Robert Lewandowski je bil junak na deževnem Maksimirju. Poljak je zabil že sedemkrat v Ligi prvakov, znašel se je na seznamu mnogih klubov, velik interes ima predvsem madridski Real. Foto: EPA
Robert Lewandowski je bil junak na deževnem Maksimirju. Poljak je zabil že sedemkrat v Ligi prvakov, znašel se je na seznamu mnogih klubov, velik interes ima predvsem madridski Real. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je lahko zelo zadovoljen z jesenskim delom, Bayern mora odigrati še dve tekmi Bundeslige in pokalno srečanje proti Darmstadtu. Foto: EPA
Navijači Bayerna
Navijači Bayerna so pripravili odlično ozračje. Iz centra Zagreba so prišli na Maksimir in vseskozi glasno prepevali. Foto: EPA
Josip Pivarić in Julian Green
Josip Pivarić je imel najlepšo priložnost za Dinamo, v 70. minuti je stresel prečko. Foto: EPA


Pep Guardiola je bil v središču pozornosti v premajhnem novinarskem središču, kjer so namestili dodatne stole. Španec je po zmagi z 2:0 deloval zelo sproščeno, s prikupno prevajalko se je objel in jo poljubil.
Srečanje zadnjega kroga skupinskega dela Lige prvakov ni odločalo o ničemer, a Zagrebčani so se hoteli posloviti z dobro predstavo, kar jim je tudi uspelo. Priigrali so si kar nekaj lepih priložnosti, v prvem polčasu so bili blizu vodstva. Josipu Pivariću in El Arabiju Hilalu Soudaniju ni uspelo ukaniti odličnega vratarja Svena Ulreicha, ki je dobil priložnost, saj je Manuel Neuer ostal v Münchnu.
Vseeno je Bayern igral z zelo močno zasedbo, Franck Ribery je igral le v prvem polčasu, v drugem pa so vstopili Thomas Müller, Jerome Boateng in Arturo Vidal. Bavarci so bili v drugem delu precej boljši tekmeci, Dinamo bi si zaslužil častni gol, Pivarić pa je stresel prečko.
Ribery še ni pripravljen za 90 minut
"Zelo sem zadovoljen, saj smo odigrali odličen skupinski del Lige prvakov. Odigrali smo korektno, čeprav smo bili že pred tekmo kvalificirani. Zadovoljen sem predvsem z drugim polčasom. Dinamo ima kar nekaj zelo kakovostnih igralcev, posebej Pjaca je nevaren, čeprav ni začel tekme," je pojasnil Guardiola.
"Za Ulreicha ni bilo enostavno braniti, saj je vseskozi rezervni igralec, tokrat se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami. Julian Green je član druge ekipe, tokrat je dobil priložnost in ni razloga, da tudi v prihodnosti ne bi dobil priložnosti v prvi ekipi. Ribery je bil devet mesecev poškodovan, ni še pripravljen za 90 minut, mora pa igrati na vsaki tekmi, saj še ni v pravem ritmu," je razlagal španski strokovnjak.
Proti najboljšim v Evropi le s popolnim kadrom
Žreb osmine finala bo v ponedeljek ob 12.00 v Nyonu. Možni tekmeci Bavarcev so Paris SG, PSV Eindhoven, Benfica, Juventus, Roma, Dinamo Kijev ali Gent.
"Moja največja želja je, da spomladi vsi igralci ostanejo zdravi. Proti najboljšim ekipam v Evropi se lahko bojujemo le s popolnim moštvom. Douglas Costa, Thiago, Arjen Robben in vsi drugi so pomembni v izločilnih bojih," je poudaril Guardiola, ki bi zlato žogo podelil Lionel Messiju ali Neymarju.
Lewandowski ne želi govoriti o ponudbi Reala
Oba zadetka v deževnem Maksimirju je dosegel eden izmed najboljših napadalcev na svetu Robert Lewandowski. V letošnji Ligi prvakov je zadel že sedemkrat in je na drugem mestu lestvice strelcev, vodi Cristiano Ronaldo z enajstimi zadetki. Njegov agent Cezary Kucharski je v soboto sedel na tribuni stadiona Santiago Bernabeu, ko je Real odpravil Getafe s 4:1. Nemški mediji so že začeli ugibati, čali je kraljevi klub že poslal ponudbo v München za izjemnega Poljaka.
"Moj cilj je osvajati lovorike z Bayernom, prav nič se ne ukvarjam z zapisi medijev, agent pa mi ni ničesar sporočil o kakšni ponudbi Reala," je bil kratek Lewandowski, ki je seveda precej raje govoril o tekmi: "Na taki tekmi moraš ostati potrpežljiv. Najpomembneje je bilo, da smo zadeli. prvi. To ni bila lahka tekma, zato sem zelo zadovoljen s tremi točkami."
Lahm: Izpolnili smo prvi cilj
"Dinamo je odigral odlično tekmo. Povzročali so nam velike težave, predvsem v prvem polčasu. V nadaljevanju smo dokazali, da smo precej boljša ekipa. Osvojili smo prvo mesto v skupini in s tem izpolnili prvi zastavljeni cilj. V letošnji sezoni v Ligi prvakov igramo zelo dobro," je dejal kapetan Philipp Lahm.
Ulreich ohranil mrežo nedotaknjeno
"Dvakrat ali trikrat sem moral posredovati ob nevarnih strelih. Zelo pomembno je, da mu je mrežo uspelo ohraniti nedotaknjeno," je bil nasmejan vratar Ulreich.
Mamić: Dinamo bolj konkurenčen kot v preteklih sezonah
Zagrebčani so v uvodnem krogu šokiral Arsenal z 2:1, nato pa doživeli pet porazov. Le v Münchnu so bili popolnoma nemočni (0:5).
"Bayern je zmagal zasluženo, mi smo imeli veliko priložnosti. Če jih ne izkoristiš, te pač Lewandowski kaznuje. Žal se dobra igra hitro pozabi, ostane le končni izid. Ko so vstopili Botaeng, Vidal in Müller, je Bayern pospešil ritem igre in ujel dve priložnosti. Nisem pričakoval, da bomo imeli toliko lepih priložnosti, izpeljali smo lepe akcije, a je njihov vratar fantastično reagiral. Vsekakor smo bili v ligi prvakov veliko bolj konkurenčni kot v preteklih letih. Z igro sem lahko zadovoljen, morali pa bi osvojiti kakšno točko več," je nastope v Ligi prvakov ocenil trener Zoran Mamić.
Iz Zagreba
Aleš Golob