Veselje nogometašev Rijeke ob izenačujočem zadetku, ki jih je popeljal v Evropsko ligo. Foto: EPA
Veselje nogometašev Rijeke ob izenačujočem zadetku, ki jih je popeljal v Evropsko ligo. Foto: EPA
Vedad Ibišević
Luka Marić je v 75. minuti zatresel lastno mrežo, s čimer je Stuttgart izničil prednost Rijeke s prve tekme, a je v sodnikovem podaljšku za napredovanje hrvaškega prvoligaša poskrbel Goran Mujanović. Foto: EPA
Marco Meilinger
V Vilni je končni izid postavil Marco Meilinger, prvi zadetek pa je dosegel Kevin Kampl. Foto: EPA

Junak Kekove vrste je bil Goran Mujanović, ki je v igro vstopil 20 minut pred koncem, ko je zamenjal Anasa Sharbinija, v četrti minuti sodnikovega podaljška pa je zatresel mrežo. Z dolgo podajo je Mujanovića, ki je hitro stekel v protinapad, našel še en rezervist Ivan Močinić. Mujanović je z močnim strelom v desni kot premagal nemočnega Svena Ulreicha.

Vratar nemškega prvoligaša si je veliko napako privoščil v 30. minuti, ko je zgrešil žogo, Leon Benko je ostal čisto sam in je nato žogo le še potisnil v prazno mrežo. Vsega štiri minute so gostitelji potrebovali za izenačenje. Na 1:1 je poravnal Christian Gentner.

Kek ponosen na svoje varovance
15 minut pred iztekom rednega dela je z desne strani pred vrata nevaren predložek poslal Ibrahima Traore. Vedad Ibišević je stal pred vrati, a je do žoge prišel Luka Marić, ki pa jo je nespretno poskušal izbiti in jo spravil v svojo mrežo. Matija Škarabot je za Rijeko odigral vse srečanje.

"Iz vsega srca bi čestital svojim fantom. To je velik rezultat za Rijeko in za hrvaški nogomet. Zdaj sem si nakopal kar nekaj težav, saj nas čakajo še dodatne tekme," je v šali po koncu tekme dejal Matjaž Kek in dodal: "Zelo sem ponosen. Vesel sem zaradi navijačev, ki smo jim podarili Evropsko ligo, še posebej pa zaradi predsednika Damirja Miškovića, ki je skupaj s sodelavci naredil ogromno dela."

Kampl zatresel mrežo Žalgirisa
Salzburg je že na domačem terenu opravil večino dela, ko je Žalgiris ugnal s kar 5:0. Na povratni tekmi so Avstrijci le še potrdili zanesljivo zmago. V Vilni so slavili z 2:0. Kevin Kampl je načel litovsko mrežo v 60. minuti. Šest minut pozneje je slovenski vezist zapustil zelenico.

V Evropsko ligo se je prebil tudi Šerif iz Tiraspola, za katerega igra Miral Samardžić. Slovenski branilec je proti Vojvodini igral vso tekmo. Moldavski predstavnik je slavil z 2:1 in napredoval s skupnim izidom 3:2.

Napredovanje so si zagotovili tudi nogometaši Fiorentine. V Firencah je sicer slavil Grashopperss (0:1), toda italijansko moštvo je napredovalo zaradi gola v gosteh, saj je bilo v Švici boljše z 2:1. Josip Iličić je na povratni tekmi v igro vstopil na začetku drugega polčasa.

Žreb skupinskega dela drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja bo v petek ob 13.00. V skupinskem delu bo tretjič zapored zaigral tudi slovenski prvak Maribor.

4. predkrog, povratne tekme, zanimivejši pari:
Stuttgart - RIJEKA 2:2 (1:1) 1:2
Gentner 34., Marić 75./ag; Benko 30., Mujanović 94.

Stuttgart: Ulreich, Schwaab, Rüdiger, Röcker, Boka, Kvist, Gentner, Harnik (56./Werner), Traore, Ibišević, Cacau (73./Abdellaoue).

Rijeka: Vargić, Tomečak, Lešković, Marić, Škarabot, Maleš, Pokrivač, Kvržić (96./Krstanović), Alispahić (67./Močinić), An. Sharbini (70./Mujanović), Benko.

Sodnik: Martin Hansson (Švedska)


ŠERIF - Vojvodina 2:1 (0:0) 1:1
Jhulliam 59., Fernando 67.; Leković 90.
Samardžić (Šerif) je igral vso tekmo.

SLOVAN LIBEREC -
Udinese 1:1 (1:1) 3:1
Delarge 23.; Lazzari 42.
RK:
Pereyra 71./Udinese

Apoel - ZULTE WAREGEM 1:2 (0:1) 1:1
Aloneftis 52.; Habibou 12., Naessens 90.

THUN - Partizan Beograd 3:0 (1:0) 0:1
C. Schneuwly 15., M. Schneuwly 48., Zuffi 75.
RK: Aksentijević 90./Partizan

Žalgiris Vilna - SALZBURG 0:2 (0:0) 0:5
Kampl 60., Meilinger 74.
Kampl (Salzburg) je igral do 66. minute

Slask - SEVILLA 0:5 (0:2) 1:4
Rakitić 22., Bacca 38., 87., Jairo 71., Perotti 78.
Stevanović (Slask) ni bil v kadru.

FIORENTINA - Grashopperss 0:1 (0:1) 2:1
Ben Khalifa 41.
Iličić (Fiorentina) je igral od 46. minute.

TOTTENHAM - Dinamo Tbi. 3:0 (2:0) 5:0
Defoe 40., 45., Holtby 69.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah.