Veliko veselje Goričanov na Bonifiki. Foto: Aleš Fevžer
Veliko veselje Goričanov na Bonifiki. Foto: Aleš Fevžer
Alen Jogan
Alen Jogan je pohvalil trenerja Apollonija in poudaril odlično kemijo med Slovenci in Italijani. Foto: Aleš Fevžer
Alex Cordaz
Alex Cordaz je preživel zelo težke trenutke, v sredo zvečer pa je doživel enega izmed najlepših v karieri. Foto: Aleš Fevžer
Luigi Apolloni
Luigi Apolloni je za Parmo odigral kar 204 tekme v Serie A med letoma 1987 in 2000. Tudi v italijanski reprezentanci se je izkazal na branilskem položaju. Foto: Aleš Fevžer
Mariborčani niso vajeni porazov na slovenskih zelenicah. V preteklih dveh sezonah so se veselili dvojne krone. Foto: Aleš Fevžer
Goričani z odlično taktiko zasenčili vijoličaste
Goriška fešta: Italijani peli Rožico Modrijanov
Finocchio junak finala nogometnega pokala

Svetovni podprvak na klopi Goričanov Luigi Apolloni je z odlično taktiko onemogočil vijoličaste, ki niso imeli pravih idej. V prvi postavi je bilo kar devet Italijanov, Brazilec Ronaldo Vanin in Amedej Vetrih. V 82. minuti je vstopil še Alen Jogan, Matija Širok pa je celotno srečanje sedel na klopi.

"V garderobi se ne delimo na Italijane in Slovence, vzdušje je enkratno, kemija je prava. Občasno gremo tudi skupaj ven, zabavamo se skupaj. Smo prava klapa, to se je tudi pokazalo v tem finalu," je pojasnil 28-letni Jogan.

Porazi v prvenstvu so bili zelo poučni
Maribor je v tej sezoni v prvenstvu Gorico premagal trikrat (2:1, 2:0, 2:1), enkrat sta se tekmeca razšla brez zmagovalca (1:1). Primorci so torej osvojili le eno točko na štirih srečanjih v Prvi ligi.
"Občutki so fenomenalni, to je neverjeten uspeh. Po toliko tekmah proti Mariboru smo se zavedali, katere slabosti je treba odpraviti, našli pa smo tudi njihove šibke točke. Vedeli smo, da jih lahko presenetimo s hitro žogo po tleh. Uspela sta nam dva izjemna protinapada. Odigrali smo zelo dobro, Mariboru smo pustili malo prostora. Vijoličasti so tehnično odlično podkovani, imajo dobre posameznike. Na prejšnjih tekmah z Mariborom se nam ni izšlo po željah. K sreči nam je uspelo prav na najpomembnejši tekmi. Zelo sem vesel za Finocchia, za uspeh smo zaslužni vsi," je bil navdušen branilec Jogan.

Na evropske tekme ne gredo z belo zastavo
V Prvi ligi je Gorica na četrtem mestu, za Mariborom zaostaja kar 21 točk, izgubila je deset tekem, točke pa je oddajala tudi proti precej slabšim tekmecem, ki se borijo za obstanek.

"Tudi v prvenstvu smo odigrali nekaj odličnih tekem, seveda pa je bilo nekaj tudi slabših. Preveč golov smo prejeli v zaključkih tekem. Ekipa je bila popolnoma na novo sestavljena. Če bo jedro ekipe ostalo tudi v naslednji sezoni, se lahko tudi v prvenstvu zelo približamo Mariboru. Ekipa ima velik potencial, v Evropo ne bomo šli z belo zastavo. Kmalu nas čakajo priprave za novo sezono," je še dodal Jogan, ki je zelo zadovoljen tudi s trenerjem: "Vidi se, da je bil Apolloni vrhunski igralec. Svoje ideje skuša prenesti na nas."
Cordaz: Najlepša zmaga, odkar igram nogomet
Vratar Alex Cordaz ni imel veliko dela. "Odločilno za uspeh je bilo to, da smo tekmo odigrali s srcem. Bili smo previdni in nismo nič tvegali. Igrali smo dobro, odigrali smo odlično tekmo. Samo tako smo lahko premagali Maribor. Zame je to najlepša zmaga, odkar igram nogomet. Velikokrat sem bil razočaran. Res sem vesel, ker sem osvojil ta pokal. Letos je bilo zame v zasebnem življenju grozno leto (jeseni je bil pravnomočno obsojen na štiri leta zapora zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri je leta 2006 umrlo njegovo dekle, op. a.). To je lepa nagrada zame in za ekipo," je pojasnil Cordaz, ki je v sezoni 2001/02 v vlogi prvega vratarja z Interjem osvojil italijansko mladinsko prvenstvo (Primavero).

Vratar Gorice je primerjal italijansko ligo in slovensko prvenstvo. "Težko je primerjati različna prvenstva. V Sloveniji lahko, če nisi pozoren vseh 90 minut, izgubiš proti komur koli. Morda na papirju to niso ekipe, ki bi vzbujale strah, toda fizično so dobro pripravljene in dobro izkoriščajo prekinitve. Na tak način se odločajo tekme. Prvenstvo je zelo težko. Osvojili smo pokal, v prvenstvu pa bomo četrti ali peti. To kaže, da je prvenstvo na dobri ravni. Vedel sem, da bo tako, saj je vsako tekmovanje težko. Imam že nekaj izkušenj iz tujine, igral sem v Švici. Vsako prvenstvo je zgodba zase," je še dodal 31-letni čuvaj mreže, ki je pred prihodom v Novo Gorico dve leti branil za Cittadello v Serie B.

Mertelj: Niti slučajno jih nismo podcenjevali
Mariborčani niso bili preveč potrti, čeprav prvič po treh letih niso osvojili dvojne krone.
"Imeli smo nekaj priložnosti, nismo pa dovolj ogrozili goriških vrat. V prvem polčasu smo imeli več od igre, a nismo bili zbrani v zaključku. Gorica se je osredotočila na protinapade, uspelo jim je zadeti. Drugi gol je posledica naše odprte igre po zaostanku. Čestitati moram Gorici za osvojeni pokal, nam ostaja grenak priokus, čeprav sezona nikakor ni bila slaba. V Evropi nam je uspelo, zmagali smo tudi v državnem prvenstvu," je vtise strnil Aleš Mertelj.

"Niti slučajno jih nismo podcenjevali. Pretekle tekme niso pomembne v finalu pokala. To so taktične tekme, kjer je zelo pomembno, kdo prvi doseže zadetek. To niso odprti boji, kar smo videli tudi v finalu Evropske lige ali v Ligi prvakov," je še poudaril 27-letni vezist.
Liga prvakov veliki cilj te generacije
Glavni cilj vijoličastih so seveda tekme v evropskih pokalih. V letošnji sijajni sezoni so jih odigrali kar 14 in spisali podobno zgodbo o uspehu kot v nepozabni sezoni 1999/00, ko so se prebili v Ligo prvakov. Preboj v šestnajstino finala v Evropski ligi in tesen poraz proti Sevilli (2:2 in 1:2), ki je prejšnji teden v Torinu osvojila naslov, sta bila res velik podvig.

"V zgodovini Maribora ni bilo veliko takih sezon, prvič se je zgodilo, da je ekipa prezimila v Evropi. To je nekaj velikega za Slovenijo. Ne gledamo v preteklost, treba je gledati naprej, moramo biti še boljši," je razlagal Mertelj, ki si seveda želi poseči še višje: "Liga prvakov je veliki cilj naše generacije. Maribor je že enkrat igral med elito evropskega nogometa, seveda si tudi naša generacija želi narediti ta korak, a o tem se bomo pogovarjali pozneje. Čakajo nas zahtevne kvalifikacije, potrebno je veliko dobrega dela in sreče."

Mertelj se veseli tudi obeh tekem slovenske reprezentance proti Urugvaju in Argentini: "Klubsko sezono proti Domžalam si želimo končati z zmago in s proslavo naslova, kot si jo Maribor zasluži, nato pa bodo misli preusmerjene k reprezentanci. Lepo se bo zbrati s tako "klapo". Zadnja tekma proti Alžiriji ni bila prava in na južnoameriški turneji moramo popraviti napake. Lahko se postavimo po robu zvezdnikom svetovnega nogometa."

Poletje v Evropi bo dalo prave odgovore
Pred vrati je evropsko poletje, ki bo dalo odgovor o uspehu ali neuspehu Maribora, osvojeno prvenstvo ali pa grenak poraz v finalu pokala nista pravo merilo za najuspešnejši klub v samostojni Sloveniji.

Goričani z odlično taktiko zasenčili vijoličaste
Goriška fešta: Italijani peli Rožico Modrijanov
Finocchio junak finala nogometnega pokala