Samir Handanović s torkovo predstavo v Ljudskem vrtu ni navdušil zgolj slovenskih, temveč predvsem tudi estonske ljubitelje nogometa. Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanović s torkovo predstavo v Ljudskem vrtu ni navdušil zgolj slovenskih, temveč predvsem tudi estonske ljubitelje nogometa. Foto: MMC RTV SLO

Kakšen neverjeten večer! 90-odstotno sem bil prepričan, da bodo Srbi dobili tekmo, a so Slovenci vzdržali. Če kdaj v Talinu zagledam Slovenca, ga objamem in povabim na pivo. Mislim, da bi to moral storiti vsak Estonec.

Uporabnik na spletnem portalu Delfi
Dare Vršič
Dare Vršič je na svojem 10. nastopu za slovensko izbrano vrsto v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zadel še svoj tretji gol. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenci so dokazali, da nogomet ni evrovizija! Srbom niso ničesar podarili.

Uporabnik na spletnem portalu Delfi
Srbski navijač
Srbski navijači so bili po tekmi vidno razočarani, saj se njihovim ljubljencem ni uspelo uvrstiti v dodatne kvalifikacije za Euro 2012. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenska reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za Euro 2012 v Ljudskem vrtu razblinila srbske sanje po igranju na dodatnih kvalifikacijah. Srbom bi te prinesla zmaga, ki pa je v štajerski prestolnici, tudi zaradi odlične igre Kekovih izbrancev, ni vknjižila (1:0). To pomeni, da so se na dodatne kvalifikacije prvič v zgodovini uvrstili Estonci, ki so včeraj dihali s Slovenijo in upali na ugoden izid. "Ljubimo te, Slovenija!" je bil najpogostejši komentar estonskih uporabnikov na spletnih portalih.

"Handanović, Handanović!"
Vas zanima, kako sta Vršičev gol in Handanovićevo ubranjeno 11-metrovko pospremila estonska komentatorja na nacionalni televiziji? Oglejte si spodnja posnetka (opomba: klik na povezavo vas bo popeljal na estonsko spletno stran):


V medijih hvalospevi Sloveniji
"ZGODOVINSKI DAN! Estonija se je uvrstila na dodatne kvalifikacije" se je po tekmi bohotilo na vhodni strani najbolj priljubljenega spletnega portala v Estoniji, Delfi. "SUPER! Slovenija je Estoniji pomagala do zmage" pa so zapisali na spletnem portalu ERR. Estonski mediji so seveda vzhičeni nad uspehom nogometne reprezentance, v naslednjih dneh pa je mogoče pričakovati še več odzivov na torkove dogodke v Ljudskem vrtu in v Talinu. Estonci se lahko na dodatnih kvalifikacijah pomerijo s Hrvaško, Portugalsko, Irsko ali Češko.

Po tekmi v Mariboru velika zabava
Po zadnjem sodnikovem žvižgu v Ljudskem vrtu se je v Estoniji začela velika zabava. Za Vikerraadio je ekskluzivno spregovoril reprezentančni vezist Martin Vunk. "To je zgodovinski dan za estonski nogomet! Ob spremljanju tekme v Mariboru smo si pogrizli vse nohte, saj smo bili zelo živčni," je dejal 27-letnik in dodal: "Na kvalifikacijah smo igrali dobro, če bomo stopili skupaj, bomo lahko še veliko dosegli." 7. junija so Estonci doživeli hladno prho na Ferskih otokih, ko so izgubili z 2:0. Po porazu nihče ni verjel v dodatne kvalifikacije, toda Rüütlijevi varovanci so se pravočasno pobrali in na krilih odličnega Konstantina Vasiljeva dosegli zgodovinski uspeh. "Po porazu smo dosegli dno, toda sledile so zmage in znova smo začeli verjeti," je sklenil Vunk.

Nekaj odzivov estonskih navijačev na spletu:

  • "Slovenija in Estonija naj živita večno!"
  • "Bravo Vršič, bravo Handanović, bravo Slovenija! Ponosni smo na vas!"
  • "Še zdaj ne morem verjeti, da nam je uspelo! Ko je Handanović ubranil 11-metrovko, smo se drli prav vsi v našem bloku."
  • "Slovenci so dokazali, da nogomet ni evrovizija! Srbom niso ničesar podarili."
  • Kakšen neverjeten večer! 90 % sem bil prepričan, da bodo Srbi dobili tekmo, a so Slovenci vzdržali. Če kdaj v Talinu zagledam Slovenca, ga objamem in povabim na pivo. Mislim, da bi to moral storiti vsak Estonec.
  • Slovenci ste super! Nikoli ne bomo pozabili te tekme in vaše predstave, ki nas je popeljala do dodatnih kvalifikacij. Hvala za fantastično tekmo!


Handanović odslej najljubši
Ključna dogodka na tekmi sta se odvila v sodnikovem podaljšku prvega in v 19. minuti drugega polčasa. Najprej je s pravim evrogolom nogometno javnost navdušil Dare Vršič, po dobri uri igre pa je Handanović branilcu Manchester Uniteda Nemanji Vidića ubranil še 11-metrovko. "To je moj novi najljubši vratar! Hvala Handanović, po tvoji zaslugi mi zdaj srce bije 180 utripov na minuto," je zapisal eden izmed uporabnikov na popularnem spletnem portalu Delfi. Handanović je Estonce celo toliko obnorel, da so mu na popularni spletni strani Facebook ustvarili skupino "Handanovic, the Estonian hero" (prev. Handanovic, estonski junak).

Veliko navdušenja je požel tudi Vršičev gol. "Kakšen gol!!! S 40 metrov!!! Kaj takega še nisem videl! Je to načrtoval? Če je, je pravi genij," je denimo zapisal estonski navijač na spletu.

Pohlak pohvalil slovensko obrambo
Tekmo si je v VIP-loži na stadionu A. Le Coq v Talinu ogledal tudi predsednik estonske nogometne zveze Aivar Pohlak, ki je dejal: "Tekme ni bilo lahko gledati. Toda slovenska obramba je svoje delo opravila z odliko. Imeli smo tudi srečo - ne zgodi se pogosto, da Vidić zapravi 11-metrovko." Sklenil je: "Jutri bo v Estoniji povsem drugačen dan. Ljudem smo želeli približati nogomet in ga prikazati precej širše kot le nogometno tekmo. Danes je pomembno, da smo se uvrstili na dodatne kvalifikacije. S kom se bomo pomerili za nastop na finalnem turnirju, je zdaj povsem sekundarnega pomena."

Kakšen neverjeten večer! 90-odstotno sem bil prepričan, da bodo Srbi dobili tekmo, a so Slovenci vzdržali. Če kdaj v Talinu zagledam Slovenca, ga objamem in povabim na pivo. Mislim, da bi to moral storiti vsak Estonec.

Uporabnik na spletnem portalu Delfi

Slovenci so dokazali, da nogomet ni evrovizija! Srbom niso ničesar podarili.

Uporabnik na spletnem portalu Delfi