23-letni Kranjčan je s sijajno izvedenega prostega strela v nedeljo dosegel jubilejni 10. gol v prvi italijanski ligi. To mu je uspelo na 45. tekmi v Serii A, za primerjavo: v Prvi ligi si je na 60 tekmah dosegel 13 golov. Foto: EPA
23-letni Kranjčan je s sijajno izvedenega prostega strela v nedeljo dosegel jubilejni 10. gol v prvi italijanski ligi. To mu je uspelo na 45. tekmi v Serii A, za primerjavo: v Prvi ligi si je na 60 tekmah dosegel 13 golov. Foto: EPA
Tim Matavž še v dresu Groningena na tekmi proti PSV-ju
Tim Matavž je v štirih sezonah za Groningen na 84 prvenstvenih tekmah dosegel 34 golov, tri še na začetku letošnje sezone. V dresu PSV-ja je bil na 10 tekmah že 6-krat med strelci. Foto: EPA
Bojan Jokić (Chievo)
Chievo Bojana Jokića in Boštjana Cesarja je nedeljo zvečer visoko izgubil pri Milanu. Medtem ko je bi Cesar ob Bradleyju najboljši posameznik "osličkov", je bil Jokić pri slabših: "Prikazen na levi strani, za katero je bil Abate TGV." Foto: EPA
Mišo Brečko (Köln)
Kaj si o besednem sporu Novaković - Rensing misli Mišo Brečko? V 47. minuti Borussie (M) je Trbovljčan sam ustavil napad treh nasprotnikov, a je nato do odbite žoge prišel Hanke in postavil končnih 3:0 za goste. Foto: EPA

sta vodilna slovenska nogometaša v tujini, katerima se po vzponu forme počasi pridružuje Josip Iličić.

"Jojo" je v nedeljo na tekmi Palermo - Fiorentina pokazal, kaj je mislil trener Devis Mangia, ko je po porazu pri Juventusu v prejšnjem krogu dal jasno vedeti, da Slovenec s svojimi zapravljenimi priložnostmi ne more biti krivec za poraz. Tokrat je bila siciljanska obramba veliko bolj zanesljiva, saj je igrala na domačem stadionu in Iličić je imel proste roke v napadu. Navdahnjeni Slovenec je poskrbel za podajo pri goli Miccolija, še nekajkrat premešal "viole", nato pa s prostega udarca postavil piko na i in dosegel 2. gol sezone. Lani jih je zabil osem.

Zahvala Rossiju: podaja in gol
Palermo, za katerega je vso tekmo znova odigral Armin Bačinović, je na Renzu Barberi dobil tudi šesto tekmo sezone, težava Siciljancev ostajajo gostovanja, na katerih so osvojili le eno točko. Že pred tekmo je Iličić napovedal, da se mora zahvaliti trenerju Fiorentine Deliu Rossiju, pod vodstvom katerega se je lani tako meteorsko uveljavil v Serii A. "Vse mu dolgujem ... Minula sezona zame ne bi bila tako dobra, če v prejšnji sezoni ne bi prav on sedel na klopi Palerma."

Dve priložnosti Krhina v tednu dni
Dobrih vesti iz Italije je še kar nekaj: Valter Birsa je med tednom za Genoo zadel v pokalu, pri čemer je z 11 m premagal rojaka Jana Koprivca, na koncu pa je ligurijski klub s 3:2 izločila Bari. Kar dvakrat v štirih dneh se je v prvi postavi pri Bologni znašel Rene Krhin. V pokalu je slovenski vezist proti Crotoneju Vida Belca sicer zakrivil 11-m in bil zamenjan ob polčasu. Belčev klub je izpadel iz pokala z izidom 2:4. Veliko bolje je šlo 21-letnemu Štajercu v nedeljo, ko je pripomogel k točki Bologne na gostovanju pri Cagliariju. "Z nekaj idejami je prevladoval na sredini, kljub večji izkušenosti in fizični moči vezistov Cagliarija," se glasi ena izmed ocen Krhinove igre.

"Sarma" doma ne pozna poraza
Z igralnim časom in predstavami nima težav Samir Handanović, ki je nesporna številka 1 Udineseja. "Sarma" je v petek še osmič letos v prvenstvu ostal nepremagan, pri čemer ni imel veliko dela s "sinovi volkulje. Tako kot Palermo tudi Udinese doma pozna samo zmage, Furlani so Romo odpravili z 2:0 odpravili, s čimer so "zebre" po 13. krogih Serie A na tretjem mestu.

Groningen ni ubežal Matavžemu nagonu
Standardno blesti tudi Tim Matavž, ki je v nizozemskem prvenstvu dosegel že deveti letošnji gol, s čimer si deli 3. mesto na lestvici strelcev. Tokratni gol Šempetrca pa je bil vseeno nekaj posebnega, saj ga je dosegel proti nekdanjemu klubu Groningenu, za katerega je igral vse do konca avgusta, ko je prestopil v PSV. Slovenski napadalec je z značilnim diagonalnim strelom zadel v 56. minuti po globinski podaji Wijnalduma, a se zadetka za 5:1 iz spoštovanja do frizijskega kluba ni veselil pretirano.

"Odličen izid in dobra tekma za nas, česar pred začetkom nismo pričakovali. Zelo hitro smo zadeli prvič, drugič in tretjič, nato je bilo vse lahko," je Matavž potrdil, da po zgodnjem vodstvu s 3:0 Groningen ni zmogel ustaviti Eindhovenčane, ki so na koncu slavili s 6:1. PSV ostaja na 2. mestu Eredivisie in ima še vedno tri točke zaostanka za AZ Alkmaarjem.

Dedić raje strelec kot le podajalec
Drugi konec tedna zapored je zadel tudi drugi slovenski reprezentančni napadalec Zlatko Dedić. Na gostovanju Dynama Dresden v Hamburgu pri St. Pauliju je Dedić zrežiral hiter protinapad, po strelu Pavla Forta pa je Primorec tik pred črto še malce pomagal žogi pri prečkanju golove črte in s tem postal uradni strelec. Vseeno to gostom ni pomagalo, saj so "pirati" nato zapored zabili tri gole in slavili s 3:1.

Novaković: Rensing bi lahko ustavil strela
Za največ razburjenja pa je od Slovencev v Nemčiji poskrbel Milivoje Novaković, ki je kot poškodovani igralec pokomentiral boleč poraz Kölna v porenskem obračunu z Borussio Mönchengladbach (0:3). ''Vratar bi lahko bolje predvideval dogajanje. Lahko bi ustavil strela,'' je "Nova" izpostavil vratarja Michaela Rensinga, ki pa je že med tekmo in po njej besnel nad soigralci ("V hlačah nimamo jajc.").

Nekdanji vratar Bayerna nad kritiko ni bil navdušen: ''To ni prav. Vodstvo ni do nas pokazalo nikakršnega spoštovanja. Z 'Novo' se bom o tem še resno pogovoril." Nad izjavo soigralca v napadu je bil presenečen tudi kapetan Lukas Podolski: "Takšne zadeve moramo reševati znotraj slačilnice. Nikoli ni dobro, če se tako kritizira soigralce v javnosti.'' A "kozlički" ne bodo kaznovali slovenskega napadalca, ki ga je v bran vzel sam trener Stale Solbakken: "Govoril sem z njim. Mogoče je izbral napačno nemško besedo. Ne bo nobene kazni, a kritika bi morala ostati med nami."

Iličić podal in zadel proti nekdanjemu trenerju

Dedić "ukradel" gol Fortu (od 1:04)

Matavž zabil nekdanjemu klubu

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Bologna - Crotone 2:4 (P);
Citadella - Crotone 0:1
vso tekmo;
/
/;
na klopi
Jasmin HandanovićMariborNafta - Maribor 0:3vso tekmo6. nepremagan
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Roma 2:0vso tekmo8. nepremagan
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Borussia (M) 0:3vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Modena 3:0 (P);
Milan - Chievo 4:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 55';
/
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Zenit - Lokomotiva 2:1/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Modena 3:0 (P);
Milan - Chievo 4:0
/;
vso tekmo
/;
/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Salzburg - Kapfenberg 6:0/poškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)* zimski premor *
-1. mesto
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Genk 2:0/na klopi
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:0vso tekmo/

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Bari *3:2 (P);
Cesena - Genoa 2:0
do 73' (1:1);
/
v 37' z 11-m - 1. gol za Genoo;
izven postave
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:0do 83' (2:0) v 73' za 2:0 - 2. gol sezone
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Slask Wroclaw - Wisla 0:1/izven postave
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Crotone 2:4 (P);
Cagliari - Bologna 1:1
do 45' (1:0)
vso tekmo
/; drugič odigral vso tekmo
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Sassuolo - Padova 0:1/na klopi
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR) Krivbas - Iličivec Mariupol 2:0vso tekmo/
Aleš MerteljMariborNafta - Maribor 0:3/izven postave
Dare VršičOlimpija LjubljanaKoper - Olimpija 2:0vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)St. Pauli - Dynamo 3:1vso tekmo v 64' za 0:1 - 4. gol sezone
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Genk 2:0do 62' (0:0)/
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Groningen 6:1do 82' (6:1)
v 55' za 5:1 - 9. gol sezone
Nejc PečnikKrilja Sovjetov Samara (RUS)Krilja Sovjetov - Volga 1:0/izven postave
"Ladje na obzorju"
Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Ascoli - Bari 3:1/poškodovan
Miran BurgičWacker Innsbruck (AVS)Ried - Innsbruck 1:0do 82' (0:0/
Robert KorenHull City (ANG II)Hull City - Burnley 2:3vso tekmo/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Ingolstadt 0:0do 67' (0:0)/
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Nocerina - Varese 2:4vso tekmo/
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Karsruhe - Aachen 0:2vso tekmo/
Mitja MörecADO Den Haag (NIZ)Excelsior - Den Haag 1:1/na klopi
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Maritimo 2:2do 45' (0:1) v 10' - 4. karton
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Borussia (M) 0:3/poškodovan
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Excelsior - Den Haag 1:1od 80' (1:1)/
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Galati - Basel 2:3 (LP);
Universitatea Cluj - Galati 1:1
/;
/
izven postave,
na klopi