Nogometaši Maribora so znova rešili slovensko čast v evropskih tekmovanjih. V petek bodo dobili tekmeca v zadnjem predkrogu Lige prvakov. Foto: Aleš Fevžer
Nogometaši Maribora so znova rešili slovensko čast v evropskih tekmovanjih. V petek bodo dobili tekmeca v zadnjem predkrogu Lige prvakov. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič in Ante Čačić
Ante Čačić je nasledil Darka Milaniča, ki mu pri Sturmu prav nič ne gre po načrtih. Foto: Aleš Fevžer
Paulo Sergio
Trener Apoela Paulo Sergio je izgubil živce. Sodnik Aleksej Kulbakov ga je štiri minute pred koncem izključil. Tudi na novinarsko konferenco Sergio ni prišel. Foto: Aleš Fevžer
Maribor si je zagotovil evropsko jesen

V štajerski prestolnici je bilo izjemno razpoloženje že nekaj ur pred tekmo, saj so navijači Apoela zasedli središče mesta. Tudi domači privrženci niso bili daleč stran in prišlo je do številnih verbalnih dvobojev. Na poti do Ljudskega vrta so skoraj vsi obiskovalci nosili vijoličasta oblačila. Takih prizorov v drugih slovenskih mestih na tekmah ne vidimo.

Veličastna koreografija
Mariborčani zares ljubijo svoj klub, za številne je to glavna stvar življenja. Ob prihodu ekip na zelenico so navijači pripravili izvrstno koreografijo, sodeloval je cel stadion, Viole pa so na južni tribuni izobesile transparent "Z odločnim korakom do nesmrtnih sanj". Razpoloženje na ravni največjih tekem Lige prvakov, čeprav je stadion petkrat ali šestkrat manjši.
Čačić je zgostil sredino igrišča, navidezno pobudo je prepustil Ciprčanom, prednost gola v gosteh s prve tekme je bila lepa. Apoel je nadzoroval igro, a pravih zaključkov ni bilo. V zadnjem delu srečanja so gostje začeli izgubljati živce. Izključitvi Esmaela Goncalvesa in trenerja Paula Sergia sta še razvneli strasti v peklu Ljudskega vrta.
"Apoel je zelo kakovostna ekipa, na vseh položajih je zelo dobro zaseden. Napadalci se najbolje znajdejo v igri ena na ena. Morali smo zapreti prostor pred vrati, nismo smeli dopustiti globinskih žog. Samo na tak način smo jih lahko izločili," je poudaril Čačić.
Že lani se je večkrat omenjalo, da ima Čačić tudi veliko sreče. V lanski sezoni se je z zagrebškim Dinamom v 2. predkrogu Lige prvakov na čudežen način v 97. minuti izvlekel proti Ludogorcu na Maksimirju. 59-letni hrvaški strokovnjak je zelo hitro postal ljubljenec navijačev vijoličastih, ki so ga pozdravili že na prvem treningu. "Zelo lepo je slišati pozitivne besede s tribun, klicali so moje ime. Takega občutka še nisem imel, pa bom kmalu dopolnil 60 let," je bil nasmejan Čačić, ki je lani z zagrebškim Dinamom izločil vijoličaste na zadnji stopnici do Lige prvakov.
Tudi ciprski novinarji zelo razočarani
Razočaranje Ciprčanov je bilo ogromno. Že na igrišču so nogometaši popadali po tleh, za kakšne pogovore večina ni bila razpoloženih. Novinarji so pohiteli z vprašanji o enajstmetrovkah. "Nisem strokovnjak, da bi lahko komentiral sojenje. Prvo tekmo sem si ogledal trikrat. Govorite o enajstmetrovkah za Apoel, najbolj očiten je bil prekršek nad Mendyjem v 87. minuti. Ali je obstajal tudi prekršek nad Budimirjem, pa težko rečem, saj se iz posnetka to ne vidi najboljše. Če je bil kontakt s Potokarjem, je prekršek obstajal, toda tega se res ni najboljše videlo," je pojasnil Čačić. Po koncu novinarske konference je prišlo celo do izmenjav ostrih besed med nekaterimi slovenskimi in vročekrvnimi ciprskimi predstavniki sedme sile.
Po tekmi le pice, časa za "fešto" ni
Navijači so si po tekmi dali duška v številnih lokalih, igralci pa nimajo časa za slavje. "V garderobi so igralci dobili pice, zdaj ni čas za "fešto", saj je v sredo dopoldne že trening, v soboto pa nas čaka nova tekma. Predsednik Cotar je bil zelo zadovoljen, obljubil je dodatne premije," je še dodal hrvaški strokovnjak, ki si ne želi igrati z Dinamom: "Tri zaporedna leta v Evropski ligi je velik dosežek za ta klub. Izločili smo tudi nosilca. Lahkega nasprotnika ni, v vsakem obračunu bomo avtsajderji. Zagotovili smo si vsaj še osem tekem v Evropi, kar je velika stvar za Maribor. Dinamo? Ne, zagrebškega kluba si ne bi želel za nasprotnika, saj je zares kakovosten. Tradicija ni na strani Maribora."
Tavares: Niti slučajno se nismo le branili
Zelo dobre volje je bil tudi Marcos Tavares, ki je 81 minut igral edinega napadalca. "Pričakoval sem tako težko tekmo. Apoel ima močno ekipo z izkušnjami tudi iz izločilnega dela Lige prvakov. Taktično smo odigrali odlično, pomagal nam je tudi zelo ugoden izid s prve tekme. Niti slučajno se nismo le branili, trener se je pravilno odločil za sistem z enim napadalcem, saj imajo Ciprčani zelo dobre igralce na sredini igrišča. Zgostili smo prostor na sredini, imeli smo igralca več in izšlo se nam je," je dejal kapetan vijoličastih.
"Brazilski nogometaši poznajo vse trike, skušali so izsiliti najstožjo kazen na obeh tekmah. Sodnik se je pravilno odločil, v zaključku tekme pa so izgubili živce, tekmo so tudi končali z igralcem manj," je še dodal Tavares, ki v zadnjem predkrogu nima posebnih želja: "Evropska liga tri leta zapored je lep dosežek, a vse bomo naredili, da se prebijemo v Ligo prvakov."
Uefa bo nakazala 3,4 milijona evrov
Na tako pomembnih tekmah umetniški vtis na koncu prav nič ne šteje, pomemben je le izid. Tega so se zavedali tudi navijači, ki niso žvižgali kljub neatraktivni igri svojih ljubljencev. Tudi v klubski blagajni bo znova lepo cingljalo, Uefa bo nakazala 3,4 milijona evrov.

Maribor si je zagotovil evropsko jesen