Zdravko Mamić je na novinarski konferenci pojasnjeval okoliščine odstopa. Operativni vodja Dinama je od leta 2003. Foto: EPA
Zdravko Mamić je na novinarski konferenci pojasnjeval okoliščine odstopa. Operativni vodja Dinama je od leta 2003. Foto: EPA

56-letni Mamić se je za ta korak odločil, potem ko je Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) v ponedeljek objavil, da naj bi Mamić in druščina Dinamu nezakonito odvzela še 9,1 milijona evrov. To je že tretja preiskava proti Mamiću, ki je bil že dvakrat v priporu. Po plačilu varščine se brani s prostosti.

Novinarji niso smeli postavljati vprašanj
Mamić je dejal, da je to odločitev sprejel, da bi Dinamo lahko nemoteno deloval v prihodnosti. "To počnem zato, da bi Dinamo lahko šel v prihodnost in da na čelu ne bo Zdravka Mamića, da ne bi tega zlorabljali," je dejal Mamić na novinarski konferenci, na kateri novinarji niso smeli postavljati vprašanj.

Dodal je, da se je politika odločila tudi njega uničiti, prav tako pa tudi Dinamo, od katerega so vsi dvignili roke, preden ga je sam prevzel. Poudaril je, da davčne revizije nikoli niso odkrile nepravilnosti v poslovanju Dinama.

Med osumljenci tudi Mamićev brat Zoran in sin Mario
Ob Zdravku Mamiću so v novo preiskavo vpleteni tudi njegov brat Zoran, sin Mario, nekdanji glavni direktor in član uprave Dinama Damir Vrbanović ter podjetnika Igor Krota in Sandro Stipančić. Edini novi osumljenec, ki ga ni bilo v prejšnjih preiskavah, je menedžer Nikki Vuksan. Ker se vsi razen Vuksana po plačilu varščin že branijo s prostosti, Uskok ni zahteval zapora zanje.

Tudi v najnovejši preiskavi sumijo, da so se Mamić in drugi povezali v zločinsko združenje, ki je vleklo denar od prestopov Dinamovih nogometašev z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini.

Plačevanje podjetjem iz tujine za neobstoječe usluge
Sumijo, da se je Zdravko Mamić z drugimi dogovarjal za fiktivne pogodbe med Dinamom in tujimi podjetji iz Velike Britanije, Švice, Združenih arabskih emiratov, Svetega Vincenta in Grenadin, Belizeja, Hongkonga, Gibraltarja in ZDA, in to za neobstoječe usluge posredovanja ob prestopih igralcev. Tuja podjetja so izdajala račune za neobstoječe usluge, ki jih je zagrebški klub plačal. Uskok sumi, da so osumljeni iz Dinama pobrali najmanj devet milijonov evrov.

Utaja davkov, neplačevanje prispevkov ...
Že od prej pa Mamića obtožujejo, da je z bratom Zoranom, Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v znesku skoraj 1,6 milijona evrov ter da je prek "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Dinamo je po 21 od 36 krogov na vrhu lestvice hrvaškega prvenstva. Ima 45 točk, dve več od Rijeke in šest več od Hajduka.