Samir Handanović je pred 14 dnevi podaljšal pogodbo z Udinesejem do 30. junija 2016, saj ni imel ponudb tistih res največjih klubov, ki bi ga edine prepričale, da zapusti Videm. Foto: Reuters
Samir Handanović je pred 14 dnevi podaljšal pogodbo z Udinesejem do 30. junija 2016, saj ni imel ponudb tistih res največjih klubov, ki bi ga edine prepričale, da zapusti Videm. Foto: Reuters
Jack Wilshere in Andres Iniesta
Arsenal v skupinskem delu Lige prvakov igra nepretrgoma od sezone 1998/99. Foto: Reuters
Samir Handanović
Handanović je 5. septembra 2009 s Slovenijo izgubil na prijateljski tekmi proti Anglji na Wembleyju (2:1): "Igrati na takšnih stadionih so lepe stvari. Lahko ti le nekaj več dajo, odvzeti ti ne morejo nič." Foto: EPA
Joey Barton in Gervinho
Nogometaš iz Slonokoščene obale Gervinho, ki je poleti v Arsenal prestopil iz Lilla, bo po mnenju trenerja Udineseja Francesca Guidolina ena glavnih nevarnosti za vrata gostov. 24-letni napadalec je v soboto v Newcastlu sicer prejel rdeči karton. Foto: EPA

Dvoboj četrtouvrščenih ekip lanskega angleškega in italijanskega prvenstva je na papirju najzanimivejši obračun 4. predkroga, ki bo dal zadnjih 10 udeležencev najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Arsenal in Udinese sta kluba, ki sta vedno dajala veliko priložnosti mladim nogometašem in gojila atraktivno igro, kar bi moral biti dober obet za lepo predstavo na igrišču, čeprav je v obeh ekipah ob začetku sezone še kar nekaj neznank.

Samozavestni "Sarma"
"Topničarji" so bili v zadnjih dneh bolj kot zaradi remija brez zadetkov v Newcastlu na uvodu v angleško ligo v središču pozornosti zaradi prodaje Cesca Fabregasa v Barcelono. Poleg Španca bodo na prvi tekmi proti Videmčanom pogrešali še kaznovana Robina van Persieja in Samirja Nasrija ter poškodovana Jacka Wilshera in Abouja Diabyja, prav tako na klopi ne bo sedel trener Arsene Wenger, saj mora odslužiti kazen zaradi protestov ob lanskem porazu v osmini finala proti Barceloni.

Handanović je na nedeljski novinarski konferenci v Vidmu samozavestno odgovarjal na vprašanja sedme sile: "Zame je to tekma kot vsaka druga. Imeli smo dovolj časa, da se pripravimo nanjo. Trenutno še ne čutim ničesar posebnega. Morda bom drugače čutil v ponedeljek ali torek, trenutno pa ne. O tem, ali gre za zgodovinsko tekmo, po navadi razmišljaš po tekmi ali šele po koncu kariere. Če izgubiš, verjetno to ne more postati zgodovinska tekma. Če zmagaš, pa je seveda drugače. Gotovo je prednost igrati povratno tekmo doma. V italijanskem prvenstvu smo v lanski sezoni dobro igrali proti močnim ekipam, zato sem samozavesten. Kdor igra nogomet, mora biti optimist."

"Ukvarjati se moramo predvsem s sabo"
27-letni Ljubljančan si je v soboto ogledal drugi polčas tekme Arsenala proti Newcastlu. Pravi, da se tudi Londončanom gotovo pozna, da so šele začeli sezono. "Newcastle se jim je dobro postavil po robu in poskušal kaj doseči iz protinapadov. A vsaka tekma spiše svojo zgodbo. Ritem igre v Premier ligi je nekoliko drugačen od tistega v italijanskem prvenstvu. Ne bomo smeli podleči vzdušju na stadionu. Mislim, da bomo imeli svoje priložnosti, pomembno bo doseči zadetek v gosteh," je dejal slovenski reprezentančni vratar.

Že prejšnjo sredo po tekmi proti Belgiji v Stožicah je slovenskim novinarjem zaupal, da se lahko zgodi marsikaj. "Čakata nas dve dobri tekmi. Arsenal je favorit, a samo na papirju. Ve se, kako igrajo Italijani in mislim, da mi ne bomo odstopali od tega. Jaz na splošno rad igram proti boljšim oziroma tistim, ki mislijo, da so boljši. To je zame poseben izziv. Pričakujem pa kar veliko dela, čeprav je včasih tako, da ga pričakuješ veliko, pa se potem nič ne zgodi. Vemo, da je Arsenal močna ekipa, to pokaže vsako leto v Ligi prvakov. Pogosto pride daleč, v zadnjih dveh sezonah ga je izločila Barcelona. Toda mi se moramo ukvarjati predvsem s sabo."

Novinci potrebujejo še nekaj časa
Tradicija ni na strani Udineseja, saj "topničarji" proti italijanskim klubom še nikoli niso izpadli v izločilnih dvobojih evropskih tekmovanj. V vseh sedmih primerih so napredovali. Udinese so poleti zapustili trije nosilci igre Alexis Sanchez, Gökhan Inler in Cristian Zapata, odmevnih okrepitev pa ni bilo. Tega se zaveda tudi Handanović.

"V tem trenutku je o naši moči težko govoriti, seveda še nekaj manjka, da bo tako, kot mora biti. Dobili smo nekaj novih igralcev, a Thierry Doubai, Abdoul Sissoko in Danilo potrebujejo še nekaj časa, da se privadijo na novo okolje in pokažejo, kaj zmorejo. Za razliko od lanskega leta smo odigrali veliko prijateljskih tekem proti ekipam iz drugih držav. Preizkusili smo veliko rešitev, o tem, kdo bo igral, pa bo odločil trener. Tudi če bomo igrali s štirimi branilci, to ne bo težava. Tako smo igrali tudi lani na nekaj tekmah," je v nedeljo na stadionu Friuli razmišljal "Sarma".

Pozzo na tekmo z vso družino
Predsednik kluba Gianpaolo Pozzo, ki se je ob žrebu poti v London "razveselil" tako, kot da bi šel prvič v New York, je sicer za prihodnje dni napovedal prihod novega, že "narejenega" napadalca kot zamenjavo za Sancheza. V angleško prestolnico je odpeljal ženo, sina in hčer, saj se zaveda, da se takšne tekme ne igrajo vsak dan. Veliko pričakuje predvsem od kapetana Antonia Di Nataleja: "Še nikoli me ni razočaral!"

Furlane bo spodbujalo tudi nekaj več kot tisoč navijačev. Dobro se prodajajo tudi vstopnice za povratno tekmo prihodnjo sredo v Vidmu, kjer naj bi junija prihodnje leto začeli obnovo stadiona. Po prenovi bo sicer precej manjši (sprejel bo približno 20.000 gledalcev), a veliko sodobnejši.

Kaj pravita oba trenerja?
Arsenal čaka peklenskih 14 dni, saj bo v Premier ligi v soboto gostil še Liverpool, 28. avgusta pa bo gostoval pri Manchester Unitedu. "Želimo pokazati, da smo močni in enotni kot vedno. Vzdušje v ekipi je zelo dobro, prisotni sta velika želja in velika vera v uspeh. Igralci so odločni in si zaslužijo podporo naših navijačev. Ljudi bomo prepričali le s pravim odnosom in željo, takšnima, kot smo ju imeli v soboto," poudarja Wenger.

Njegov kolega na klopi Udineseja Francesco Guidolin, ki mu je v Angliji sicer od vedno najbolj pri srcu Manchester United, takole išče pravo vodilo, s katerim morajo njegovi varovanci vstopiti v tekmo: "Če se Arsenala neka ekipa ustraši, postane močnejši. Če njegovi nogometaši niso mirni, pa se nasprotno, znajdejo v krizi." Guidolin zaradi poškodb ne bo mogel računati na napadalca Antonia Flora Floresa in branilca Maurizia Domizzija.

Liga prvakov 4. predkrog, prve tekme
PRVAKI

Torek ob 20.45:
KÖBENHAVN - VIKTORIA PLZEN
BATE BORISOV - STURM
Sreda ob 20.45:
WISLA KRAKOV - APOEL NIKOZIJA
MACCABI HAIFA - GENK
DINAMO ZAGREB - MALMÖ

NEPRVAKI
Torek ob 20.45:
TWENTE - BENFICA
ARSENAL - UDINESE
LYON - RUBIN KAZAN
Sreda ob 20.45:
ODENSE - VILLARREAL
BAYERN - ZÜRICH

Povratne tekme bodo 23. in 24. avgusta.