Če bo Tim Matavž v petek zabil gol, bo to njegov 10. zadetek v reprezentančnem dresu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Če bo Tim Matavž v petek zabil gol, bo to njegov 10. zadetek v reprezentančnem dresu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenci na Obali začeli projekt Islandija
Nogometna reprezentanca zbrana v Portorožu

V petek ob 18. uri bo Slovenija v Stožicah igrala kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2014 proti Islandiji. V skupini E po štirih tekmah vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi, Albanija in Islandija sta zbrali po šest točk, Slovenija in Ciper pa tri. Slovenija, ki realno ne more več upati na SP, je proti Islandiji igrala dvakrat v drugi polovici 90. let na prijateljskih tekmah. Obakrat je bila uspešnejša Slovenija.

Tekma ne bo kakšna lepotica
Selektor Srečko Katanec pričakuje tekmo, ki ne bo lepa za oko. Z njim se strinja tudi reprezentant Goran Cvijanović: "Pričakujemo lahko težek obračun, ki ga bodo odločile malenkosti, morda že en zadetek. Poskušali jim bomo vsiliti igro kratkih podaj in poskušali prevladovati na terenu. Verjamem, da bomo končno pokazali pravi obraz in da se bo tudi rezultatsko obrnilo v našo smer."

Islandce je treba jemati skrajno resno
Eden tistih, na katerem bo največje breme v napadu, bo Tim Matavž, ki v zadnjem času v svojem PSV-ju iz Eindhovna malce manj zadeva, a več podaja. Nekatere islandske napadalce, ki tako kot on igrajo v nizozemski ligi, dobro pozna: "Islandija ima res dobre napadalce. Alfred Finnbogason iz Heerenveena je drugi ali tretji strelec lige, dobro pri Ajaxu igra tudi Kolbeinn Sigthorsson. Pa ne samo to, imajo tudi dobre igralce na sredini igrišča, tako da jih nikakor ne gre podcenjevati."

Zadnja se bosta pridružila "Nemca"
Vseh nogometašev v Portorožu sicer še ni, saj imajo v nedeljo še klubske tekme. Kot zadnji bodo na Obalo prišli Jan Oblak, Mišo Brečko in Kevin Kampl. Prvi se bo soigralcem pridružil v ponedeljek, "Nemca" pa zaradi Kölnove ponedeljkove tekme šele v torek. Kevin Kampl zaradi poškodbe ne more pomagati. Časa za priprave na Islandce bo dovolj. "So zelo kakovostna reprezentanca z igralci iz kakovostnih lig. Poskušajo igrati tudi po tleh, ne samo kazati tipičnega otoškega nogometa. Tudi rezultate imajo kar solidne, tako da jih nikakor ne gre podcenjevati," je povedal Cvijanović.

Slovenci na Obali začeli projekt Islandija
Nogometna reprezentanca zbrana v Portorožu