Matjaža Keka so razočarali žvižgi s tribun. V slabih trenutkih bi si raje želel pomoči gledalcev Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaža Keka so razočarali žvižgi s tribun. V slabih trenutkih bi si raje želel pomoči gledalcev Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nekaterih stvari v drugem polčasu pa bolje, da ne komentiram. Če je to to, če smo si to vsi skupaj zaslužili, potem ... Naj žvižgajo meni, jaz sem za to odgovoren, igralce pa naj pustijo na miru. Ker - jaz sem odgovoren, jaz jih postavljam, jaz jih dajem noter in jaz jih dajem ven. Nekje drugje se to ni zgodilo, tudi ko smo malo slabše igrali.

Stožice
Navijači so se v prvem polčasu še zabavali z mehiškim valom, v drugem ne več. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ne razumem. Tudi če smo slabo igrali, tudi če sem slabo menjal, zdaj kar naenkrat žvižgati. Zakaj pa ne pomagati v tistem trenutku, da se mogoče dvignemo? Tudi če bom šel v konflikt, res ne razumem. Spet bo nekdo rekel: "Ker si iz Maribora, nekaj hočeš." Ne, tudi utrip fantov je negativen. Povprašajte jih malo. Ni "fajn" to poslušati. Tudi če smo v določenih trenutkih slabo igrali in če to ni bilo tisto, kar so ljudje pričakovali. Ampak igrali smo proti dobri reprezentanci, zaradi tega je bil tudi ta test za nas v redu.

Andraž Kirm
Andraž Kirm je tako kot Robert Koren ob odhodu z igrišča v 77. minuti moral poslušati glasne žvižge. Foto: Reuters

Stadion je za tekmo proti Estoniji že razprodan. Želim si pesem, aplavz in pomoč ekipi do zadnje sekunde. Potem pa, če ne bo dobro, naj udarijo po meni s kritikami. Samo naj pomagajo do konca.

Valter Birsa
Valter Birsa je bil zamenjan v 64. minuti, namesto njega je na igrišče prišel Armin Bačinović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O tem, ali so bili ti žvižgi upravičeni ali ne, bo v naslednjih dneh gotovo prelitega še veliko črnila in povedanih veliko besed. To je bila tudi ena glavnih tem na novinarski konferenci po srečanju. Kek se je v pogovoru z novinarji zadržal dobrih 10 minut. Kaj vse je povedal, objavljamo v celoti.
Matjaž, kakšna je vaša ocena tekme?
To je bil dober test, ker je pokazal dobre in slabe strani, na kar sem že opozarjal. Pokazal je na razliko v pripravljenosti določenih igralcev. Mislim, da je bil prvi polčas čisto soliden, malo v drugačni postavitvi z drugačnimi nalogami. Potem je sledil padec v drugem polčasu, mogoče smo tudi na klopi malo zaspali z menjavami, ampak to so pač določene odločitve, za katere sem jaz odgovoren. Na koncu je bila "match" žoga na naši strani. Pričakovano smo imeli težave v "skok igri", saj je njihova višina neverjetna. Tega pač mi nimamo. Nekaterih stvari v drugem polčasu pa bolje, da ne komentiram. Če je to to, če smo si to vsi skupaj zaslužili, potem ... Naj žvižgajo meni, jaz sem za to odgovoren, igralce pa naj pustijo na miru. Ker - jaz sem odgovoren, jaz jih postavljam, jaz jih dajem noter in jaz jih dajem ven. Nekje drugje se to ni zgodilo, tudi ko smo malo slabše igrali. Fantom vseeno čestitam za trud, neke odgovore smo dobili, na tistih igralnih mestih, kjer smo jih morali. Vidi se, da so nekateri še v precejšnjem zaostanku, ampak tako je, ko jih dobiš na dva treninga. Lahko na njih vplivaš, da poskušajo individualno kaj narediti, kolikor se pač da, kolikor jim pustijo klubi, saj pridejo tam v neke druge programe. Je pa boljše igrati takšne tekme, proti trdemu nasprotniku, ki je na zadnjih tekmah v gosteh zmagoval, tudi v Rusiji, kot proti slabšim tekmecem. Vsaj vidiš, pri čem si.

Zakaj ni dobil priložnosti Tim Matavž?
Saj je niso dobili še nekateri drugi. Ni igral Mavrič, ni igral Šuler. Takšne tekme so, da nekaj poskusiš. Mi smo imeli neke težave tam, kjer nisem računal, da bom moral mogoče menjati. V tej trdi postavitvi sem mogoče iskal igralce, ki so bolj primerni za duel oziroma "kontakt igro". Tim se tudi v klubu počasi vrača po tisti neugodni poškodbi, kar nekaj časa je počival. Ampak za Tima sploh ni problema. Na takšni tekmi poskušaš še kakšno drugo varianto. Poskušali smo tudi z Robijem na nekem drugem mestu, tam, kjer igra v klubu. Zdaj moramo vse skupaj analizirati.

Kako ste zadovoljni z igro Branka Ilića na položaju osrednjega branilca?
Ja, en lep "škaf" mleka je natočil, potem ga je pa brcnil, pa se je polilo vse skupaj. Mislim, da je do tiste napake (v 70. minuti je kot zadnji mož obrambe preigraval in poceni izgubil žogo, tako da je Igor De Camargo sam stekel proti Handanoviću, op. a.) odigral zelo dobro tekmo. To je ta "rizik", moral sem nekaj poskušati. Mislim, da je odigral solidno. Če bo zadržal koncentracijo, bi to v določenih momentih lahko bila tudi rešitev. Ampak za ta "black out" se pa lahko samo cimru "Sarmi" zahvali, da ga je rešil. Ima hitrost, tudi zelo hrabro se je spustil v to tekmo. Na tej ravni se te napake kaznujejo, ta se na srečo ni. Šel sem zavestno v ta "rizik", novega "štoperja" bom poskušal preizkušati tudi v malo daljšem časovnem obdobju.

Je ta malo drugačna postavitev smernica za naprej?
V prvem polčasu se meni ni zdelo slabo. Seveda še nimamo Birse in "Jojota" na tistem pričakovanem nivoju. "Italijani" so prišli s polnih priprav, dva dni smo jih morali bolj ali manj spravljati k sebi. Dajeta nam neko raznovrstnost. Mislim, da je bila tudi zadeva s Pečnikom in Ljubijankićem zanimiva. Sistem 4-2-3-1 je bil zavestno izbran, ko bosta na nivoju Birsa in Iličić, ko bosta fizično še bolj pripravljena in bosta vnesla neko svežino, mislim, da lahko to pomeni dobro rešitev za nas. Ostajam pa pri dveh zadnjih veznih igralcih. Ne izpostavljam koga rad, ampak še enkrat se je videla zrelost in preudarnost Radosavljevića. Zelo pomembno je, da si igralci uredijo statuse: "Bačo" je z mislimi drugje in tiste dve, tri napačne podaje so bile "smrtne" priložnosti za protinapade. Saj pravim, veliko dobrih stvari je bilo, nekatere slabe, ampak zato imamo treninge, da jih poskušamo rešiti. Veliko je na igralcih samih, seveda, kolikor jim pustijo v klubih. Čez noč sistem menjati ... Dolgo so mi vsi trdili, da niti ne poskušam. Zdaj sem poskušal. Nekaj sem dobil, nekaj pa sem videl, da ni dobro. Ne razumem pa teh žvižgov, tega pa ne vem, no. Ne razumem. Tudi če smo slabo igrali, tudi če sem slabo menjal, zdaj kar naenkrat žvižgati. Zakaj pa ne pomagati v tistem trenutku, da se mogoče dvignemo? Tudi če bom šel v konflikt, res ne razumem. Spet bo nekdo rekel: "Ker si iz Maribora, nekaj hočeš." Ne, tudi utrip fantov je negativen. Povprašajte jih malo. Ni "fajn" tega poslušati. Tudi če smo v določenih trenutkih slabo igrali in če to ni bilo tisto, kar so ljudje pričakovali. Ampak igrali smo proti dobri reprezentanci, zaradi tega je bil tudi ta test za nas v redu.

Omenili ste Birso in Iličića. Ali ni tisti padec v igri v drugem polčasu prišel ravno, ko ste njiju dva zamenjali?
Tudi onadva nista mogla več držati ritma. Saj igrati naprej je v redu, a proti takšnemu tekmecu moraš igrati tudi nazaj. Valter je imel tudi nekaj težav z zadnjo stegensko mišico, ker smo šli na roko Genoi in smo ga v nedeljo pustili igrati celo tekmo. Šli smo zavestno v to, da ne bi imeli mogoče ob naslednjem zboru kakšnih težav, da nam ga ne bi pustili takrat, ko ga imajo pravico zadržati. Hočemo pač neko sodelovanje. Sta pa pokazala v prvem polčasu, denimo "Jojo", v določenih trenutkih s svojimi rešitvami ... Zdaj mora samo še dobiti tisto gotovost. Jaz samo upam, da bo imel urejen status v klubu.

Kaj si najbolj želite videti, ko se s fanti znova zberete pred tekmo proti Estoniji?
Kar se tiče moštva, ne kaj dosti, ker itak vem, pri čem sem. Tudi fantje se zavedajo, pri čem so. Klima je bila v slačilnici strahovito pozitivna, kljub temu, da se fantje dobro zavedajo svojih napak. Stadion je za tekmo že razprodan. Želim si pesem, aplavz in pomoč ekipi do zadnje sekunde. Potem pa, če ne bo dobro, naj udarijo po meni s kritikami. Samo naj pomagajo do konca.

Kaj pomeni današnji visok poraz Estonije v Turčiji (0:3) pred to tekmo?
Zame to ne pomeni nič. Tam smo imeli svojega človeka. To pomeni, da bodo ljudje seveda znova mislili, da se bodo tako ali tako sami ulegli, ko bodo prišli sem. Na meni in mojih sodelavcih je zdaj to, da poskušamo držati to tenzijo. Meni je "fajn", ko pridem v slačilnico, pa se fantje zavedajo in pravijo, da je prav, da odigramo takšno trdo in odgovorno tekmo kot pripravo za pomembne bitke v nadaljevanju kvalifikacij. O težavah drugih pa težko govorim, saj niti ne vem, v kakšni postavi so igrali. Mi moramo zmagati, moramo dati gol, potem pa bomo razmišljali dalje. Vsakršno razmišljanje o Firencah in Mariboru bi bilo neodgovorno, pravzaprav smešno, ker smo se s to Estonijo dvakrat že kar pošteno "matrali", odkar jaz vodim reprezentanco. Sicer smo dvakrat zmagali, prepričan pa sem, da bomo dobro odigrali in zmagali tudi 2. septembra.

Bo to ključna tekma teh kvalifikacij?
Vsaka je ključna, zdaj, do konca. Severni Irci so se nam približali, Italijani kažejo moč iz tekme v tekmo. Ampak mi moramo gledati nase. Moramo priti v tisto situacijo, da bomo imeli po Estoniji 14 točk. Bo pa krvava in težka bitka. Oni se bodo postavili zadaj, imajo dobre protinapade, Srbi so to že izkusili. Ne bo lahka tekma. Na takšnih trdih tekmah rabiš pomoč in spodbudo tudi s tribun, pa četudi se je včasih treba ugrizniti v jezik.

Nekaterih stvari v drugem polčasu pa bolje, da ne komentiram. Če je to to, če smo si to vsi skupaj zaslužili, potem ... Naj žvižgajo meni, jaz sem za to odgovoren, igralce pa naj pustijo na miru. Ker - jaz sem odgovoren, jaz jih postavljam, jaz jih dajem noter in jaz jih dajem ven. Nekje drugje se to ni zgodilo, tudi ko smo malo slabše igrali.

Ne razumem. Tudi če smo slabo igrali, tudi če sem slabo menjal, zdaj kar naenkrat žvižgati. Zakaj pa ne pomagati v tistem trenutku, da se mogoče dvignemo? Tudi če bom šel v konflikt, res ne razumem. Spet bo nekdo rekel: "Ker si iz Maribora, nekaj hočeš." Ne, tudi utrip fantov je negativen. Povprašajte jih malo. Ni "fajn" to poslušati. Tudi če smo v določenih trenutkih slabo igrali in če to ni bilo tisto, kar so ljudje pričakovali. Ampak igrali smo proti dobri reprezentanci, zaradi tega je bil tudi ta test za nas v redu.

Stadion je za tekmo proti Estoniji že razprodan. Želim si pesem, aplavz in pomoč ekipi do zadnje sekunde. Potem pa, če ne bo dobro, naj udarijo po meni s kritikami. Samo naj pomagajo do konca.