Mariborčani bodo na neugodnem gostovanju v Astani branili gol prednosti (1:0) iz Ljudskega vrta, kjer je zadel Marko Šuler. Foto: BoBo
Mariborčani bodo na neugodnem gostovanju v Astani branili gol prednosti (1:0) iz Ljudskega vrta, kjer je zadel Marko Šuler. Foto: BoBo

Ti pa si v teh vročih dneh v prvi vrsti želijo uspeha v sredinem dvoboju Lige prvakov v daljni Astani v Kazahstanu. Vsi drugi bodo poskušali v prvi vrsti presenetiti. Premoč Maribora na domači sceni je več kot vidna že nekaj zadnjih sezon. Lahko bi rekli, da se je obrat zgodil ob prihodu Zlatka Zahoviča v vijoličasti klub. Dobesedno pod Kalvarijo ni več trenutka, o katerem ne bi odločal še vedno najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance, ki pa pred letošnjo sezono v svoji zasedbi ni veliko menjal postave.

Dejstvo je, da bi bilo v maju naslednje leto vse drugo kot prvo mesto Maribora veliko presenečenje. Sploh če bodo Mariborčani v sredo po daljšem obdobju že sredi poletja končali evropsko zgodbo. Potem bodo povsem osredotočeni na domačo sceno in jim bo težko slediti. Prav zaradi organiziranosti, ki je najboljša pri nas, in seveda najboljših denarnih razmer, ki jih imajo na Štajerskem tudi zavoljo uspehov v zadnjih štirih sezonah na evropskih zelenicah. Če bo tokrat manj kot šest tekem v juliju in avgustu, se bodo Mariborčani skoraj zagotovo znesli nad svojimi nasprotniki v domačem prvenstvu in najbrž tudi v pokalu, kjer so bili v zadnjih dveh sezonah bolj ranljivi in so lovoriki prepustili Gorici in Kopru. Primorci z Obale pa so jih presenetili tudi v letošnjem superpokalu.

Lahko morebitni neuspeh zamaje Maribor?
Ni pa niti malo tistih, ki že pred odhodom v Astano pravijo, da se bo v primeru neuspeha v sredo popoldan po našem času mariborski pohod nekoliko zaustavil. Da bi lahko počilo v njihovih vrstah, v kar pa vsaj sam ne verjamem. Predolgo so namreč zdajšnji vodilni možje na Mladinski ulici v Mariboru gradili vse skupaj, da bi zdaj zaradi zgolj enega spodrsljaja vse izpuhtelo kot milni mehurček. Tudi v malhi z denarjem se še ne čuti dno, je pa dejstvo, da brez sredstev, ki jih uspešnim namenjajo iz hiše evropskega nogometa, ne bo lahko niti serijskim prvakom zadnjih sezon.

Boj petih, šestih klubov za drugo mesto?
Boj v zaledju Maribora bo najbrž zelo močan in pričakovati je zelo izenačeno razmerje moči morda celo petih, šestih klubov. Je pa res, da se že nekaj časa zdi, da nam vsa zadnja prvenstva ponujajo nekako na dva dela razdeljeno deseterico. Nekatera moštva nekoliko zamenjajo vlogo. Lani se je denimo v prvenstvu, ki mu radi rečemo tudi nogometni maraton, zataknilo Koprčanom, leto prej Celjanom, ki pa so v zadnji sezoni nanizali rekordno obdobje brez poraza, ki je trajalo in trajalo. Toda navkljub vsemu so bili Celjani le podprvaki, Maribor je enostavno imel preveč izkušenj, preveč dobrih igralcev in je tudi iz slabih predstav znal narediti dober izid. To pa znajo le najboljši.

Olimpija največja neznanka
Največja neznanka je vsekakor Olimpija, ki ob prihodu novih trgovcev z novci ne bi smela imeti tovrstnih težav. Toda ni jih bilo že nekaj zadnjih sezon, najmanj dve pa v Ljubljani ni bilo evropske tekme. Marjan Pušnik je pred zelo zahtevno nalogo urediti in na svoje mesto postaviti stvari v garderobi, kar je osnova za uspeh. Ob repu lestvice se znova pričakuje Gorico in novince iz Krškega, ki so že 41. moštvo na prvoligaški sceni. Lani so Radomlje zbrale le 16 točk. Če jih bodo fantje iz atomskega mesta zbrali več, pa bi bilo lahko bolj zanimivo v spodnjem delu kot pri vrhu prvenstvene lestvice.