Najspornejši trenutek na tekmi se je zgodil v 11. minuti nadaljevanja, ko je Massimo Bussaca izključil Robina van Persieja. Foto: EPA
Najspornejši trenutek na tekmi se je zgodil v 11. minuti nadaljevanja, ko je Massimo Bussaca izključil Robina van Persieja. Foto: EPA

Kako naj slišim piščalko glavnega sodnika, če okoli mene vrešči 95 tisoč navijačev?

Robin van Persie
Arsenal
Nogometaši Arsenala so, čeprav na vrata Victorja Valdesa niso sprožili niti enega samega strela, izid v 53. minuti izenačili z avtogolom Sergia Busquetsa. Foto: EPA
Barcelona
Evropski klubski prvaki iz sezone 2008/09 so ob Šahtarju iz Donjecka postali prvi četrtfinalisti letošnje Lige prvakov. Foto: EPA

Vsekakor tekma ni minila brez spornih odločitev glavnega sodnika Massima Bussace, ki se je po mnenju mnogih v 56. minuti prehitro odločil in Robinu van Persieju pokazal še drugi rumeni karton. Morda bi nizozemskemu napadalcu Švicar res lahko pogledal skozi prste, potem ko je ustrelil proti vratom po sodnikovem žvižgu zaradi prepovedanega položaja. Namesto tega je moral 27-letnik predčasno pod prho, Bussaca pa je nato poskušal svojo napako kompenzirati s tem, da ob prekršku za najstrožjo kazen ni izključil Arsenalovega branilca Laurenta Koscielnyja. Vseeno pa vse to ne sme odvreči pozornosti od izjemne predstave Barcelone, ki je bila skozi vso tekmo boljši nasprotnik - kar dokazuje tudi statistika v strelih (19:0).

Van Persie: Kako naj slišim piščalko?

Po tekmi se je eden izmed prvih iz tabora topničarjev oglasil prav van Persie, ki je dejal: "Moja izključitev je zelo vplivala na potek tekme in na končni rezultat, saj sem bil pomemben člen igre svoje ekipe. Izključitev je naravnost smešna! Kako naj slišim piščalko glavnega sodnika, če okoli mene vrešči 95 tisoč navijačev?" Bussaca velja za enega najbolj spoštovanih in najboljših sodnikov v Evropi, a napadalec z Emiratesa meni drugače. "Celo tekmo je bil slab, vseskozi je piskal v našo škodo. Počutimo se izdane. Ko je bilo 1:1, je bilo vse še odprto, nato pa je sodnik z izključitvijo tekmo odločil," je sklenil 27-letnik.
Wenger iz oči v oči z Bussaco
"Izgubili smo proti dobri ekipi," je svoj komentar po tekmi začel strateg topničarjev Arsene Wenger. Nadaljeval je: "V prvem polčasu smo se dobro upirali, drugi pa bi bil najbrž še zelo zanimiv, če ne bi prišlo do izključitve. Izpadli smo iz Lige prvakov, in to je zelo težko sprejeti." O van Persiejevi izključitvi je še dodal: "Res ne vidim razloga, zakaj je dobil še drugi rumeni karton. Glavni sodnik najbrž nikoli ni igral nogometa. Svoje mnenje sem mu povedal tudi v obraz in tu ni več kaj dodati."
Evropska nogometna zveza je odprla disciplinski postopek proti Wengerju in Samirju Nasriju zaradi neprimernega vedenja. Francoski nogmetaš je že med tekmo ostro protestiral proti sodniški odločitvi. Primer bo obravnavan 17. marca.

Brane Oblak: Neumna sodniška napaka!
"Neumna sodniška napaka! Pred skoraj 100 tisoč gledalci je nemogoče slišati sodnikov žvižg. To je bilo smešno. Zelo jih je oškodoval. Ampak van Persie je igral slabo in tudi če bi ostal na igrišču, bi bil isti rezultat. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo Arsenal dobil še kakšen gol," je za MMC enega ključnih dogodkov tekme opisal nekdanji nogometni as Brane Oblak, ki kot velikega krivca za neuspeh Arsenala vidi danskega napadalca Nicklasa Bendtnerja in njegovo neuspešno akcijo ob koncu tekme: "Zamočil je, ker je žogo slabo 'štopal'. Žoga se mu je odbila ... Če bi bil to igralec Barcelone, se zagotovo ne bi tako odbila, in to je tista razlika v kakovosti."

Szczesny z izpahnjenim prstom
Londončane je na tekmi oslabila tudi poškodba vratarja Wojciecha Szczesyja, ki je moral zelenico po prostem strelu Danija Alvesa zapustiti v 19. minuti, namesto njega pa je v igro vstopil Manuel Almunia, ki je na tekmah proti Barceloni žogo iz svoje mreže pobral že 11-krat. "Gre za izpahnjen prst. Potreben bo nadaljnji pregled, da bomo lahko določili, koliko časa bo Szczesny potreboval za okrevanje. Za zdaj tega še ne vemo," je pojasnil Wenger. Arsenal se spoprijema z vratarsko krizo - že pred časom so ostali brez Lukasza Fabianskega, medtem ko ima Vito Mannone, ki je sicer posojen Hull Cityju, težave s stegensko mišico.

Guardiola zelo, zelo zadovoljen
Na drugi strani je bil, razumljivo, Pep Guardiola bistveno boljše volje. "Arsenal se je dobro branil, a mu ni uspelo sestaviti treh zaporednih podaj. Težko jim je bilo igrati z igralcem manj in zavedam se sporne odločitve, s katero je bil izključen van Persie. Njihovo razburjenje povsem razumem," je dejal trener Barcelone, ki je bil odlične predstave svojih varovancev, po nekaj neprepričljivih v zadnjem času, še posebej vesel. "Ustvarili smo si ogromno priložnosti, tekmo smo odigrali brezhibno. S predstavo smo zelo, zelo zadovoljni. Na splošno smo bili dve tekmi boljši nasprotnik," je sklenil 40-letnik.

Kako naj slišim piščalko glavnega sodnika, če okoli mene vrešči 95 tisoč navijačev?

Robin van Persie