Mitja Brulc je z 9 zadetki najboljši strelec Luke Kopra, od tega jih je 7 dosegel v uvodnih 9 krogih. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Mitja Brulc je z 9 zadetki najboljši strelec Luke Kopra, od tega jih je 7 dosegel v uvodnih 9 krogih. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Darko Milanič
Darko Milanič je septembra razmišljal o odstopu, čeprav so le nekaj dni prej v klubu z njim podaljšali pogodbo do leta 2012. Foto: Marko Madžarac
Konstantin Vassiljev
Konstantin Vassiljev bo verjetno zapustil Nafto. Foto: EPA
Marijan Pušnik
Rudar trenerja Marijana Pušnika je popustil v drugem delu jeseni. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan CImerotič
Sebastjan Cimerotič naj bi počival od štiri do pet mesecev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marjan Vengust
Marjan Vengust je oznanil, da Celjani v leto 2010 vstopajo brez dolgov. Foto: MMC RTV SLO
Jani Šturm
Domžalski napadalec Jani Šturm je na nekaterih tekmah spomnil na svoje najboljše čase iz Hita Gorice. Foto: www.nkdomzale.si
Gustavo Andres Paez
Gustavo Andres Paez je opozoril nase v končnici jesenskega dela. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Milan Osterc
Milan Osterc je proti Domžalam v 21. krogu dosegel tudi hat-trick. Foto: MMC RTV SLO
Labod Drava
Trenutki zadovoljstva so v taboru Laboda Drave v zadnjem času redkejši. Foto: Marko Madžarac
Deseterica je nadgradila jesenski naslov

Kot kaže, bodo slovenski nogometni ples dobra dva meseca pogrešali le redki.

Nihče izmed prvoligašev ni jeseni preživel brez manjših ali večjih šokov. Vodilni Koprčani so bili do konca oktobra brez poraza, na zadnjih osmih tekmah pa so po trikrat zmagali in izgubili ter dvakrat remizirali. Potem ko so novembra ob nekaj poškodbah in bolezni močno popustili in bili med tistimi, ki so si najmanj želeli podaljšanja prvega dela prvenstva zaradi uvrstitve Slovenije na SP, so si prav z zmagama na zadnjih dveh tekmah v Novi Gorici in doma proti CM Celju znova povrnili že močno omajano samozavest.
Prihaja še kdo izmed nekdanjih reprezentantov?
Bolje so igrali v gosteh, kjer so na 11 tekmah slavili kar sedemkrat in klonili le enkrat (Nafta), medtem ko so na Bonifiki v soboto vse tri točke vknjižili šele prvič po 9. krogu oziroma skoraj treh mesecih! Poleg Olimpije so prejeli najmanj zadetkov (21).

V zimskem prestopnem roku bodo "kanarčki" poskušali okrepiti ekipo. Najbolj si želijo kakšnega napadalca (najboljši strelec Mitja Brulc (9 zadetkov) ni klasična "špica"), v javnosti pa že krožijo imena Darijo Biščan (nazadnje Celje), David Bunderla (Maribor), Davor Bubanja (Olimpija) in celo Dario Zahora (Rosenborg), ki je v Kopru že igral. Kot mogoče okrepitve na preostalih igralnih mestih se omenja nekdanja reprezentanta Zorana Pavloviča in Suada Filekoviča ter vratarja Hita Gorice Dragana Žilića.

Koprčani bodo verjetno končno dočakali tudi obnovo stadiona. Dela naj bi se začela na začetku januarja, nogometaši pa bodo spomladi zatočišče našli v Dekanih.

Bo tudi letos obveljal rek, da "vijolice cvetijo spomladi"?
Za Mariborčani je jesen, polna pretresov, ki se je končala z le petimi točkami zaostanka za Koprom. Vijoličasti, ki so se ob osmih naslovih državnega prvaka spomladi kar šestkrat prebili na vrh iz ozadja (trikrat z drugega mesta, dvakrat s tretjega, enkrat s četrtega), bodo tudi v 18. prvenstvu v samostojni Sloveniji v drugem delu sezone še kako nevarni. Jesenski prvak je vodilni položaj do zdaj do konca zadržal desetkrat.

Ljudski vrt so domači navijači na 12 tekmah kar petkrat zapuščali razočarani. V zgodovino bodo šli trije meseci in pol (od 8. avgusta do 28. novembra), ko Mariborčani niso zmagali na svojem igrišču. Za Koprčani so po 11 krogih zaostajali že 14 točk (27:13), še po 16. krogu 12 točk (35:23).
Vmes je Darko Milanič že skoraj zapustil "barko", nato je sledil še vdor navijačev v slačilnico po porazu proti Rudarju, po katerem je kovčke pospravil kapetan Zoran Pavlovič, glavna tarča napada. Že prej je prvake zapustil tudi Dalibor Volaš, ki je odšel k Nafti, zaradi nediscipline in nešportnega življenja so jih slišali še nekateri mladeniči. Glavno orožje najučinkovitejšega napada lige (38) je postal Dragan Jelič, ki je dosegel skoraj tretjino vseh zadetkov (13). Marcos Tavares je prvič zadel šele v 10. krogu, do konca jeseni pa mrežo zatresel še šestkrat.

Zanimivo je, da so Milaničevi varovanci dobili vse štiri obračune proti Olimpiji, tri v prvenstvu in enega v pokalu.

Nafta s predzadnjega na 3. mesto
Lendavska Nafta je najprijetnejše presenečenje jesenskega dela. S petimi zmagami na zadnjih petih tekmah je skočila na tretje mesto z osvojenimi 34 točkami. Na zadnjih 10 srečanjih je slavila sedemkrat in doživela le en poraz. Po prvi tretjini prvenstva je bila na predzadnjem mestu! Najboljši strelec kluba je Volaš z devetimi zadetki.

Trener bo tudi spomladi ostal Nebojša Vučičević, bo pa nekaj sprememb v igralskem kadru. Madžar Bela Koplarovics je že zapustil Prekmurje, pogovori o morebitnem nadaljevanju pa še naprej potekajo s srbskim nogometašem Sinišo Jankovićem in še enim Madžarom Jozsefom Sebökom. Estonski reprezentant Konstantin Vassiljev naj bi imel ponudbo z Otoka.

Vodilnim možem lendavskega kluba so največ sivih las jeseni povzročila namigovanja o domnevnem nameščanju tekem. Med sedmimi srečanji, ki so pod preiskavo nemškega tožilstva iz Bochuma, naj bi bil tudi lanski aprilski obračun med Dravo in Nafto, ki se je končal s 4:1.

Padec Rudarja tudi zaradi poškodb
Za velenjski Rudar velja ravno nasprotno kot za Nafto. Do 11. kroga je dihal za vrat Kopru, nato pa na naslednjih 11 tekmah osemkrat izgubil, le dvakrat zmagal in enkrat remiziral. "Knapi" so imeli obilo težav s poškodbami, zato jim bo odmor prišel še kako prav. Njihov velik adut so zvesti navijači, ki se jih je na vsaki tekmi v povprečju zbralo nekaj manj kot 1.500.

Veliko zanimanje za Oblaka
Novinec v prvoligaški druščini Olimpija drži 5. mesto, potem ko ji je nekaj časa kazalo še bolje. Poleg že omenjenega Bubanje (želel naj bi si ga Koper) bi zmaje lahko zapustil Željko Filipovič in še nekateri igralci, ki jeseni niso dobili priložnosti. Veliko zanimanja so tuji klubi pokazali za komaj 16-letnega vratarja Jana Oblaka, vendar je želja športnega direktorja Simona Sešlarja, da bi Škofjeločan vsaj do poletja še branil za Olimpijo, tudi če pride do dogovora s kakšnim snubcem. Ljubljančani bodo v nadaljevanju sezone najbolj pogrešali Sebastjana Cimerotiča, ki mu je pred dobrima dvema tednoma počila ahilova tetiva in bo lahko soigralcem pomagal šele v končnici prvenstva.

Celjani iz najhujše krize
CM Celje je izpolnilo začrtan cilj pred začetkom sezone in zaseda sredino lestvice z izenačeno razliko v golih (33:33). Klub se je tudi kolikor toliko finančno stabiliziral. Predsednik Marjan Vengust je na prednovoletnem sprejemu dejal, da v leto 2010 vstopajo brez dolgov in čistih obrazov.

Domžale najbolje igrale sredi polsezone
Domžalčani so po slabem začetku sezone najbolje igrali od konca avgusta do začetka novembra (6 zmag, 3 remiji, 2 poraza), ko so se z zadnjega mesta izstrelili v sredino lestvice. Zaključek je bil spet nekoliko slabši, zato se je po letu dni od kluba poslovil trener Vlado Badžim. Na zadnji tekmi je ekipo vodil dozdajšnji trener mladincev Darko Birjukov. Prav dobro delo z mladimi je ena svetlih točk domžalskega nogometa.

Sesuti visokoleteči načrti Interblocka
Mladinci so v zadnjem času na svoj račun prišli v Interblocku, potem ko se je ljubljanski prvoligaš konec oktobra zaradi gospodarske krize moral odpovedati enajsterici najdražjih nogometašev, med drugim najboljšemu strelcu Vladimirju Milenkoviću in kapetanu Erminu Rakoviču. Na zadnjih tekmah se je pod taktirko Borivoja Lučića najbolj izkazal 19-letni Venezuelec Gustavo Andres Paez s petimi goli. Mladeniči so nadarjeni, za boljše rezultate pa si bodo morali nabrati še kilometrino.

Novogoričani po slabem začetku le "splavali"
Recesijo občutijo tudi pri drugem "igralniškem" klubu Hitu Gorici. Potem ko so nekaj časa zasedali zadnje mesto, sta zadnja dva meseca vendarle vrnila nekaj nasmehov v mesto vrtnic. Niz osmih zaporednih tekem brez poraza oziroma le dva poraza na zadnjih 12 tekmah so povečali zbirko točk, s katerimi bodo lahko Novogoričani spomladi napadali vsaj mesta na sredini lestvice. Ni pa še jasno, s katerim trenerjem. Uradno je še vedno prvi mož stroke Vladan Mladenovič, ki so ga konec oktobra na tekmi na Ptuju zaradi zastoja srca nezavestnega odpeljali v bolnišnico, zdaj pa je že v domači oskrbi. David Peršič, ki je uspešno prevzel vodenje moštva, si želi to početi tudi v nadaljevanju sezone. Ob zimzelenem Milanu Ostercu je bila tudi huda poškodba lani najboljšega strelca prvenstva Etiena Velikonje hitro pozabljena.

Drava trdno na dnu lestvice
Na zadnjem mestu je prepričljivo Labod Drava. Klub je v prisilni poravnavi, njegov dolg pa presega dva milijona evrov. Novembra so nogometaši zaradi neurejenih finančnih razmer nekaj časa tudi stavkali. Povrhu vsega je ime ptujske ekipe omenjeno tako rekoč v vsaki novici o stavniškem škandalu. Vprašanje je, ali bodo Ptujčani "zvozili" sezono do konca. No, uspelo jim je vsaj prenoviti spletno stran ...

8. in 9. januarja bo v Velenju All Stars turnir v malem nogometu, na katerem bo sodelovalo vseh 10 prvoligšev. Prvenstvo v Prvi ligi si se bo nato nadaljevalo s 23. krogom 20. februarja.
Lestvica: 
LUKA KOPER 22 12 7 3 33:21 43
MARIBOR 22 12 2 8 38:28 38
NAFTA 22 10 4 8 35:35 34
RUDAR 22 10 2 10 29:32 32
OLIMPIJA (-2) 22 10 3 9 31:21 31
CM CELJE 22 8 6 8 33:33 30
DOMŽALE 22 8 5 9 31:38 29
INTERBLOCK LJ 22 7 5 10 25:27 26
HIT GORICA 22 6 6 10 34:37 24
LABOD DRAVA 22 4 6 12 19:35 18

Deseterica je nadgradila jesenski naslov