Jürgen Klinsmann se zaveda, da njegove izbrance v torek čaka težka naloga. Podrobno je analiziral slovenske igralce in hitro opazil njihovo kakovost. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jürgen Klinsmann se zaveda, da njegove izbrance v torek čaka težka naloga. Podrobno je analiziral slovenske igralce in hitro opazil njihovo kakovost. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Trening ameriških nogometašev v Stožicah je potekal v gosti megli. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Carlos Bocanegra
Carlos Bocanegra je na 99 tekmah za ZDA dosegel 12 zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

"S Srečkom sem se dobil danes zjutraj na kavi. Oglasil se je v našem hotelu, pogovarjala sva se kakšno uro. Res ga je bilo lepo videti. Imela sva fantastično obdobje v Stuttgartu, on je nato odšel k Sampdorii, jaz pa sem odšel v Milano k Interju. To je bilo vse skupaj že precej časa nazaj. On je nato postal zelo uspešen trener, vedno je imel močan značaj in veliko voljo. Nisva se pogovarjala o slovenski izbrani vrsti, ampak sva se pogovarjala o osebnih stvareh," je pojasnil odlično razpoloženi "Klinsi".

Zagovarja kombinatorno igro z veliko posesti
Reprezentanco ZDA je prevzel konec julija, pod njegovim vodstvom so Američani na šestih prijateljskih tekmah dosegli le eno zmago in en neodločen izid, imajo pa že štiri poraze. V izkušeni ekipi tokrat nima prvega zvezdnika ekipe Landona Donovana, ki se je s svojim Los Angeles Galaxyjem uvrstil v finale ameriške lige MLS in je zato zavrnil vabilo za nastop v reprezentanci.
"Pretekle tekme smo velikokrat izgubili zelo tesno zaradi nepotrebnih napak. Zadovoljen sem z razvojem igre, saj smo spremenili slog, zdaj več napadamo. Nočemo igrati z dolgimi žogami, zagovarjam kombinatorno igro z veliko posesti. Treba je vse skupaj avtomatizirati, potem bodo prišli tudi izidi. Vsi si želimo zmag že kar od začetka, a vse ne gre tako hitro," je poudaril 47-letni strokovnjak.

Veliki cilj je svetovno prvenstvo v Braziliji
"Vsi se že zelo veselimo jutrišnje tekme. Prav tako smo bili zelo motivirani za petkovo srečanje v Parizu proti Francozom, kjer smo bili v igri vse do konca. Upam, da bo tudi torkova tekma zanimiva za gledalce. Ekipi Slovenije in ZDA imata zgodovino, na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki sta se razšli z remijem. Američani so dosegli še celo tretji zadetek, ki pa žal ni veljal, tudi o tem smo se danes malce pogovarjali. Mislim, da imamo zelo dobro ekipo, ki napreduje iz meseca v mesec. Z zamenjavo trenerja je prišlo do drugačnega pristopa, v zadnjem času smo se bolje spoznali z igralci," je dejal Klinsmann, ki ima misli usmerjene k naslednjemu letu. "Vsi skupaj gradimo ekipo za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji, kvalifikacije se za nas začenjajo naslednje leto junija. Kemija v ekipi je odlična, vsi hočemo gojiti napadalni nogomet."

Zelo ceni slovenske igralce
Nekdanji napadalec Stuttgarta, Interja, Monaca, Tottenhama, Bayerna in Sampdorie je odločen, da Ljubljano zapustii z zmago: "V Ljubljano smo prišli po zmago. Zavedamo se, da bomo igrali proti močni slovenski ekipi. Poznamo jo s svetovnega prvenstva. Spremljal sem tudi tekme v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012, ko so zgrešili dodatne kvalifikacije le za dve točki. Njihovi igralci nastopajo za zelo dobra evropska moštva. Na sredini igrišča in v napadu imajo zelo kakovostne igralce. Želijo se dokazati pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Analizirali smo vse njihove igralce in vsi vemo, da bo jutri zvečer zelo težka tekma. Na takih tekmah lahko samo napredujemo, vedno se želimo meriti z najboljšimi ekipami na svetu."
Počuti se na pol Američana
Trenersko pot je začel udarno. Leta 2004 je postal nemški selektor, "elf" je popeljal do tretjega mesta na domačem svetovnem prvenstvu. Postal je veliki junak, ustvaril si je veliko ime, a deset mesecev pri Bayernu (1. julij 2008-27. april 2009) ni bilo uspešnih. Po premoru je z veseljem sprejel izziv v ZDA. "Zame je velik privilegij, da lahko vodim reprezentanco ZDA, kjer živim že 13 let. Lahko rečem, da sem pol Nemec, pol pa Američan. Žena je Američanka, tudi družina je bolj "ameriška". Uživam v Kaliforniji," je razlagal v sproščenem tonu. Na treningu je bil Klinsmann neverjetno zavzet, v gosti megli je veliko tekel in skušal svojo nemško delavnost vcepiti tudi Američanom.

Jubilej Bocanegre v Stožicah
Pred zbranimi novinarji je spregovoril tudi Carlos Bocanegra, ki bo v torek odigral 100. tekmo za ZDA. "Slovenijo že kar dobro poznam. Letos sem igral v Mariboru v Evropski ligi, lani pa sem igral proti Sloveniji na SP-ju, ko je bilo 2:2. Odigrati 100 tekem za reprezentanco je res nekaj posebnega. Ponosen sem na to. Vsi igralci s ponosom nosimo dres ZDA," je povedal 32-letni igralec Rangersov.

Tekma v Johannesburgu zares razburljiva
Spomnil se je tekme v Johannesburgu, še posebej razveljavljenega zadetka Eduja v 85. minuti, ki bi pomenil zmago Američanov. Ekipi sta se razšli z remijem (2:2), potem ko so Slovenci po prvem delu vodili z 2:0. Prav na zadnji tekmi skupinskega dela tekmovanja pa so si v sodnikovem podaljšku proti Alžiriji (1:0; Donovan 91.) Američani zagotovili napredovanje v izločilne boje. V osmini finala so nato izpadli proti Gani (1:2).
"Res je bilo neverjetna tekma v Johannesburgu. Dosegli smo še celo zmagoviti zadetek, a ga je sodnik razveljavil. Slovenci so bili boljši v prvem polčasu. V drugem delu smo se razigrali, najprej smo izenačili in bili celo blizu zmagi, a na koncu to ni odločilo, saj smo vseeno napredovali v naslednji krog. To je bila najbolj razburljivih tekem na lanskem SP-ju, navijači so lahko uživali," je še dodal Bocanegra.