Howard Webb prizna, da bi si za ta prekršek Nigel de Jong zaslužil rdeči karton. Foto: Reuters
Howard Webb prizna, da bi si za ta prekršek Nigel de Jong zaslužil rdeči karton. Foto: Reuters
Bert van Marwijk, Howard Webb
Howard Webb je imel v finalu ogromno dela. Foto: Reuters

Sojenje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki je dvignilo kar nekaj prahu. Brez napak po mnenju strokovnjakov ni opravila niti angleška sodniška trojka finalnega srečanja med Španijo in Nizozemsko (1:0). Glavni sodnik Webb je pokazal kar 14 rumenih kartonov. V grobem srečanju so bili nogometaši kar nekajkrat blizu še strožji kazni. Predčasni odhod si je zaradi dveh rumenih kartonov prislužil le nizozemski branilec Johnny Heitinga.

Prekrška de Jonga ni videl najbolje
"Po analizi posnetka ni v dveh urah srečanja veliko odločitev, ki bi jih spremenil. Res pa je, da bi moral de Jongu za prekršek pokazati rdeči karton. Nisem videl dejanskega kontakta, saj sem Xabija Alonsa, nad katerim je bil storjen prekršek, videl le v hrbet. Pogled mi je zastiral še Mark van Bommel. Lahko sem opazil, da je bila noga dvignjena zelo visoko, po reakciji Alonsa tudi, da je šlo za kontakt, a da je šlo za tako hud prekršek, nisem videl. Nisem se želel prenagliti in prehitro pokazati poti v slačilnico, saj je minilo šele 25 minut," je v intervjuju za angleške medije situacijo več kot mesec in pol po finalu pojasnil Webb, ki sta mu bila na tekmi v pomoč rojaka Darren Cann in Mike Mullarkey.

Težke okoliščine za delo
Webb je bil tarča številnih kritik nizozemskih navijačev, selektorja Berta van Marwijka in reprezentanta Dirka Kuyta. Zaradi sodnika naj bi tulipani bili ob naslov. "Zgodaj sem opazil, da so nogometaši zelo nervozni, saj so bili pod velikim pritiskom. Želeli smo si, da bi bili v ospredju igralci in kakovostna igra, a sama tekma tega ni dopustila. Morali smo pokazati toliko kartonov. Po tekmi smo bili razočarani nad srečanjem samim, ne pa nad svojim sojenjem. Mislimo, da smo v težkih okoliščinah opravili solidno delo," je še dodal 39-letni delivec pravice, ki je po poklicu sicer policist.