Nogometaši Borussie slavijo drugo uvrstitev v finale Lige prvakov, potem ko so v letošnji sezoni navdušili Evropo. Do povratne tekme z Realom so bili še edina neporažena ekipa v tekmovanju. Želijo si tudi drugega naslova. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley). Foto: Reuters
Nogometaši Borussie slavijo drugo uvrstitev v finale Lige prvakov, potem ko so v letošnji sezoni navdušili Evropo. Do povratne tekme z Realom so bili še edina neporažena ekipa v tekmovanju. Želijo si tudi drugega naslova. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley). Foto: Reuters
Karim Benzema in Sergio Ramos
Karim Benzema in Sergio Ramos sta bila tokratna Realova junaka ... Domači navijači se lahko le sprašujejo, kaj bi bilo, če bi Benzema začel tekmo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo in soigralci so odlično začeli, a priigrane priložnosti prelahko zapravili. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain, Mats Hummels in Roman Weidenfeller
Roman Weidenfeller in Mats Hummels sta z navdihujočima predstavama popeljala dortmundsko Borussio v prvi finale v Ligi prvakov po letu 1997. Zlasti Hummels se je z borbeno in zrelo predstavo v osrčju obrambe odkupil za spodrsljaj s prve tekme, po katerem je Real dosegel tudi svoj edini zadetek. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Najlepšo priložnost za goste v prvem polčasu je imel po hitri akciji Robert Lewandowski v 13. minuti, ko se je otresel Sergia Ramosa, žogo ustavil s prsmi, poskusil z volejem, a je bil Diego Lopez na mestu. Foto: Reuters

Real je povratno tekmo dobil z 2:0, v skupnem seštevku pa izpadel s 3:4. Gostiteljem je Pirovo zmago prinesel rezervist Karim Benzema z golom in podajo za Sergia Ramosa v zaključku tekme. Za še boljši vtis in morda celo izjemen preobrat so domači nogometaši preveč grešili že v uvodnih 15 minutah.

Tri zelo zrele priložnosti so po silovitem začetku po vrsti zapravili Gonzalo Higuain, Cristiano Ronaldo in Mesut Özil, dvakrat se je pri tem izkazal tudi gostujoči vratar Roman Weidenfeller. Nemški prvaki so po prvi četrtini tekme vzpostavili ravnotežje na igrišču, "preživeli" tudi zaključni pritisk in se zasluženo uvrstili v svoj prvi finale Lige prvakov po letu 1997. Takrat so slavili proti Juventusu.

Sijajen začetek Reala, manjkala pika na i
Real je pričakovano začel ognjevito. Borussii se v prvi polovici prvega polčasa nikakor ni uspelo znajti v domačem vrtincu na Santiago Bernabeuu, za nameček je že po 14 minutah zaradi poškodbe mišice ostala brez enega glavnih igralcev Maria Götzeja. Zamenjal ga je Kevin Grosskreutz.

Weidenfeller odslužil svojo plačo že v uvodnih 15 minutah
Po izgubljeni žogi Marcela Schmelzerja in podaji Özila se je Higuain že v četrti minuti znašel sam pred nasprotnim vratarjem, a je Weidenfeller strel odbil. Znova je bil na delu v 13. minuti, ko je uspešno ubranil poskus Ronalda, le dve minuti pozneje je bil sam pred vrati še Özil, ki pa je meril mimo vrat.

Borussia: Prva (edina) priložnost v 13., prvi kot v 35. minuti
Statistika po 25 minutah je bila dovolj zgovorna, vse v korist Reala: posest žoge (63:37), poskusi proti vratom (8:2) in koti (2:0). Borussia je prišla do prvega kota šele v 35. minuti tekme, do prve in edine prave priložnosti v prvem polčasu pa v 13. minuti, ko je v nasprotju s prvim obračunom Robert Lewandowski slabo streljal z voleja.

Nor začetek Borussie v drugem polčasu
Drugi polčas se je začel povsem nasprotno kot prvi, potem ko je dve izjemni priložnosti v 49. in 50. minuti za goste zapravil Lewandowski. Zlasti pri drugi bi morala žoga končati v mreži. V protinapadu je poljskega napadalca z lepo podajo v prazen prostor našel Reus, Lewandowski pa je s silovitim strelom stresel prečko domačega gola. Žoga se je odbila nazaj v polje.

V 62. minuti zablestel še domači vratar Lopez
Tudi naslednja zrela priložnost v drugem polčasu je pripadla gostom, potem ko je po akciji Grosskreutza in Marca Reusa v 62. minuti ter podaji slednjega pred domači gol po poskusu povsem osamljenega Ilkayja Gündogana briljantno posredoval Diego Lopez.

Rezervist Benzema prevesil tehtnico na domačo stran
Real je žogo nato spet vzel v svoje noge, a do zadnjih desetih minut, ko je na prizorišče stopil Benzema, nenevarno pretil. Akcijo je začel še en rezervist Kaka, na desni strani našel Özila, ki je podal pred gostujoči gol, francoski reprezentant pa je žogo iz bližine zabil pod prečko. Real je začutil priložnost in še zadnjič silovito pritisnil proti gostujočim vratom. Gol za 2:0 je pet minut pozneje po akciji iz kota in podaji Benzemaja iz bližine dosegel tokratni kapetan Ramos.

Polfinale, povratni tekmi:
REAL MADRID - BORUSSIA DORTMUND 1:4
2:0 (0:0)
Benzema 83., Ramos 88.

Real Madrid: Diego Lopez, Essien, Ramos , Varane, Fabio Coentrao ( 57./Kaka), Modrić, Xabi Alonso ( 67./Khedira ), di Maria, Özil, Ronaldo, Higuain ( 57./Benzema).

Borussia Dortmund: Weidenfeller , Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Gündogan , Bender , Blaszczykowski ( 91./Santana), Götze ( 14./Grosskreutz), Reus, Lewandowski ( 87./Kehl).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)




Sreda ob 20.45:
BARCELONA - BAYERN 0:4

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley).