Srečko Katanec je spet dvignil zanimanje za slovenski reprezentančni nogomet. Foto: Reuters
Srečko Katanec je spet dvignil zanimanje za slovenski reprezentančni nogomet. Foto: Reuters
Valter Birsa odločil srečanje v Celju
Pogovor Urbana Laurenčiča s Srečkom Katancem

Za večino je še vedno zlato generacijo našega nogometa pred desetletjem in več odpeljal najprej na evropsko, potem pa še na svetovno prvenstvo. Pot v Brazilijo mu ni bila usojena. "Srečo nazionale" je morda za to kriv tudi sam, saj prve ponudbe s sedeža nogometne zveze po odhodu Matjaža Keka ni sprejel.

Treba bo počakati do Rusije 2018
Nato je izbrano vrsto prevzel dobesedno na pogorišču, ki je že v poznojesenskem času pred letom dni dal slutiti, da bo Slovenija na novo druženje s svetovno elito morala počakati vsaj do Rusije 2018. Ko se je znova lotil dela, je moral rokave zavihati precej čez komolce in je v tem uspel. Ria de Jeneira, Sao Paola ali Curitibe Slovenci vsaj kot udeleženci največjega športnega dogodka naslednjega leta ne bodo videli, zagotovo pa je Srečko Katanec še enkrat znova predramil slovenski nogometni pa tudi celotni športni živelj.

Načrt z Dublinom padel v vodo
Na stadionu v knežjem mestu so v torek tribune večinoma samevale. Tudi selektorju bi bolj ustrezala pot v Dublin, ki so jo v slovenski nogometni zvezi obljubljali še ob nedavnem druženju z nogometnimi poročevalci po prihodu iz Berna, a se na koncu to le ni izšlo. Kanada je bila nazadnje rešitev iz rokava, saj so fantje, ki ne sodijo med stoterico najboljših na svetu, imeli predvidene priprave v Avstriji in že dogovorjeno tekmo na Češkem. Nato so pred potjo čez Atlantski ocean, kjer ni nihče vedel, da so na stari celini, prišli še do našega knežjega mesta.

Priložnost tudi za Tavaresa in Mezgo?
Kaj je v tekmi s takim nasprotnikom videl tvorec prvega slovenskega nogometnega čudeža, najbolje ve sam. Priložnost je dobila lepa kopica fantov, ki povečini igra na tujem. Mnogi med njimi so si z zadnjo letošnjo predstavo precej priprli vrata reprezentance. Kako široko bo ob naslednjih akcijah še razširjen slovenski seznam, je v tem trenutku težko reči. Morda se v našem strokovnem vodstvu odločijo tudi za Marcosa Tavaresa in Deana Mezgo, ki sta medtem pridobila slovenski potni list.

Žreb za Euro bo februarja
Večinomai pa so stvari jasne, tudi v nogometu namreč ponudb ni veliko, posledično tudi izbor ne more biti pretirano pester. Tekma s Kanado bo ob zmagi prinesla nekaj malega zadoščenja, kaj več pa ne. Po uvodu z Bosno in Hercegovino in Islandijo v Stožicah pa je daleč najpomembneje, da ima slovenska nogometna vrsta znova obilo zaupanja med športnimi navdušenci. Kakor koli obrnemo, lani v tem času je bil pogled v slovenski reprezentančni nogomet precej bolj temen, kot je ta trenutek. Nasprotniki za Euro 2016 bodo znani februarja.

Valter Birsa odločil srečanje v Celju
Pogovor Urbana Laurenčiča s Srečkom Katancem