pošalil Mariborčan, ki je pred novinarje prišel dobro razpoložen.
"Normalno, želimo si zmagati"
"Kar se tiče vseh teh vprašanj, kaj bo glede angleške reprezentance, morate razumeti moje razmišljanje. Angleži so fantastični igralci, njihov selektor pa eden najboljših trenerjev, a jaz se ukvarjam s svojo reprezentanco in njenimi problemi. Normalno, želim si zmagati. Ne ukvarjam se in ne razmišljam o težavah naših tekmecev. Zadovoljen sem, kako se je razvijala naša ekipa v zadnjih dveh letih. Užival sem v vsakem trenutku druženja z igralci," je še dejal slovenski selektor, ki pričakuje povsem drugačno tekmo, kot je bila prijateljska septembra lani na Wembleyju (2:1).
Kek je na vprašanje o primerjavi tekme proti Angliji s tekmo proti Rusiji odgovoril, da je težko povleči kakšne primerjave: "Angleška reprezentanca je veliko bolj izkušena in je "dala skozi" že veliko takšnih tekem. Mi gremo tja s svojimi pričakovanji, svojimi željami in svojo motivacijo. Kot sem že večkrat povedal: Ne živim v preteklosti, ampak v sedanjosti in gledam v prihodnost."
"Mnogi so pričakovali, da bo to turistična tekma"
Slovenski nogometaši bodo na jugovzhod Južne Afrike poleteli v torek ob 11.00, ob 16.30 pa bodo v Port Elizabethu opravili trening na pomožnem igrišču. Mednarodna nogometna zveza je namreč prepovedala treninge na stadionu, ker je tamkajšnja zelenica v nekoliko slabšem stanju.
Kek od svojih varovancev pričakuje dobro igro. "Vprašanje pa je, kakšno lahko pričakujem od naših tekmecev. Oni morajo v 2. krog. To je pritisk, a Angleži ga znajo prenašati in so ga vajeni. Tu ne bo "šparanja" ne za eno ne za drugo reprezentanco. Mnogi so pričakovali, da bo to turistična tekma in da bodo tu danes trije novinarji, zdaj pa vas je polna dvorana. Anglija je velik favorit, a ob spoštovanju fantje ne smejo kazati strahu ali prevelikega "rešpekta". Igramo 11 proti 11, tako kot vedno," je še dodal prvi mož slovenske stroke.
S 120-odstotno pozornostjo v Port Elizabethu
Kek ne bo izgubljal energije s spremljanjem tekme Alžirija - ZDA, ki bo potekala ob istem času v Pretorii: "Imamo že podobno izkušnjo iz San Marina. Tam sem absolutno prepovedal "pogledovanje" proti tekmi Poljska - Slovaška, vendar jih je imelo tričetrt ušesa na radijskih sprejemnikih. Saj ne moremo nič vplivati na to tekmo, zato lahko samo izgubljamo energijo. 120- odstotno moramo biti skoncentrirani na dogajanje v Port Elizabethu."

Iz Johannesburga,

Ponedeljkov dnevnik iz Johannesburga