Jose Mourinho se mora hote ali nehote vedno primerjati z Barcelono. Kljub porazu pa se lahko s Katalonci primerja vsaj po enem rekordu. Real je z golom Karima Benzemaja število zadetkov v koledarskem letu povišal na 113, s čimer je izenačil rekord Barcelone (koledarsko leto 2010). Foto: Reuters
Jose Mourinho se mora hote ali nehote vedno primerjati z Barcelono. Kljub porazu pa se lahko s Katalonci primerja vsaj po enem rekordu. Real je z golom Karima Benzemaja število zadetkov v koledarskem letu povišal na 113, s čimer je izenačil rekord Barcelone (koledarsko leto 2010). Foto: Reuters
Victor Valdes
Victor Valdes s svojimi posredovanji spet ni navdušil. Vratar Barcelone pa se lahko pohvali z drugim rekordom - na El Clasicih je ostal neporažen že enajstič zapored (v vseh tekmovanjih), kar je nov rekord tega večnega derbija. Foto: Reuters
Ronaldo
Ronaldo je pravi stroj za zabijanje zadetkov, a proti Barceloni le redko igra na svoji najvišji ravni. Portugalec je tudi tokrat zatajil. Real ni izgubil niti ene prvenstvene tekme, na kateri je Ronaldo zadel (44 zmag in 1 remi), a Ronaldo tokrat ni zadel ... Foto: Reuters
Barcelona zmagala v Madridu

Jose Mourinho je bil v primerjavi s prejšnjimi tekmami veliko mirnejši, vseeno pa ni mogel zaslug za končni razplet pripisati zgolj Kataloncem: "To je bilo srečanje, v katerem je imela sreča veliko vlogo. Pri izidu 1:0 smo imeli izjemno priložnost, ki jo igralec svetovnega kova, kar Cristiano Ronaldo je, po navadi izkoristi. Ob izidu 2:0 bi bilo vse drugače."

Mourinho: "Sreča je bila na strani Barcelone"
"Njihov drugi zadetek je padel zaradi odboja od našega nogometaša, nihče ne more trditi, da ta gol ni padel po intervenciji sreče. Imeli smo lepo možnost, da izenačimo na 2:2, a že v naslednjem napadu je zadetek padel na drugi strani, kar nas je psihološko nekoliko potolklo," je razplet tekme podoživel Portugalec na Realovi klopi.

Statistični sladkorčki:
- Real je v španskem prvenstvu še četrtič zapored na svoji zelenici proti Barceloni ostal brez zmage (3 porazi in 1 remi). Daljši niz brez zmage je imel le med letoma 1969 in 1974, ko je izgubil trikrat in dvakrat remiziral.
- Barcelona je na gostovanju pri Realu v prvenstvu zabila 93 golov, s čimer je prehitela Athletic Bilbao (92). Omenjeni trije klubi so sicer edini, ki so prav vse sezone odigrali v prvi španski ligi.
- Real je prekinil niz 62 tekem, na katerih je zabil prvi gol in nato tudi zmagal.
- Xavi, ki je bil zaslužen za odločilni gol (2:1), je za Barcelono odigral 600. tekmo.
- Alexis Sanchez je postal drugi Čilenec, ki je zabil na El Clasicu. To je pred 16 leti uspelo le še Ivanu Zamoranu (Real).
- To je bil sedmi El Clasico v koledarskem letu, kar je nov rekord.

"Sodnik bi Messiju lahko pokazal rdeči karton"
Mourinho se je prejšnje mesece pogosto spotikal ob odločitve sodnikov, tokrat situacije ob koncu prvega polčasa, ko bi Lionel Messi po prekršku nad Xabijem Alonsom lahko prejel drugi rumeni karton, ni videl zarotniško: "Po mojem mišljenju si je Messi zaslužil izključitev, a sodnik je bil mnogo bližje dogodku, tako si prekršek morda res ni zaslužil rumenega opozorila."

Ob božiču je Real lahko spet na vrhu
Oba velikana sta zdaj na vrhu lestvice izenačena s 37 točkami, Real pa ima odigrano eno tekmo manj. "Seveda smo zaradi poraza razočarani in žalostni. A prav nič ni izgubljenega. Če ne bomo izgubili tekme proti Sevilli, bomo ob božiču spet na vrhu lestvice."

Decembra še ne moreš razglasiti prvaka
Podobno je razmišljal trener evropskih prvakov Guardiola: "Razplet te tekme prav gotovo ne bo vplival na moralo Reala. Zdaj jih za praznike čaka počitek in verjamem, da se bodo za drugi del sezone vrnili še močnejši. V igri je še vedno skoraj 70 točk, nikoli ne smeš ekipe že novembra ali decembra razglasiti za prvaka."

Valdes po uvodni minuti ni več delal napak
Real je povedel že po 23 sekundah, ko je Karim Benzema zabil najhitrejši gol v zgodovini El Clasicov. Guardiola se ni jezil nad Victorjem Valdesom, ki je s slabo podajo omogočil prvi zadetek na tekmi: "Po prejetem golu ni postal živčen, ni delal napak, žoge je svojim soigralcem delil, kot da se ne bi nič zgodilo, in to je najpomembneje."

Barcelona zmagala v Madridu