Tim Matavž je bil nedvomno prvo ime v slovenski izbrani vrsti. Foto: Sandi Fišer
Tim Matavž je bil nedvomno prvo ime v slovenski izbrani vrsti. Foto: Sandi Fišer
Josip Iličič
Josip Iličič je s številnimi preigravanji in natančnimi podajami dokazal svoje mojstrstvo. Foto: Sandi Fišer
Tim Matavž
Veselje obeh Šempetrčanov v izbrani vrsti - Tima Matavža in Valterja Birse. Foto: Sandi Fišer
40-letni vratar Ferskih otokov Jakup Mikkelsen je petkrat moral žogo pobrati iz svoje mreže. Foto: Sandi Fišer
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je v prvem polčasu zapravil veliko priložnost, a se je odkupil z zadetim strelom z bele točke. Foto: Sandi Fišer
Boštjan Cesar je dosegel zadetek, ki ga je sodnik zaradi prekrška razveljavil, ob koncu srečanja pa si je branilec privoščil veliko napako, iz katere so gostje dosegli edini zadetek. Foto: Sandi Fišer
Matavž junak tekme proti Ferskim otokom

Izbranci Matjaža Keka so po pričakovanju vpisali prve tri točke v kvalifikacijah za Euro 2012. Ves čas so Slovenci imeli pobudo in narekovali visok ritem igre ter vseskozi ogrožali gostujoča vrata. Selektor je v prvo postavo uvrstil dva nova nogometaša - Tima Matavža in Josipa Iličiča. Slednji je dokazal, da je igralec z idejo in ni zaman eden izmed najbolj vročih nogometašev v italijanskem prvenstvu, Matavž pa je potrdil strelski občutek in dosegel prve tri zadetke na tekmi.

Pritisk Slovenije že na samem začetku
Slovenija je pričakovano hitro po začetku prevzela pobudo in nasprotnike stisnila v obrambno polovico. Prvič so Kekovi varovanci zapretili že v 3. minuti, a je Matavž, ki je dobil prednost pred Zlatkom Dedičem in Zlatanom Ljubijankičem v napadu, streljal mimo vrat.
Šempetrski napadalec je znova zapretil manj kot pet minut kasneje. Iličič ga je lepo našel na robu kazenskega prostora, žoga je ob strelu celo zadela gostujočega branilca v roke, v zadnjem trenutku pa je zadetek preprečil 40-letni vratar Jakup Mikkelsen.
Novakovič zapravil izjemno priložnost
Izjemno priložnost je na pričetku 16. minute imel Milivoje Novakovič, ko se je po podaji Matavža v kazenskem prostoru sam znašel pred čuvajem mreže Ferskih otokov, a je napadalec nemškega Kölna udaril prek vrat.
Matavž kronal premoč
V 25. minuti je Slovenija le povedla. Mišo Brečko je z desne podal visoko žogo v kazenski prostor, kjer je bil v skoku najvišji Matavž, ki je z glavo dosegel prvi zadetek v dresu s slovenskim grbom.
V 34. minuti je s prostega strela nevarno zapretil še drugi Šempetrčan v izbrani vrsti. Z desne je natančno meril Valter Birsa, a se je z obrambo izkazal Mikkelsen. Dve minuti kasneje je še drugi gol dosegel Matavž, ki je žogo sprejel približno 30 metrov od gola, jo popeljal na desno in z roba kazenskega natančno meril v daljši vratarjev kot. Nekaj več kot minuto za tem je z razdalje kapetan Robert Koren zadel stičišče prečke in vratnice.

Izkazal se je tudi Bačinovič
V drugem polčasu so Slovenci nadaljevali v enakem ritmu in znova stisnili nasprotnike pred gol, a so uspeli zapretiti tudi Ferci, vendar je v 55. minuti Samir Handanovič preprečil večjo nevarnost za domača vrata. Štiri minute pozeneje je Kek priložnost ponudil tudi drugemu Slovencu, ki se je dokazal v italijanskem državnem prvenstvu v dresu Palerma. Aleksandra Radosavljeviča je na položaju zadnjega vezista zamenjal Armin Bačinovič.

V 66. minuti je prav Bačinovič podal za tretji zadetek Slovenije, znova pa je mrežo Fercev z glavo zatresel 21-letni Matavž. Bojan Jokič je sicer bil v pasivnem prepovedanem položaju, a ni vplival na potek akcije. Štiri minute kasneje je Iličič mojstrsko preigral dva gostujoča branilca, vezista Palerma je nato podrl Hendrik Rubeksen in bolgarski sodnik Stanislav Todorov je brez oklevanja pokazal na belo točko.
"Nova" zadel obe enajstmetrovki
Enajstmetrovko je izvajal Novakovič, ki je natančno meril pod prečko, zadel, a je moral Ljubljančan strel ponoviti. V drugo je "Nova" ostal zbran in vratarja poslal v svojo levo, žogo pa v desno za 4:0. Za tem je namesto njega v igro vstopil Dedič. Slovenci so le nekaj trenutkov kasneje znova zadeli, a je sodnik zaradi prekrška razveljavil gol Boštjana Cesarja.
Piko na i je visoki zmagi postavil rezervist Dedič, ki je dosegel še svoj drugi zadetek na stadionu v Stožicah. S svoje polovice je žogo popeljal Iličič, ki je z izjemno natančno podajo v prostor našel Dediča, ta pa je premagal Mikkelsna. Praktično edino napako na srečanju v slovenski vrsti si je ob koncu privoščil Cesar, ki je ležerno izgubil žogo, po kateri je Christian Mouritsen dosegel častni zadetek.
Kek zadovoljen s prikazanim
"Naredili smo, kar smo morali. Zmagali smo dovolj visoko. Odigrali smo dobro tekmo. Gledalci so lahko zadovoljni. Zdaj nas čaka regeneracija in priprava za Talin. Cela ekipa je odigrala primerno. Tim je dokazal svoj nesporni talent. Pokazali smo znova nekaj novega. Sem zadovoljen. Moti me le nezbranost na koncu, vendar to se dogaja. Vesel sem zaradi samega dogodka, da ljudje pridejo na tekmo, uživajo in se zabavajo ter da je tudi proti Ferskim otokom razprodan stadion," je po tekmi dejal selektor Kek.

Vesel zmage in hat-tricka je bil tudi glavni junak srečanja Matavž: "Bil sem presrečen in zadovoljen, ko sem izvedel, da bom začel. Želel sem se izkazati. Upam, da je selektor zadovoljen s tem, kar sem pokazal. Za napadalca je vselej super, ko zadene tri gole, vendar sem imel veliko pomoč soigralcev. Občutek na igrišču je bil fantastičen. Zares je bilo lepo igrati pred polnimi tribunami."

Kvalifikacije za EP, skupina C:
SLOVENIJA - FERSKI OTOKI 5:1 (2:0)
15.750; Matavž 25., 36., 65., Novakovič 72./11-m, Dedič 84; Mouritsen 93.

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar , Jokič, Birsa (51./Kirm), Koren, Radosavljevič (59./Bačinovič), Iličič, Novakovič (73./Dedič), Matavž.

Ferski otoki: Mikkelsen, Abö, Näs, Gregersen , Rubeksen , Benjaminsen , Hansen, Lökin (41./Elttör), Udsen (80./Petersen), Holst (80./Mouritsen), Edmundsson.

Sodnik: Stanislav Todorov (Bolgarija)

SEVERNA IRSKA - ITALIJA 0:0

SRBIJA - ESTONIJA 1:3 (0:0)
Žigić 60.; Kink 63., Vasiljev 73., Luković 90./ag.
Lestvica:                           
ITALIJA 3 2 1 0 7:1 7
ESTONIJA 3 2 0 1 6:4 6
SEVERNA IRSKA 2 1 1 0 1:0 4
SLOVENIJA 3 1 1 1 6:3 4
SRBIJA 3 1 1 1 5:4 4
FERSKI OTOKI 4 0 0 4 2:15 0
     
 









																			

			
			
Matavž junak tekme proti Ferskim otokom