Preskočili so ciprsko oviro, katera bo naslednja? Odgovor bomo dobili v petek malo po 12. uri. Foto: Aleš Fevžer
Preskočili so ciprsko oviro, katera bo naslednja? Odgovor bomo dobili v petek malo po 12. uri. Foto: Aleš Fevžer
Viole
Viole sporočajo: "Z odločnim korakom do nesmrtnih sanj." Foto: Aleš Fevžer
Saša Gajser in Zlatko Zahovič
Pomočnik trenerja Saša Gajser in športni direktor Zlatko Zahovič sta upravičeno lahko zadovoljna. Foto: Aleš Fevžer
Maribor si je zagotovil evropsko jesen

Živčni so bili njihovi navijači, ko so spremljali napete zadnje minute dvoboja v Ljudskem vrtu, nervozni so bili njihovi tekmeci s Cipra, sami pa so zadržali dovolj mirne glave, da so tekmo proti Apoelu pripeljali do želenega razpleta (0:0). "Tudi z nekaj sreče, a sreča spremlja pogumne," se je strinjal vratar vijoličastih, ki je poudaril, da je v prvem polčasu Maribor igral tako, kot si je želel, v drugem pa se je malo preveč povlekel nazaj, ko je ob pritisku gostov sestavil premalo uspešnih podaj.

Mertelj: Podzavestno stali nekoliko bolj nazaj
"Nismo imeli navodil, naj se zapremo, a smo se morda podzavestno zatekli k temu. Brezglavo napadati pa tudi ni imelo smisla, saj smo imeli ugoden izid. Želeli smo čim bolj zgostiti obrambo in prežati na kakšen protinapad. Apoel je ob koncu poskušal narediti nekaj na silo, ker mu ni uspelo drugače, a vemo, da v nogometu tako ne gre," je razmišljal Aleš Mertelj, ki v letošnji sezoni nima več zagotovljenega mesta v začetni enajsterici. Na tekmah proti Birkirkari doma in proti Apoelu v gosteh, denimo, sploh ni stopil na zelenico.

Gorenjec se s tem ne obremenjuje: "Tu ni delitve na prvih enajst in drugih enajst, to smo hitro razrešili. Vsakdo se počuti pomembnega v tej ekipi. Trener zna dobro prilagoditi ekipo tekmecem. Dobro ve, kako se telo odzove po določenih naporih, še posebej pri teh temperaturah. Seveda si vsak želi igrati na vsaki tekmi, ampak telo včasih ne sledi glavi."

Samir hitro čestital bratrancu
Handanović je včeraj pričakoval več dela, predvsem je mislil, da bodo Ciprčani večkrat streljali od daleč: "Želeli so priti do gola, tam pa smo bili mi dovolj gosti in jim ni uspevalo." Gostujoči nogometaši in trener niso bili zadovoljni s sodniki. "Tudi ko mi izgubimo, iščemo izgovore na vseh straneh, a na koncu moraš najti napake pri sebi. Že na prvi tekmi so želeli izsiljevati prekrške, a jim sodniki niso nasedali. So malo "igralci", a glede na kakovost, ki jo imajo, bi morali pokazati več," je poudaril Handanović in dodal, da mu je samo enkrat na obeh tekmah zastal dih, ko se je zbal, da bo sodnik ob padcih Ciprčanov pokazal na 11-metrovko. To je bilo v zadnji minuti prve tekme v Nikoziji, ko so branilci Maribora ustavljali Maria Budimirja.

Tudi ko je četrti sodnik pokazal, da se bo igralo še sedem minut, je bil Handanović prepričan, da bodo vijoličasti zdržali. Po tekmi mu je SMS-čestitko med drugim poslal bratranec Samir. Kaj si obeta od naslednjih dveh srečanj v Evropi? "Z dobrim žrebom lahko presenetimo. Kdor koli bo tekmec, bo motivacija na vrhuncu. Prvo tekmo pa bi raje igral doma."

Žreb bodo morda skupaj spremljali ob kavi
"V zadnjih letih smo nekako lažje igrali in se bolje odrezali, če smo prvo tekmo igrali doma, a mi je v bistvu vseeno, kje bo prvo srečanje. Treba bo odigrati dve kakovostni tekmi ter imeti dovolj znanja in sreče,"
je o tem povedal Mertelj.

"V Ljudskem vrtu bo težko igrati vsaki ekipi. Danes smo v obrambi odigrali zelo dobro tekmo. Bili smo disciplinirani in vse do konca izpolnjevali taktične zamisli, ki nam jih je zadal trener. Vsako leto smo bolj izkušeni, imamo več samozavesti in znanja," pa je dejal Martin Milec in dodal, da bodo s soigralci v petek po dopoldanskem treningu morda odšli na kavo in si skupaj ogledali žreb 4. predkroga.

Cvijanović: Sanjamo še stopničko višje
Gorana Cvijanovića
tretja zaporedna uvrstitev vsaj v Evropsko ligo veseli predvsem zaradi potrditve, da vse skupaj ni naključje: "Je odraz dobrega dela in tudi dokaz tega, da slovenska liga ni tako slaba, kot jo nekateri želijo prikazati. Odigrali smo pametno in zrelo ter dokazali, da lahko Maribor igra tudi na rezultat. Upam, da nam bo žreb namenil ekipo, s katero se bomo lahko kosali. Posebej igralci sanjamo, da bi naredili še stopničko višje, in verjamem, da nam bo uspelo. Za danes pa hvala navijačem. Vsa Slovenija je lahko uživala."

Maribor si je zagotovil evropsko jesen