Olimpija je prvič po 7. novembru 2004 premagala Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija je prvič po 7. novembru 2004 premagala Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija je povedla z golom Aneja Lovrečiča. Izolčan je sodeloval tudi pri drugem zadetku, ko je ukradel žogo Alešu Mertlju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares je tekmo začel na klopi. V igro je vstopil v drugem polčasu in dosegel zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jasmin Handanović, ki je športno pot začel prav pri Olimpiji, je bil eden izmed junakov zmage Maribora nad Rangersi, tokrat pa je moral kar štirikrat pobrati žogo iz svoje mreže. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Težko pričakovani prvi letošnji večni derbi si je v Ljubljani ogledalo 10.000 nogometnih navdušencev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Utrujeni Mariborčani, ki so med tednom odigrali težko tekmo v Glasgowu, niso bili kos zmajem, ki so navdušili predvsem v prvem polčasu. Olimpija je od prve minute pritiskala na gostujoča vrata in prvi polčas dobila s 3:0. V drugem delu so vijoličasti na zelenici vzpostavili ravnotežje, na vsaki strani pa sta se mreži zatresli po enkrat.

Olimpija je prvič po vrnitvi med prvoligaško druščino premagala večne tekmece. Z zmago na 91. derbiju so se varovanci Dušana Kosiča na lestvici zavihteli na drugo mesto in za aktualnimi državnimi prvaki zdaj zaostajajo za dve točki. Mariborčani so doživeli prvi poraz v letošnjem državnem prvenstvu.

Mrežo Maribora načel Lovrečič
Na ogrevanju pred tekmo se je poškodoval Dejan Mezga, zato je v gostujoči začetni postavi mesto dobil Martin Milec. Prvo resnejšo priložnost so si priigrali Ljubljančani. V drugi minuti je nevarno streljal Nik Omladič, a je Jasmin Handanović strel ubranil. Olimpija je stopnjevala ritem, bila podjetnejša na začetku ter si priigrala kar nekaj priložnosti. Rezervni vratar slovenske reprezentance je prvič klonil v 19. minuti. Na robu kazenskega prostora je Anej Lovrečič izkoristil napako mariborske obrambe in z natančnim strelom povedel zmaje v vodstvo.

Vijoličasti so prvič ogrozili domača vrata v 31. minuti. S prostega strela je prek vrat meril nekdanji nogometaš Olimpije Agim Ibraimi. Minuto pred tem je z velike razdalje nevarno poskusil Boban Jović, vodstvo z 2:0 pa je preprečila prečka. V 35. minuti je Kosičevi vrsti vendarle uspelo še drugič kronati terensko premoč. Lovrečič je izbil žogo Alešu Mertlju. Pozoren je bil Dragan Čadikovski in z močnim strelom pod prečko matiral Handanoviča. Izkušeni napadalec je šele prvič zatresel mrežo v zeleno-belem dresu.

Vijoličasti pozabili na Radujka za 3:0
Še pred koncem polčasa pa so zmaji povišali prednost. Iz kota je podal Dare Vršič. Na prvi vratnici je žoga preletela Čadikovskega in Milana Anđelkovića, na drugi pa je pritekel kapetan Olimpije Dalibor Radujko in zabil žogo v mrežo.

Po prihodu iz garderobe so Mariborčani pritisnili proti domačim vratom. V 52. minut so si gostje tudi priigrali lepo priložnost. V kazenskem prostoru se je najbolje znašel Ibraimi, z obrambo pa se je izkazal Elvis Đafić. V 64. minuti je bila za nekaj trenutkov prekinjena igra, saj sta navijaški skupini vrgli na igrišče vsaka po eno baklo. Takoj za tem so veliko priložnost imeli gostje, a je Dalibor Volaš meril mimo gola. V naslednjem napadu je veliko priložnost za še višjo vodstvo pred vrati Maribora zapravil Erik Salkić.

Tavares in Vršič postavila končni izid
V 76. minuti je ljubljanska obramba pozabila na kapetana Maribora Marcosa Tavaresa, ki je v drugem polčasu vstopil v igro, in brazilskemu napadalcu ni bilo težko premagati Đafića. Za tem so se na južni tribuni mariborski navijači spopadli s policisti. Piko na i odlični predstavi Olimpije je postavil Vršič, ki je streljal z 20 metrov, žoga je zadela Soaresa Arghusa in preskočila Handanovića. V naslednjem napadu se je po strelu Roberta Berića na nasprotni strani izkazal Đafić.

Šimundža debitiral z remijem
Ante Šimundža
je na klopi Mure debitiral z remijem proti Domžalam (1:1). Gostitelji so povedli v 26. minuti. Kot je izvajal Mate Eterović, ob drugi vratnici je Matic Maruško žogo preusmeril v sredino, tam pa je bil najvišji Nusmir Fajić in zatresel mrežo oslabljenih Domžal. Gostje so bili blizu izenačenja še v prvem polčasu, a je Mitja Zatković stresel okvir vrat. Na začetku drugega polčasa je veliko priložnost zapravil Rajko Rep, ki je zgrešil prazna gostujoča vrata. Kazen je sledila v 51. minuti, s približno 20 metrov je za 1:1 zadel Dalibor Teinović.

Plut popeljal Gorico na tretje mesto
S četrto zaporedno zmago so se Novogoričani zavihteli na tretje mesto. Nafto je Gorica premagala z 2:1. V 27. minuti je v kazenskem prostoru William Vicente pobegnil Saši Levačiču, ki ga je podrl. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Vito Plut. Napadalec je v 52. minuti povišal vodstvo. Plut je s šestimi goli zdaj sam na vrhu lestvice strelcev. Lendavčane je v igro v 64. minuti vrnil Arpad Vaš, ki je mrežo zatresel z natančnim strelom v spodnji desni kot vrat Vasje Simčiča.

7. KROG
OLIMPIJA
- MARIBOR 4:1 (3:0)
10.000; Lovrečič 19., Čadikovski 35., Radujko 39., Vršič 85.; Tavares 76.

Olimpija: Đafić, Jović (77./Fink), Sretenović, Anđelković, Salkić, Radujko, Lovrečič (88./Ranić), Vršič, Omladič, Škerjanec (46./Valenčič), Čadikovski.

Maribor: Handanović, Mejač, Rajčević, Arghus, Viler, Filipović, Mertelj (60./Cvijanović), Milec (56./Tavares), Ibraimi, Berić, Volaš.

Sodnik: Damir Skomina

HIT GORICA - NAFTA 2:1 (1:0)
400; Plut 27./11-m, 52.; Vaš 63.

Hit Gorica: Simčič, Širok, Zarifović, N. Mevlja, A. Jogan, M. Mevlja, Kovačević, Galešić, Vicente, Plut (79./K. Jogan), Žigon (79./Arčon).

Nafta: Ajlec, Korošec, Caban, Levačič, Matjašec, Lesjak, Tomažič-Šeruga, Vaš, Sreš (67./Raduha), Polareczki, Zelko (58./Jovanovič).

MURA 05 - DOMŽALE 1:1 (1:0)
2.500; Fajić 26.; Teinović 51.

Mura 05: Luk, Cipot, Bohar (67./Sreš), Le. Horvat, Fajić, Janža, Eterović (90./Sprečo), Rep, Dodlek, Maruško, Kous (81./Kouter).

Domžale: Balažič, Grbić (36./Kavčič (53./Vrhunc)), Diallo, Hanžić, Balkovec, Teinović, Drevenšek, Lu. Horvat, Zatković, Krcić, Zadnikar (46./Pekič).

Odigrano včeraj:
CM CELJE - TRIGLAV 1:2 (1:1)
850; Akakpo 14.; Sever 18., Krcić 51.
RK: Popović 40.; Brajić 68.

LUKA KOPER - RUDAR 1:1 (1:0)
600; Pučko 34.; Đokić 69.

Lestvica:                        
MARIBOR       7  5 1 1 15:7  16
OLIMPIJA      7  4 2 1 12:8  14
HIT GORICA    7  4 1 2 14:6  13
DOMŽALE       7  3 3 1  9:5  12
TRIGLAV       7  3 0 4  5:14  9
RUDAR         7  2 2 3 12:11  8
CM CELJE      7  2 2 3 10:9   8
NAFTA         7  1 3 3  7:8   6
MURA 05       7  1 2 4  3:12  5
LUKA KOPER    7  0 4 3  3:10  4