Svastika na Poljudu med tekmo Hrvaške in Italije. Foto: Reuters
Svastika na Poljudu med tekmo Hrvaške in Italije. Foto: Reuters

vropskih tekmovanj.

Uefa je proti Hrvaški sprožila disciplinski postopek zaradi prepovedanega simbola nacistične Nemčije kljukastega križa, ki so ga huligani upodobili na zelenici splitskega Poljuda pred kvalifikacijsko nogometno tekmo za nastop na evropskem prvenstvu med Hrvaško in Italijo.

Zdaj se je v dogajanje vpletel še hrvaški premier z zelo osebnim in čustvenim pismom, kar za šport in nogomet ni običajna praksa. "Pozivam vas, da Euro 2016 ne poteka brez udeležbe najboljših ekip, igra naj se igra na nogometnem igrišču," je zapisal Milanović, ki je Platinija tudi seznanil s tem, da "poteka obširna kriminalistična preiskava, katere edini cilj je čim prej poiskati storilce tega dejanja, ki so ga odločno obsodile vse politične strani na Hrvaškem, državne ustanove, to dejanje pa je naletelo na prezir in odpor pri večini hrvaških državljanov".

Milanović Platiniju tudi polaga na srce, da bi Uefa s "hudo kaznijo uničila reprezentanco ter naredila globoko rano v duši hrvaških navijačev, s čimer bi se naredila dolgoročna škoda prav nogometu na Hrvaškem". Prehude sankcije bi, nadaljuje Milanović, šle na roko prav storilcem tega dejanja, ki so najprej želeli udariti po hrvaški zvezi, ki je v notranjem sporu z delom navijačev, ne pa izraziti podpore nacistični ali fašistični ideologiji ali pa nasprotovati reprezentanci.

V najslabšem primeru Hrvaški, ki je vodilna reprezentanca skupine H, grozi izključitev z evropskega prvenstva 2016 v Franciji. Zaradi rasističnih izpadov navijačev je morala Hrvaška že proti Norveški igrati pred praznimi tribunami.

Odločitev je Uefa prestavila na 23. julij.