Boštjan Cesar je izpustil nedeljsko tekmo italijanskega prvenstva, a na tekmi z azzurri bo spet steber slovenske obrambe. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Boštjan Cesar je izpustil nedeljsko tekmo italijanskega prvenstva, a na tekmi z azzurri bo spet steber slovenske obrambe. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Kek
Selektor Matjaž Kek: "Prepuščam besedo igralcem, ki imajo več povedati, kot so te moje stereotipne zadeve, ki jih že vsi poznamo." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josip Iličić in Tim Matavž
Tim Matavž je tekal posebej, nato pa se mu je med regeneracijskim tekom pridružil še Josip Iličić. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Samir Handanović
Samir Handanović o svoji nepremagljivosti: "Če je dobra ekipa, je dober tudi vratar." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Kidričevo - odhod s prvega treninga
Reprezentanca bo do srede trenirala v Kidričevemu, nato pa se bo v četrtek s Ptuja preselila na Brdo, zadnji trening pred tekmo pa bo v Stožicah dan pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Nogometaši že opravili prva dva treninga na Ptuju

"Prihajajo bivši svetovni prvaki, ekipa, ki je že dvakrat premagala to našo generacijo. Osebno se zelo veselim te tekme, novih izzivov in motivov," je novinarsko konferenco ob začetku priprav odprl selektor Matjaž Kek.

Kek: V ospredju naša reprezentanca in naša igra
"Mi moramo gledati nase in zbirati točke, ki nam bodo prinesle visoko mesto na lestvici," je temeljni pristop Slovenije za naslednji dve tekmi v boju za Euro 2012.

"Da bi govorili, da ta Italija ni prava, nima prav nobenega smisla. Oni so svetovna nogometna velesila, to so igralci, ki nekaj pomenijo v klubih in v svetovnem merilu," je Kek posvaril pred morebitnim podcenjevanjem prenovljenih "azzurrov", ki na prvi pogled v postavi nimajo superzvezdnikov. "To so tekme, kjer odločajo malenkosti. Sproščeno, odločno in z veliko želje po dober izid," je recept za petkov uspeh izdal Kek.

Slovenski selektor je še poudaril, da edina stvar o kateri ne razmišlja je, da bi igral samo z enim napadalcem. "Kot vedno bomo igrali z dvema napadalcema, za primer, da kakšen ne bo nared smo tudi vpoklicali Dareta Vršiča, kar pomeni, da bo Nejc Pečnik bližje napadu, Vršič pa v vezni liniji."

Dobro, da ni zraven Di Nataleja
Na Apeninskem polotoku trenutno igra rekordno število reprezentantov (8), od teh pa Italijane najbolje pozna prvi vratar Samir Handanović, ki že sedem let igra pri zahodnih sosedih. "Zagotovo je prednost za nas, da jih dobro poznamo. Vsekakor je prednost, da znaš svetovati soigralcu, kateri nasprotnik je boljši na kateri nogi, kako strelja, kako se gradi," je prednost poznavanja predstavil "Sarma", ki se ni mogel izogniti vprašanju, kako to, da v postavi ni prvega strelca Serie A in njegovega klubskega soigralca Antonia Di Nataleja.

"Di Natale mi je rekel, da je bolje zame, da njega ni v reprezentanci," je vse, kar je bil Handanović pripravljen izdati o zbadanju iz slačilnice sicer izjemno uspešnega Udineseja. 33-letni napadalec kljub 25 zadetkom ni v načrtih italijanskega selektorja Cesareja Prandellija, ki stavi na mlajše moči.


V popolni postavi šele v torek popoldne
Spodbudna novica je, da je s posebno masko treniral tudi branilec Boštjan Cesar, ki ima zlomljen nos. Dopoldne so trenirali še Branko Ilić, Valter Birsa, Goran Šukalo, Mitja Viler, Matej Mavrič Rožič, Armin Bačinović, Vid Belec in Dare Vršič, ki ga je Kek v ekipo poklical naknadno. Josip Iličić in Tim Matavž sta opravila le lažjo regeneracijo.
Izbrana vrsta je na igrišču NK-ja Aluminija v Kidričevemu opravila krajši polurni trening, ki je potekal v hladnem, oblačnem in vetrovnem vremenu. Popoldne je bil na urniku drugi trening, ki se ga je udeležilo tudi pet ponedeljkovih prišlekov, medtem ko zaradi klubskih obveznosti v torek pridejo še Nejc Pečnik, Jasmin Handanović in Zlatko Dedić. Kek je odpovedal torkov dopoldanski trening, reprezentanca bo trenirala le popoldne ob 16.45.
Cesar: Nos je še na glavi
"Nos je še na glavi, kar je najpomembneje. Oddelal sem prvi trening, sicer brez duelov. Fizično sem pripravljen, potrebujem še nekaj dni, da bom pravi," je steber slovenske obrambe nakazal, da ni večjega dvoma, da bo pripravljen za obračun z Italijo, ki jo je leta 2005 v Celju potopil s svojim golom.

"Skoncentrirati se moramo nase, na naše delo, ob pomoči občinstva lahko veliko dosežemo. Prepričani smo, da lahko z moštveno igro premagamo vsakogar," je z mirnimi, a odločnimi besedami zatrdil Milivoje Novaković, ki v zadnjih dveh mesecih v dresu Kölna znova igra na ravni svojega slovesa.

Težava Matavža je pomanjkanje tekem
Zdravnik slovenske reprezentance Marko Vogrin je za MMC povedal: "Stanje Tima Matavža je 80-odstotno boljše, kot je bilo. Mislim, da bi ga za tekmo lahko pripravili, vendar je njegova največja težava, da ni fizično pripravljen za tekmo, saj pet tednov ni igral. Boštjan Cesar je super, glede na to, kakšno poškodbo in operacijo je imel. Še vedno ima nekaj težav pri dihanju, vendar bo pripravljen za tekmo."

Tekma z Italijo bo v petek ob 20.45. Prenos si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-jevem spletnem portalu.

Petek ob 20.45:
SLOVENIJA - ITALIJA (Ljubljana)
Ob 20.30:
SRBIJA - SEVERNA IRSKA

Lestvica: 
ITALIJA 4 3 1 0 10:1 10
SLOVENIJA 4 2 1 1 7:3 7
ESTONIJA 4 2 0 2 6:5 6
SEVERNA IRSKA 3 1 2 0 2:1 5
SRBIJA 4 1 1 2 5:7 4
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1






Nogometaši že opravili prva dva treninga na Ptuju