Luis Suarez je takole matiral Oscarja Pereza. Foto: Reuters
Luis Suarez je takole matiral Oscarja Pereza. Foto: Reuters
Luis Suarez
23-letni napadalec Ajaxa Luis Alberto Suarez je potrdil odlično strelsko formo, ki jo je kazal že v nizozemskem prvenstvu. Foto: EPA
Andres Guardado
Strel Andresa Guardada (levo) je ustavila prečka. Foto: EPA

Pred srečanjem je bilo pričakovati igro na remi, ki bi obe reprezentanci zanesljivo popeljal v izločilne boje. A obračun je bil sploh v prvem polčasu dokaj razgiban in zanimiv. Odločitev o zmagovalcu je padla v 43. minuti, ko je Luis Suarez zadel z glavo. Že sredi polčasa je Andres Guardado z močnim strelom stresel prečko. V 2. polčasu je Urugvaj brez težav branil minimalno prednost. Še končna statistika: posest žoge - 59:41 za Mehiko in streli v okvir vrat - 2:5 za Urugvaj.

Suarez imel "na nogi" vodstvo
Urugvajcem se je izjemna priložnost ponudila že v 5. minuti, ko je zadnji obrambni igralec Mehike Hector Moreno zgrešil žogo, tako da je ta prišla do Suareza, ki se je na desni strani sam znašel pred Oscarjem Perezom, vendar je grdo zgrešil. Urugvajci so bili v uvodnih minutah boljši nasprotnik, delo jim je olajšala tudi nezanesljiva mehiška obramba.

Guardado v prečko; Suarez v polno
V 20. minuti se je najprej priložnost ponudila Alvaru Pereira, nato pa je na drugi strani Andres Guardado s pravim "projektilom" z okoli 25 metrov stresel prečko. V drugi polovici prvega dela se je igra nekoliko umirila. In ko je kazalo, da bosta moštvi na odmor odšli brez zadetkov, je Urugvaj izpeljal hiter protinapad, v katerem je Edison Cavani z desne strani poslal predložek na daljšo vratnico, tam pa je osamljeni Suarez z glavo zatresel mehiško mrežo.

Perez ustavil strel Lugana
Urugvaj je bil na začetku 2. polčasa nevarnejši nasprotnik. V 53. minuti je po predložku Forlana s prostega strela z glavo streljal Diego Lugano, a se je s parado izkazal Perez. Mehičani so urugvajska vrata ogrozili v 64. minuti, ko je Francisco Rodriguez za las meril mimo vrat. Mehika je v zadnji četrtini poskušala izenačiti, a so se modro-beli brez težav ubranili.

"Tekma je bil trda, a v 1. polčasu smo bili boljši nasprotnik. Nimam pojma, kako daleč lahko gremo. Vse se bo pokazalo na igrišču," je po šele 4. zmagi v 18 tekmah proti Mehiki dejal urugvajski selektor Oscar Washington Tabarez. "Kdorkoli bo že naš nasprotnik moramo v vsakem primeru na naslednjih tekmah pokazati več," pa je povedal kapetan Mehičanov Rafael Marquez.

V MMC-jevem glasovanju ste za najboljšega igralca izbrali Luisa Suareza (65 % glasov).

Podoživite tekmo Mehika - Urugvaj še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

SKUPINA A


MEHIKA - URUGVAJ 0:1 (0:1)
33.425; Suarez 43.

Mehika: Perez, Osorio, Moreno (57. Castro ), Rodriguez, Salcido, Guardado (46. Barrera), Marquez, Torrado, Dos Santos, Franco, Blanco (63. Hernandez ).

Urugvaj: Muslera, Lugano, Victorino, Fucile , M. Pereira, Perez, Arevalo, Cavani, A. Pereira (77. Scotti), Suarez (85. Fernandez), Forlan.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

FRANCIJA - JUŽNA AFRIKA 1:2 (0:2)
39.415; Malouda 69.; Khumalo 20., Mphela 37.
RK: Gourcuff 25./Francija

Lestvica:                       
URUGVAJ 3 2 1 0 4:0 7
MEHIKA 3 1 1 1 3:2 4
-------------------------------
JUŽNA AFRIKA   3  1 1 1  3:5  4 
FRANCIJA 3 0 1 2 1:4 1