Tito Vilanova se po dodatnem zdravljenju tumorja na obušesni slinavki le še redko udeleži novinarskih konferenc pred tekmami. Tokrat je bila ena izmed teh priložnosti. Foto: Reuters
Tito Vilanova se po dodatnem zdravljenju tumorja na obušesni slinavki le še redko udeleži novinarskih konferenc pred tekmami. Tokrat je bila ena izmed teh priložnosti. Foto: Reuters
Jupp Heynckes
Le trem klubom v zgodovini tekmovanj pod okriljem Uefe je uspelo preobrniti zaostanek štirih golov s prve tekme in enkrat je bil osmoljenec tudi Jupp Heynckes. Zdajšnji trener Bayerna je z Borussio Mönchengladbach v 3. krogu Pokala Uefa v sezoni 1985/86 ugnal Real doma s 5:1, a povratno tekmo izgubil z 0:4. Težko je verjeti, da bi se mu ta spodrsljaj, sploh ob fantastični formi njegove ekipe, lahko še enkrat primeril. Foto: Reuters
Lionel Messi
Kaj lahko jutri pripravi Lionel Messi s soigralci? Foto: Reuters

Tega zadnjega je Barca, najboljša ekipa zadnjih let v svetovnem nogometu, na prvi tekmi v Münchnu res pokazala zgolj za vzorec. Obramba je bila luknjičasta kot že vso sezono, toda prejšnji torek je zaškripalo tudi v napadu. Lionel Messi po poškodbi mišice ni bil (še) pravi. Kaj Vilanova pričakuje pred jutrišnjo povratno tekmo?

Ne le goli, tudi dobra igra
"Upam, da bomo boljši od Bayerna, moramo doseči zadetke, ampak moramo tudi dobro igrati, biti tisti pravi. Če bodo dosegli zadetek, se bodo stvari zapletle. Igralci vedo, kako težak obračun nas čaka. Smo Barca in za nas nič ni izgubljeno. Če ne napredujemo, se bomo poslovili z visoko dvignjeno glavo. Navijači bodo na nas ponosni. Ni nujno, da že dvakrat zabijemo pred premorom, njim je recimo uspelo doseči le en gol."

Tokrat bo manjkal še Busquets
Vilanova še ne bo imel na voljo Javierja Mascherana (manjkata tudi Eric Abidal in Carles Puyol), tako da se bo moral za partnerja Gerardu Piqueju v obrambni liniji odločiti med Marcom Bartro in Adrianom, verjetno bo priložnost znova dobil prvi. V vezni liniji bo zaradi poškodbe manjkal ključni člen Sergio Busquets, ki ga bo najbrž zamenjal Alex Song.

Pique: Vrnimo se v otroške čase in verjemimo v nemogoče
"Ne smemo prejeti zadetka, zadeti vsaj enkrat in se boriti do konca. Potrebujemo Camp Nou iz najboljših časov. Vem, da je težko verjeti, ampak spomnim se, star sem bil sedem let in smo izgubili proti Milanu s 4:0 (finale Lige prvakov, op. a.), pa sem še vedno verjel v preobrat. Spomnim se, kakšen je bil moj oče po porazu, in je dejal, da ni mogoče. Jutri je dan, da se vrnemo v otroške čase in verjamemo v nemogoče," je poudaril Pique danes pred zbranimi novinarji in se posredno obregnil tudi ob glavnega sodnika sredinega obračuna, Slovenca Damirja Skomino.

Preveč napak je bilo, ne samo proti nam
"Rad bi, da ne bi bilo sodniških napak. Igralci si prizadevamo biti boljši od nasprotnika, nato pa vidiš, da na vse skupaj vpliva nekdo drug. Jasno je, da ne morejo soditi brez napak, vendar je potem treba narediti tudi analizo. Preveč napak je bilo, ne samo proti nam. Poglejte obračun Borussie in Malage."

Heynckes: Nismo ekipa, ki se le brani
Na drugi strani se izkušeni strateg Bayerna Jupp Heynckes zaveda moči Kataloncev in dvoboja še zdaleč nima za odločenega: "Barcelona ima še naprej najboljšo ekipo na svetu. Na Camp Nouu so sposobni velikih stvari, jutri se moramo teh stvari ogniti. Nismo le ekipa, ki se brani. Smo dobri v obrambni igri, smo pa tudi dobri v organizaciji igre in prehodu v napad in to želimo storiti tudi jutri."

"Odprli smo vrata finala, a ..."
Heynckes bo imel na voljo tako rekoč popolno ekipo, zaradi prehlada je vprašljiv le nastop branilca Danteja, se pravi tudi ves napadalni arzenal z Mariem Mandžukićem na čelu. Kar šesterici Bavarcev, tudi Javiju Martinezu, Philippu Lahmu in Bastianu Schweinsteigerju, grozi suspenz v morebitnem finalu. "Zaradi tega naš pristop ne bo prav nič drugačen. Na nasprotnike bomo štartali kot vedno, in če bo suspenz, bo. Odprli smo vrata finala, a še niti z eno nogo nismo stopili vanj," poudarja "Schweini."

Polfinale, povratni tekmi:
REAL MADRID - BORUSSIA DORTMUND 1:4
2:0 (0:0)
Benzema 83., Ramos 88.

Sreda ob 20.45:
BARCELONA - BAYERN 0:4

Verjetni postavi:
Barcelona: Valdes, Dani Alves, Bartra, Pique, Adriano, Song, Xavi, Iniesta, Pedro, Messi, Sanchez.

Bayern: Neuer, Javi Martinez, Lahm, Dante, Alaba, Boateng, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley).