Dobra forma Andraža Kirma bo na tekmi 25. marca z Italijo več kot dobrodošla, saj se bosta v Stožicah v boju za uvrstitev na Euro 2012 pomerili vodilni moštvi kvalifikacijske skupine C. Foto: MC NZS.si/Taka
Dobra forma Andraža Kirma bo na tekmi 25. marca z Italijo več kot dobrodošla, saj se bosta v Stožicah v boju za uvrstitev na Euro 2012 pomerili vodilni moštvi kvalifikacijske skupine C. Foto: MC NZS.si/Taka
Samir Handanović in Dejan Stanković
Udinese je zaradi privlačne igre in izidov pravi hit v Italiji. Hvalnic na račun Di Nataleja in čudežnega Sancheza kar ne zmanjka, vplivna televizija Sky pa je tokrat poudarila tudi, da je Udinese "v varnih rokah Samirja Handanovića". Foto: EPA
Josip Iličić
Josip Iličić se spopada z novim izzivom - kako se vrnitvi v začetno postavo Palerma. Siciljanci so medtem doživeli že peti zaporedni poraz. Foto: EPA
Goran Šukalo (Duisburg) na pokalni tekmi s Kaiserslauternom
Goran Šukalo je Kaiserslauteren letos že izločil v četrtfinalu nemškega pokala, ko je z glavo dosegel odločilna dva gola. Foto: Reuters
Zlatan Ljubijankić (Gent)
Medtem ko se Tim Matavž zaradi že dalj trajajočih težav s prepono zdravi v Sloveniji pri reprezentančnem zdravniku Vogrinu, naj bi šlo pri "Zlajotu" le za manjšo težavo in naj bi v sredo že kandidiral za nastop v polfinalu pokala proti Standardu. Foto: EPA

V nogometu se stvari hitro in dramatično spreminjajo. Hitronogi Kirm se je po SP-ju v Južni Afriki znašel pod dvojnim pritiskom. Na Poljskem se je pri Wisli nenadoma znašel na stranskem tiru, ker je zaradi mundiala razumljivo izpustil del priprav, v reprezentanci pa je njegovo zacementirano mesto v udarni postavi Matjaža Keka začel ogrožati meteorski vzpon Josipa Iličića. Oktobrski kvalifikacijski tekmi je 26-letni Ljubljančan začel na klopi, predtem je Kirm začel v prvi enajsterici na zadnjih 14 tekmah Slovenije.

Danes ob 12.00 bo NZS prek svoje spletne strani v prodajo dala še 1.338 vstopnic oz. svežnjev za kvalifikacijski tekmi za Euro 2012 z Italijo in Estonijo, ki bosta odigrani v Ljubljani.

Hitra vrnitev s klopi
Najprej se je zgodba obrnila v Krakovu, kjer je Wisla zaostajala za pričakovanji. Z vrnitvijo nekdanjega igralca Domžal v prvi plan, je začela zmagovati tudi "bela zvezda". Zatem se je Kirm na zadnjih dveh prijateljskih tekmah vrnil tudi v prvo postavo Slovenije.

Skoraj zapravil izjemen prodor Izraelca
Dolg poljski zimski premor ni uspaval "Tweetyja", ki je spomladanski del prvenstva začel v vrhunski formi. Potem ko je prejšnji teden utrl pot k zmagi nad Ruchom, je bil tokrat vpleten v oba gola na obračunu z Widzewom Lodz (2:0). Kirm je v končnici 1. polčasa najprej podal strelcu Patryku Maleckiju, zatem pa mu je v 78. minuti pripadla odgovornost, da izvede najstrožjo kazen, ki jo je z izjemnim prodorom čez celo igrišče priigral Izraelec Maorja Meliksona.

Nasprotni vratar in kapetan Widzewa Maciej Mielcarz je z izjemno parado ubranil enajstmetrovko, a je žoga poletela naravnost proti Kirmu, ki je z iznajdljivim volejem atraktivno zadel pod prečko in potrdil sedmo zaporedno zmago Wisle. Vodilna "bela zvezda" ima po 17. krogih Ekstraklase točko prednosti pred Jagiellonio in dve pred Legio.

Kirm: Imel sem tudi srečo
"Ne zanikam, da nisem dobro ustrelil, toda imel sem srečo, da se je žoga od vratarja odbila proti meni. Odzval sem se nagonsko, toda po pravici povedano, iz takšnega položaja ni bilo težko zaključiti strela," je dal Kirm vedeti, da bi moral zadeti že v prvem poskusu z bele točke. "Zagotavljam, da se moštvo dobro zaveda, da za Wislo šteje samo prvo mesto," visoke klubske cilje potrjuje Kirm, ki pa opozarja, da Wislo sredi tedna čaka še pokalno tekmovanje.

"Jojo" na klopi, "Sarma" znova zaklenil vrata
Iz Italije prihaja novica, da bo novi trener Palerma Serse Cosmi kljub novemu porazu ostal zvest svojemu načelu, da bo naenkrat igral samo z enim "fantazistom", kar pomeni, da bo Javier Pastore najverjetneje redno dobival prednost pred Josipom Iličićem. Novi režim je na tekmi Genoa - Palermo (1:0) prinesel samo enega Slovenca v začetni postavi gostov, Armina Bačinovića.

Samir Handanović ohranja niz nepremagljivosti, ki zdaj traja že 480 uradnih minut! Letos je "Sarma" v Serii A branil na 27 tekmah, v nedeljo pa je že enajstič ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Tokrat se mu za spremembo s tekmo z Barijem ni bilo treba preveč naprezati, saj je Udinese v Cagliariju slavil s 4:0 in se povzpel že kar na 4. mesto italijanskega prvenstva.

Colonia duet: Poldi in Nova
"Nova in jaz imava zdaj vsak po 11 golov. Zagotovo sem ponosen, da sva eden najbolj učinkovitih napadalnih duetov v Bundesligi. To vsekakor ni naključje, saj imava kakovost," je Lukas Podolski po odmevni zmagi Kölna nad Hannoverjem (4:0) hvalil svojega partnerja v napadu. Milivoje Novaković je še tretjič v zadnjem mesecu zabil dva gola na eni tekmi, s tokratnim "doppelpackom" je postavil končni izid za že šesto zaporedno zmago "kozličkov" na domačem igrišči. Köln se je z dobrimi igrami v drugi polovici sezone prebil na varno 11. mesto.

Od preostalih reprezentantov se je z golom izkazal še Goran Šukalo, ki je potrdil, da je pravi mojster igre z glavo. Ob porazu Duisburga v Karlsruheju (1:3) je 29-letni vezist dosegel šesti gol v nemški drugi ligi.

Ob Matavžu poškodovan še Ljubijankić
Do težko pričakovane tekme z Italijo je le še 11 dni, nekaj skrbi slovenskim navijačem pa zbujajo novice o poškodbah napadalcev. Ob že znanih težavah Tima Matavža (Groningen) s prepono, je moral konec tedna tekmo zaradi težav z mečno mišico izpustiti tudi Zlatan Ljubijankić (Gent).

Mogoče so zdravstvene težave Kekovih napadalcev priložnost za Mirana Burgiča, ki je na tretji tekmi spomladanskega dela avstrijskega prvenstva dosegel drugi gol. Na gostovanju Wackerja v Linzu je 26-letni Zagorjan udaril v predzadnji minuti rednega dela, s petim prvenstevnim golom je Tirolcem prinesel tri točke.

Volaš v dvorani natančen s prostega strela
Svojo moldavsko avanturo dobro nadaljuje Dalibor Volaš, ki je na obračunu Šerifa iz Tiraspola proti Gagauziji iz Komrata zabil tretji gol na tekmi. Obračun klubov s secionističnih območij Moldavije se je končal s 5:1 za Šerif. Primorski napadalec je gol v dvorani moldavskih prvakov zabil z izjemno natančnim strelom s prostega strela z dobrih 20 metrov. Video vreden ogleda!

Kirm z volejem po ubranjeni 11-m nadgradil izjemen prodor Meliksona

Drugi Novakovićev gol proti Hannovru

Šukalo z glavo omilil poraz (od 1:48)


Malo dela za "Sarmo" na Sardiniji


Mojstrovina Volaša s prostega strela (od 1:12)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Piacenza - Crotone 2:0vso tekmo/
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Siena - Empoli 0:0/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Cagliari - Udinese 0:4vso tekmo11. nepremagan - 480' brez gola!
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 1:0/na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hannover 2:0vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Fiorentina 0:1vso tekmo
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Fiorentina 0:1vso tekmo
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Wacker T. 0:0;
Mattersburg - Kapfenberg 1:1
vso tekmo;
/
v 44';
kartoni
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Cercle Brugge 1:0vso tekmo/
Mitja VilerMaribor Olimpija - Maribor 0:0do 78' (0:0) v 38', v 78' - drugi rumeni
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 1:0vso tekmo/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Nica - Auxerre 1:0od 65' (1:0)/
Josip IličićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 1:0od 55' (0:0)/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Widzev Lodz 2:0vso tekmo v 78' za 2:0 - 5. gol sezone, podal za 1:0
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Coventry City - Hull C. 0:1vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)De Graafschap - Den Haag 1:0vso tekmo/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Heerenveen 1:1/na klopi
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Karsruhe - Duisburg 3:1vso tekmo v 73' za 2:1 - 6. gol sezone
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Alemannia A. - Bochum 1:3od 79' (1:2)priigral 11-m za 1:3
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Cercle Brugge 1:0/poškodba mišice
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Hannover 2:0vso tekmo v 79' za 3:0, v 89' za 4:0 -
11. goli sezone.
Tim MatavžGroningen (NIZ)Utrecht - Groninen 1:0/poškodba prepone
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Kapfenberg - Wacker 0:0;
LASK Linz - Wacker 0:1
vso tekmo;
vso tekmo
/; v 89' - 5. gol, v 75'
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Karpati - Šahtar 1:0vso tekmo/
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Charleroi - Standard 0:2vso tekmo/
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Ruch - Belchatow 2:1od 81' (2:1)/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Osnabrück 2:0od 72' (2:0)/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 1:0/izven postave
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Livorno 0:2od 23' (0:0)/
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Academica C. 1:1/izven postave
Nejc Pečnik Krilja Sovjetov (RUS)Spartak Nalčik - Krilja S. 1:0vso tekmodebi za Krilja Sovjetov
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Gagauzija 5:1vso tekmozakrivil 11-m
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Cercle Brugge 1:0do 41' (1:0)poškodba
Dalibor VolašŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Gagauzija 5:1vso tekmo v 59' - 2. gol