Nogometni asi, ki so v preteklosti blesteli na nogometnih obračunih med Barcelono in Manchester Unitedom: Rivaldo, Hristo Stojčkov, Mark Hughes in Bryan Robson. Foto: EPA
Nogometni asi, ki so v preteklosti blesteli na nogometnih obračunih med Barcelono in Manchester Unitedom: Rivaldo, Hristo Stojčkov, Mark Hughes in Bryan Robson. Foto: EPA

Čeprav ima Manchster le eno zmago več (3:2, preostale tri tekme so se končale z neodločenim izidom), pa so se Angleži kot praviloma vedno znašli na strani skupnih zmagovalcev (4:1).

Do zdaj sta enkrat med seboj igrala v evropskih finalih (Pokal pokalnih zmagovalcev v sezoni 1990/1991), brez dvoma pa bo rimski finale v Ligi prvakov njun najpomembnejši medsebojni obračun do zdaj. Zavrtimo kolo časa in si oglejmo vse njune obračune.

1983/1984 - četrtfinale Pokala pokalnih zmagovalcev (napreduje Man Utd)
Tekmeca sta se prvič pomerila v četrtfinalu Pokala pokalnih zmagovalcev v sezoni 1983/1984. Prvo tekmo so na Camp Nouu dobili Katalonci, za katere je takrat igral tudi Diego Maradona, z 2:0. Na povratni tekmi je rdečim vragom uspel velik podvig, saj so zmagali s 3:0. Junak preobrata je bil Bryan Robson, ki je zabil dva zadetka. United je v polfinalu izgubil proti Juventusu z 2:3. Stara dama je nato v finalu premagala še Porto z 2:1.

1990/1991 - finale Pokala pokalnih zmagovalcev (lovoriko osvojil Man Utd)
Pred začetkom sezone se je angleškim klubom končala petletna prepoved sodelovanja v evropskih tekmovanjih zaradi tragedije na Hayslu. Angleži so se vrnili z velikim uspehom, saj je Manchester United v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev v Rotterdamu z 2:1 razorožil Barcelono. Junak tekme je bil Mark Hughes, ki je zabil oba zadetka za rdeče vrage. Sparky je svojo kariero začel leta 1980 v Unitedu, šest let pozneje pa se je preselil prav v Barcelono, kjer ni dobil veliko priložnosti za igro. Zdajšnji trener Mancheser Cityja se je nato preizkušal še pri Bayernu, a se je leta 1988 spet vrnil v United. To je bil drugi evropski uspeh za trenerja Alexa Fergusona, ki je Pokal pokalnih zmagovalcev osvojil že leta 1983 z Aberdeenom. Zanimivo je, da je takrat (z istim izidom 2:1) padel še drugi španski velikan - Real Madrid.

1994/1995 - ligaški del Lige prvakov (lekcija Barcelone)
V tretji sezoni Lige prvakov sta se kluba srečala v skupini A glavnega dela tekmovanja. Na prvi tekmi v Manchestru, ko je v dresu rdečih vragov debitiral Paul Scholes, se je tekma končala z izidim 2:2. Na povratni tekmi se je Barca znesla nad nasprotniki in zmagala kar s 4:0 (Hristo Stojčkov je zabil dvakrat, med strelce pa sta se vpisala še Romario and Albert Ferrer). Na tej tekmi je za Katalonce igral tudi zdajšnji trener Pep Guardiola, pri poražencih pa sta na zelenici tekala Ryan Giggs in Paul Scholes. V skupini A je prvo mesto nekoliko presenetljivo osvojil IFK iz Göteborga, v četrtfinale pa je napredovala še Barcelona. Katalonci so imeli enako število točk kot United, a boljšo razliko v zadetkih. Barcelona je v četrtfinalu izpadla proti Paris SG-ju (2:3). Lovoriko pa je na koncu osvojil Ajax, ki je bil z 1:0 boljši od Milana. Pri Nizozemcih je takrat v vratih stal Edwin van der Sar, ki se mu tako v Rimu konec meseca obeta že četrti nastop v finalih Lige prvakov.

1998/1999 - ligaški del Lige prvakov (poezija za sladokusce)
Manchester in Barcelona sta največjo skupno sladico nogometnim navdušencem postregla v ligaškem delu Lige prvakov v sezoni 1998/1999, ko sta se pomerila v skupini D glavnega tekmovanja. Na obeh poslasticah je skupaj padlo 12 zadetkov, obe tekmi sta se končali s 3:3. Gledalci so videli vse, kar so si želeli: mojstrske zadetke s prostih strelov (David Beckham, Rivaldo), enajstmetrovke, sijajno kombiniranje Andyja Cola in Dwighta Yorka, škarjice Rivalda ... Remija sta šla na koncu na roke Unitedu, ki se je kot eden izmed dveh drugouvrščenih ekip uvrstil v četrtfinale. Prvo mesto v skupini je osvojil Bayern, zanimivo je, da sta se tudi obe tekmi med Nemci in Angleži končala z neodločenim izidom. Obe moštvi pa sta v sezoni še enkrat odpotovala na Camp Nou, saj sta se med seboj pomerili v finalu Lige prvakov. Bayern je večji del tekme vodil z 1:0, a v sodnikovem podaljšku prejel dva zadetka. Manchester United je tako po letu 1968 še drugič stopil na evropski tron. Danes v ekipi Barcelone ni več igralcev, ki so se pred desetimi leti merili z Unitedom, v angleški ekipi pa so kar štirje: Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville in Wes Brown.

2007/2008 - polfinale Lige prvakov (padel je en sam gol)
Ko sta se obe ekipi pomerili v ligaškem delu Lige prvakov, so nogometni navdušenci na samo štirih tekmah videli 20 zadetkov! Lani pa sta se ekipi pomerili v polfinalu, kjer je bil vložek izjemno velik. Igra je bila tako po pričakovanju veliko previdnejša. Odločil je en sam zadetek, ki ga je na začetku povratne tekme na Old Traffordu pričaral Paul Scholes. United je nato v finalu z nekaj sreče po streljanju enajstmetrovk premagal Chelsea in še tretjič postal evropski prvak.

Slavko Jerič