Dare Vršič je znova dokazal, da je v življenjski formi. 30. oktobra bo spet igral v Ljudskem vrtu na derbiju Maribor - Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dare Vršič je znova dokazal, da je v življenjski formi. 30. oktobra bo spet igral v Ljudskem vrtu na derbiju Maribor - Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Slovenija je na 20. tekmi proti reprezentancam s področja nekdanje Jugoslavije zmagala prvič. Srbi so tako kot Slovenci na evropskem prvenstvu zadnjič igrali leta 2000, ko se je znamenito srečanje 1. kroga v Charleroiju končalo z izidom 3:3.

Armin Bačinović in Dejan Stanković
Armin Bačinović je po tekmah proti Gruziji, Albaniji, Severni Irski in Ferskim otokom petič dobil priložnost v prvi postavi: "Vedel sem, da bo stadion lepo napolnjen. Zaradi toliko gledalcev je bilo veliko lažje igrati. Poudariti moram, da me je Srbija zelo razočarala, saj ima veliko ekipo, zvezdnike in odlične posameznike. Dobro smo se jim postavili po robu, želeli smo si to zmago in jo tudi dobili. Lepo smo sklenili kvalifikacije. Moram se zahvaliti tudi selektorju, da me je dal v prvo enajsterico. Dolgo sem to čakal in upam, da sem ponujeno dobro izkoristil. Z igrišča sem odšel zaradi težav s stegensko mišico." Foto: EPA
Nemanja Vidić
Kapetan Manchester Uniteda Nemanja Vidić, ki je igral prvič po poškodbi meč, ki jo je avgusta staknil v 1. krogu angleškega prvenstva, je bil po zastreljani 11-metrovki v 65. minuti seveda razočaran: "Če bi zadel z 11-metrovke, bi bila tekma gotovo drugačna. Seveda bi lahko streljal veliko bolje, zato sem s strelom nezadovoljen. Lahko smo razočarani, saj imamo kakovostne igralce in nismo pokazali, kar se je od nas pričakovalo in kar smo sami pričakovali. Mislim, da smo dobro začeli tekmo. Imeli smo nekaj priložnosti, dobro smo varovali žogo. A Slovenija je igrala borbeno in nas ustavila na poti do dodatnih kvalifikacij." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Kapetan Srbije Dejan Stanković se je po tekmi odločil, da konča reprezentančno kariero. Pri 33 letih je v torek 102. oblekel reprezentančni dres. Upokojitev je takoj po tekmi napovedal tudi Nemanja Vidić, ki bo čez nekaj dni dopolnil šele 30 let, vendar je pozneje to izjavo preklical.

Apačan je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa dosegel zadetek, ki še najbolj spominja na gol Ronaldinha proti Angliji v četrtfinalu SP-ja 2002. Tedaj se je na limanice ujel slabo postavljeni vratar David Seaman, tokrat je bil v njegovi vlogi Bojan Jorgačević.
"Mislil sem že, da bo žoga šla na tribuno"
"Najprej sem se spomnil na ta Ronaldinhov gol, ne na Miletovega (Ačimović je leta 1999 proti Ukrajini dosegel zadetek s sredine igrišča, ko so bila vrata prazna, op. a.). To sta povsem različni situaciji, le razdalja je bila podobna. Zadetek je nekaj posebnega, čeprav nisem želel ravno tega narediti. Žoga mi je šla malo prek noge in že sem mislil, da bo šla na tribuno. Šele čez nekaj trenutkov sem videl, da je končala v mreži. Izteklo se je čudovito, tega gola ne bom nikoli pozabil. Mogoče je celo najpomembnejši v moji karieri," je po tekmi razlagal Štajerec na (začasnem) delu v Ljubljani.

Pričakovati je bilo, da bo Vršič v vlogi defenzivnega veznega igralca nadomestil kaznovanega Roberta Korena, toda Matjaž Kek se je odločil za drugačno postavitev - 4-2-3-1. Korenovo vlogo je prevzel Armin Bačinović, nogometaš Olimpije pa je z Andražem Kirmom in Zlatanom Ljubijankićem (igral je bolj na desnem krilu) tvoril napadalni del vezne vrste za edinim pravim napadalcem Timom Matavžem. Na tem položaju mu je tudi bolj všeč in lažje igrati.

Občinstvo na vrhunski ravni
"Bili smo odlično motivirani, čeprav se to od nas ni pričakovalo. Od prve sekunde smo šli v tekmo, kot da bi se mi borili za uvrstitev na EP. Verjamem, da je to začetek pozitivnih kvalifikacij za SP 2014, ki so pred nami. Občinstvo je bilo na vrhunski ravni. Takega odnosa si lahko samo želimo," je še dodal 27-letnik, ki je desetič igral v slovenski reprezentanci in se tretjič vpisal med strelce. Leta 2007 je zabil gol Romuniji in Črni gori.

"Rade" bo razmislil, ali bo nadaljeval
Aleksander Radosavljević
, z 32 leti edini igralec v četrtem desetletju svojega življenja v začetni enajsterici Slovenije (in ob Jasminu Handanoviću tudi v ekipi), se je pridružil oceni Vršiča o dobri predstavi: "Bili smo sproščeni, nismo imeli rezultatskega imperativa in ni nam bilo treba nekaj na silo odigrati. Pokazali smo všečno igro, znova je bila lepa tekma v Mariboru. Moram poudariti, da se tu res odlično počutimo. Dokazali smo, da znamo igrati. Proti takšni reprezentanci, kot je Srbija, je to še toliko lepša in slajša zmaga. Niti govora ni bilo, da ne bi pošteno odigrali. Igrali smo igro kratkih podaj, kar nam je dobro uspevalo, Srbi pa so imeli težave pri vračanju v obrambo. Ti naši prehodi so bili zelo hitri."

"Radeta" smo morda zadnjič videli v reprezentanci, več bo znano v prihodnjih dneh: "Zdaj je še prezgodaj kar koli reči, a gotovo bom dobro premislil, ali nadaljevati to zgodbo ali ne. Zelo veliko je odvisno tudi od tega, kdo bo selektor in kakšno vizijo bo imel. Matjaž sicer ni nič namignil, da se mogoče poslavlja. Mislim pa, da bo odločitev znana kmalu."

"Sarma": Igrali smo nogomet
Samir Handanović
je z ubranjeno 11-metrovko kapetanu Manchester Uniteda Nemanji Vidiću dokazal, da je pravi mojster branjenja strelov z bele točke: "Danes smo bili boljši in smo zasluženo zmagali. Osredotočeni smo bili nase, da držimo žogo, da igramo. Nismo se preveč obremenjevali s Srbijo. Imeli smo pravi pristop, bili pa smo razbremenjeni, igrali smo nogomet," je dejal "Sarma", ki pred tekmo ni prejel nobenega "nespodobnega povabila" za pomoč Srbiji.
"Pred tekmo nisem govoril niti s srbskimi novinarji, da ne bi kdo sploh kaj razmišljal. Ko smo prišli na stadion, sem se pozdravil z nekaj igralci, ki jih poznam iz italijanske lige. To je pa tudi vse," je povedal na to temo.

Čim prej pozabiti na svetovno prvenstvo
Izjemni vratar je še enkrat realno ocenil tudi celotne kvalifikacije: "Ne mi ne Srbi si nismo zaslužili, da gremo dalje. Ena ali dve tekmi sta premalo, da bi si zaslužil napredovanje. Mislim pa, da je vse za nekaj dobro. Za prihodnost se nam ni treba bati. Kvalifikacije za SP 2014 morajo za nas pomeniti nov začetek, nanje pa moramo kreniti s čim večjo konkurenco. Čim prej moramo pozabiti svetovno prvenstvo, ki nam je v teh kvalifikacijah prineslo več slabega kot dobrega."
In zakaj takšna nihanja? "Zato, ker nimamo prave zmagovalne miselnosti, po kateri želiš vseskozi napredovati in zmagati ne samo na tekmi, ampak tudi vsak trening."
Novaković počival izključno zaradi poškodbe
Milivoja Novakovića
tokrat ni bilo niti na klopi. Izključni razlog za to naj bi bila njegova poškodba stegenske mišice. Srbski časnik Sportski žurnal je sicer poročal, da si je "Nova" v petek zvečer skupaj s še tremi slovenskimi reprezentanti privoščil nočni izlet, a je tiskovni predstavnik Nogometne zveze Slovenije Matjaž Krajnik to zanikal.

Slovenija je na 20. tekmi proti reprezentancam s področja nekdanje Jugoslavije zmagala prvič. Srbi so tako kot Slovenci na evropskem prvenstvu zadnjič igrali leta 2000, ko se je znamenito srečanje 1. kroga v Charleroiju končalo z izidom 3:3.

Kapetan Srbije Dejan Stanković se je po tekmi odločil, da konča reprezentančno kariero. Pri 33 letih je v torek 102. oblekel reprezentančni dres. Upokojitev je takoj po tekmi napovedal tudi Nemanja Vidić, ki bo čez nekaj dni dopolnil šele 30 let, vendar je pozneje to izjavo preklical.