Fernando Llorente in Dries Mertens sta zrežirala veliko zmago Napolija. Foto: Reuters
Fernando Llorente in Dries Mertens sta zrežirala veliko zmago Napolija. Foto: Reuters

Izbranci Jürgena Kloppa so prvi branilci naslova, ki so izgubili uvodno tekmo po Milanu v sezoni 1994/95. V 81. minuti je Andy Robertson v kazenskem prostoru podrl Joseja Callejona, Dries Mertens pa je z bele točke z desno nogo matiral Adriana. Redsi so nato vse moči usmerili v napad, v 92. minuti pa je najboljši branilec na svetu Virgil van Dijk naredil veliko napako. Žogo je skušal podati nazaj proti vratarju Adrianu, a je to storil zelo slabo, pritekel je Fernando Llorente in poslal žogo v mrežo za veliko slavje na stadionu San Paolo.

Pred enajstimi meseci odločil Insigne
Napoli je 3. oktobra lani premagal Liverpool z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Lorenzo Insigne v 90. minuti. Povratna tekma sredi decembra na Anfieldu je bila ključna. Redsi so nujno potrebovali tri točke za napredovanje v osmino finala, Mohamed Salah je odločil v 34. minuti. Liverpool je napredoval v izločilne boje, spomladi pa je bil neustavljiv, izločil je Bayern, Porto, Barcelono in v finalu še Tottenham.

Erling Braut Haaland je najboljši strelec avstrijskega prvenstva. Na sedmih tekmah je dosegel že enajst golov. Izjemno formo je potrdil tudi v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Erling Braut Haaland je najboljši strelec avstrijskega prvenstva. Na sedmih tekmah je dosegel že enajst golov. Izjemno formo je potrdil tudi v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Sanjski debi najstnika Haalanda med evropsko elito
Junak uvodnega večera je postal 19-letni norveški napadalec Salzburga Erling Braut Haaland s tremi zadetki v prvem polčasu na obračunu z Genkom (6:2). Postal je najmlajši nogometaš, ki je zabil hat-trick že v prvem polčasu tekme Lige prvakov. Na prvi tekmi med evropsko elito so se s tremi zadetki proslavili le še Wayne Rooney (najmlajši z 18 leti in 335 dnevi), Faustino Asprilla in Marco van Basten.

Čudežni deček je sin nekdanjega nogometaša Alfa Ingeja Haalanda, ki je igral v Premier ligi za Nottingham Forest, Leeds United in Manchester City. V letošnji sezoni je Haaland dosegel že enajst zadetkov v avstrijskem prvenstvu in je trenutno najboljši strelec lige.

Marc Andre ter Stegen je sijajno zaustavil strel kapetana Borussie Marca Reusa z bele točke. Vratar Barcelone ni stal na golovi črti, prehitro je stopil naprej, a se ni oglasil videosodnik. Foto: Reuters
Marc Andre ter Stegen je sijajno zaustavil strel kapetana Borussie Marca Reusa z bele točke. Vratar Barcelone ni stal na golovi črti, prehitro je stopil naprej, a se ni oglasil videosodnik. Foto: Reuters

Ter Stegen reševal razglašeno Barcelono
Na stadionu Westfalen je Lionel Messi začel na klopi. V prvi postavi je bil 16-letni Ansu Fati, novi dragulj Kataloncev, ki blesti v španskem prvenstvu. V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost Marco Reus, ki je po lepi podaji Thorgana Hazarda prišel sam pred Marca Andreja ter Stegna, ki pa je pravočasno stekel iz vrat in blokiral strel.

V drugem polčasu so bili precej nevarnejši Nemci. Razigrani Jadon Sancho je na desni strani preigral Nelsona Semeda, ki je pohodil Angleža. Kapetan Marco Reus je postavil v 57. minuti žogo na belo točko, njegov strel pa je ter Stegen odbil in nato še ujel žogo pred napadalci gostiteljev. To je bila že njegova četrta ubranjena enajstmetrovka v Ligi prvakov, le dvakrat je klonil. Počasni posnetek je pokazal, da je prehitro krenil iz vrat, a se videosodnik ni oglasil.

Brandt stresel prečko
Po uri igre je Fatija zamenjal Messi, Barcelona pa je bila še vedno popolnoma razglašena. V 77. minuti je rezervist Julian Brandt stresel prečko, Reus pa je zapravil še dve priložnosti. V 94. minuti bi lahko Barca celo prišla do vseh treh točk, strel Messija je v zadnjem trenutku blokiral Thomas Delaney.

Nigerijski napadalec Peter Olayinka je kronal premoč Slavie v drugem polčasu. Čehi bi si zaslužili vse tri točke, a na koncu so osvojili eno. Foto: Reuters
Nigerijski napadalec Peter Olayinka je kronal premoč Slavie v drugem polčasu. Čehi bi si zaslužili vse tri točke, a na koncu so osvojili eno. Foto: Reuters

Inter izvlekel točko v 92. minuti
Nova sezona Lige prvakov se je začela v Milanu, kjer je Inter remiziral s Slavio iz Prage (1:1). V Milanu je Samir Handanović branil vso tekmo.

Inter je bil popolnoma razglašen v drugem polčasu. V 65. minuti so Čehi zasluženo povedli, iz bližine je Handanovića ukanil nigerijski napadalec Peter Olayinka. Slavia je na San Siru prevladovala in nizala številne nevarne napade, drugega zadetka pa ji ni uspelo zabiti. Sodnik Ruddy Buquet je presenetljivo pokazal kar osem minut sodnikovega dodatka. V 92. minuti je Stefano Sensi s prostega strela stresel prečko, odbito žogo pa je joker Nicolo Berrella poslal v mrežo.

Rodrigo Moreno je Valencii zagotovil tri velike točke na Stamford Bridgeu. Foto: Reuters
Rodrigo Moreno je Valencii zagotovil tri velike točke na Stamford Bridgeu. Foto: Reuters

Rodrigo šokiral Chelsea na Stamford Bridgeu
Chelsea je v skupini H presenetljivo izgubil z Valencio z 0:1. Frank Lampard, ki je maja 2012 osvojil Ligo prvakov z modrimi, si je debi na klopi ekipe s Stamford Bridgea v Ligi prvakov predstavljal popolnoma drugače.

Četrt ure pred koncem je Dani Parejo s prostega strela z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je obramba Chelseaja popolnoma pozabila na Rodriga Morena, ki je s petih metrov z levico zatresel mrežo. V 88. minuti je po kotu Fikayo Tomori streljal z glavo, žoga pa je zadela Daniela Wassa v roko. Oglasil se je videosodnik in gostitelji so imeli na voljo najstrožjo kazen.

Barkley z bele točke zadel prečko
Jorginho in Willian sta se prerekala, kdo bo izvedel strel z bele točke, nato pa je odgovornost prevzel Ross Barkley in poslal žogo v prečko. Barkley je vstopil v 80. minuti, ko je zamenjal Matea Kovačića.

Gladka zmaga Ajaxa
Na drugi tekmi je Ajax odpravil Lille s 3:0. Že pred tekmo na Johann Cruyff Areni je policija aretirala približno sto navijačev Lilla zaradi neredov. Ajax je povedel v 18. minuti, ko je Quincy Promes zadel z glavo po natančnem predložku Nicolasa Tagliafica z leve strani. V 50. minuti je prednost podvojil Edson Alvarez, ki je z desne strani z diagonalnim strelom zadel malo mrežico. Končni izid je postavil razigrani Tagliafico z glavo v 62. minuti.

Inter v 92. minuti do točke

1. krog, skupina E:
NAPOLI – LIVERPOOL 2:0 (0:0)
Mertens 81./11-m, Llorente 92.

Napoli vs Liverpool( id: 18864928 datum: 18.8.2019)

SALZBURG GENK 6:2 (5:1)
Haaland 2., 34., 44., Hwang 36., Szoboszlai 45., Ulmer 66.; Lucumi 40., Samata 52.


Skupina F:
INTER – SLAVIA PRAGA 1:1 (0:0)
Barella 92.; Olayinka 63.

Inter vs SK Slavia Prague( id: 18864717 datum: 18.8.2019)

BORUSSIA (D) – BARCELONA 0:0
Ter Stegen je v 56. minuti obranil 11-m Reusu.

Borussia (D) vs Barcelona( id: 18864927 datum: 18.8.2019)

Skupina G:
LYON – ZENIT ST. PETERBURG 1:1 (0:1)
Depay 50./11-m; Azmoun 41.

BENFICA – RB LEIPZIG 1:2 (0:0)
Seferović 84.; Werner 69., 79.
Kampl ni bil v kadru Leipziga zaradi poškodbe gležnja.


Skupina H:
CHELSEA – VALENCIA 0:1 (0:0)
Rodrigo 74.
Barkley (Chelsea) je v 88. minuti z 11-m zadel prečko.

Chelsea vs Valencia( id: 18865034 datum: 18.8.2019)

AJAX – LILLE 3:0 (1:0)
Promes 18., Alvarez 50., Tagliafico 62.