Domžale so suvereno postale še drugič zaporedoma državni prvak. Foto: www.nkdomzale.si
Domžale so suvereno postale še drugič zaporedoma državni prvak. Foto: www.nkdomzale.si
Vlado Badžim
Koper iz leta v leto doživlja pretrese, a pod vodstvom Vlada Badžima igra privlačen in tudi uspešen nogomet. Foto: RTV SLO
Joc Pečečnik
Joc Pečečnik je v letu in pol popeljal nekdanji Factor z zadnjega mesta PrveLige do pokalnega naslova in nastopa v Pokalu Uefe. Foto: MMC RTV SLO
Novi Ljudski vrt
Maribor je dobil prekrasni novi Ljudski vrt, zdaj pa je pred Zahovičem naloga, da vrne vijoličaste na prestol slovenskega nogometa. Foto: MMC RTV SLO

Prav vsi strokovnjaki se strinjajo, da so Domžale zasluženo osvojile drugi zaporedni naslov državnega prvaka. Vodstvo na lestvici so prevzele po petem krogu in ga potem niso več izpustile iz rok. V formi so bili Domžalčani stabilnejši od drugih, v svojih vrstah pa so imeli tudi prvega strelca lige Hrvata Daria Zahoro, ki je dosegel 22 golov. Spomladanski del so začeli z dvanajstimi točkami prednosti pred prvimi zasledovalci in toliko je znašala tudi prednost pred drugouvrščenim Koprom na koncu prvenstva.

Vlado Badžim - trener, ki dela čudeže
Vprašanje je, alibi kdor koli drug lahko s Koprom dosegel tako dobre izide, kot jih je v pravkar končani sezoni Vlado Badžim. Stvari v klubu niti sicer niso urejene tako kot, recimo, v Domžalah, Interblocku ali Mariboru, vseeno pa so kanarčki na koncu osvojili drugo mesto in s tem prišli v kvalifikacije za pokal Uefa. Iz Kopra dobri igralci odhajajo, a Badžim vselej najde dobre mlade igralce, ki zapolnijo nastale vrzeli. Izboljšanje infrastrukture je v Kopru še vedno nujno.

Odhodi so pustili posledice
Hit Gorica
je v zadnjih letih v tujino prodala največ slovenskih nogometašev in s tem siromašila svojo ekipo, kar se je moralo prej ali slej nekje poznati. Realno je Goričanom za kaj več od tretjega mesta zmanjkalo kakovosti, vseeno pa se lahko tolažijo s pokalom Intertoto. Nujno potrebujejo igralca, ki bo lahko nadomestil Enesa Demiroviča.

Kluba za prihodnjo sezono
Osvojitev tretjega zaporednega naslova bosta Domžalam v prihodnji sezoni poskušala preprečiti predvsem Interblock in Maribor. Prvi se je v letošnji sezoni organizacijsko dvignil nad preostale slovenske klube in bil nagrajen z osvojitvijo pokalne lovorike. Joc Pečečnik je ponosen, da je Ljubljano vrnil na evropsko prizorišče, njegovi apetiti pa s tem še niso zadovoljeni. Tudi Zlatko Zahovič je v vlogi športnega direktorja v Mariboru postoril mnogo, a je s četrtim mestom na lestvici izostal rezultatski uspeh. Vseeno imajo vijoličasti skoraj v celoti že sestavljeno ekipo za prihodnjo sezono, ki se bo s trenerjem Darkom Milaničem na novem Ljudskem vrtu potegoval za najvišja mesta.

Boj za obstanek
Ne glede na to, da je bilo že dolgo jasno, da se bo v drugo ligo neposredno vrnil Livar, je bil boj za obstanek do zadnjega kroga izredno zanimiv. Štiri ekipe v spodnjem delu lestvice so v zadnjem krogu odločale o potniku v dodatne kvalifikacije za obstanek oziroma napredovanje. Neslavna čast je doletela Dravo, ki se bo pomerila z drugouvrščeno ekipo druge lige Bonifiko iz Kopra. V zgodovini kvalifikacij za popolnitev lige se še nikdar ni zgodilo, da bi drugoligaš premagal ekipo iz prve lige.

Liga se izboljšuje
Gledano pod črto smo s 17. prvenstvom v samostojni Sloveniji lahko zadovoljni. Učinkovitost strelcev je dobra, saj so v povprečju dosegli kar 2,91 gola na tekmo. Stadioni so čedalje lepši in z novim Ljudskim vrtom bodo vodilni možje lige v prihodnji sezoni poskušali preseči 2000 gledalcev v povprečju na tekmo. Ker je konkurenca močna, so tekme nepredvidljive in zanimive. Klubi pa so nedvomno bolj urejeni, kot so bili pred nekaj leti.

Slaba kakovost igre
Največji težavi slovenskega klubskega nogometa sta tempo igre in sojenje. Nogometaši v povprečju pretečejo več kot polovico manj od tistih v Ligi prvakov. Trenirajo sicer redno, a moč izgubijo z načinom življenja ob igrišču. Tu edino rešitev ponujajo pravi centri za trening, kjer bi nogometaši jedli in tudi preživeli delovni dan. Sodniki morajo najti prava merila, da ne bo toliko prekinitev, pa tudi kartonov so podelili preveč.

Urban Laurenčič