Messi je bil kar malce presenečen, ko je tudi letos prejel prestižno nagrado. Foto: Reuters
Messi je bil kar malce presenečen, ko je tudi letos prejel prestižno nagrado. Foto: Reuters
Andres Iniesta, Lionel Messi in Xavi Hernandez
Vsi trije nogometaši Barcelone so bili v ožjem izboru. Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho je ugnal tudi velikega tekmeca Pepa Guardiolo. Foto: EPA
Hamit Altintop in Andrej Sidelnikov
Hamit Altintop je dosegel najlepši zadetek leta 2010, nagrado mu je predal kazahstanski vratar Andrej Sidelnikov, ki je bil ob voleju Turka popolnoma nemočen. Foto: EPA
Marta in Sepp Blatter
Marta je že četrtič zapored postala najboljša nogometašica sveta. Foto: Reuters
Messi znova najboljši nogometaš sveta

Dobil je več glasov od soigralcev Xavija Hernandeza in Andresa Inieste.

Od letos sta nagrada zlata žoga in Fifin nogometaš leta združena. Lani je tako zlato žogo kot naziv Fifin nogometaš leta dobil Messi. "Če vam povem po pravici, danes te nagrade res nisem pričakoval. V čast mi je že, da sem bil nominiran v tako odlični družbi. To nagrado bi rad delil s soigralci in prav tako z navijači," je dejal Messi na odru za najboljše.
Izbrali so tudi najboljšo enajsterico leta, ki jo sestavljajo: Iker Casillas (Real Madrid), Maicon (Inter), Lucio (Inter), Gerard Pique (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Wesley Sneijder (Inter), Xavi, Andres Iniesta, Lionel Messi, David Villa (vsi Barcelona) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid).


Mourinho ugnal Del Bosqueja
Nagrado za najboljšega trenerja leta je prejel Portugalec Jose Mourinho, ki je lani z Interjem osvojil trojček (Liga prvakov, Serie A in italijanski pokal). Mourinho je v izboru za najboljšega trenerja premagal španskega selektorja Vicenteja Del Bosqueja, ki je "furijo" popeljal do naslova svetovnega prvaka, ter trenerja Barcelone Pepa Guardiolo. "Zame so najpomembnejše moštvene lovorike, a to je zame in za portugalski nogomet zgodovinsko priznanje. Portugalci nismo imeli veliko trenutkov, na katere bi lahko gledali z velikim ponosom," je bil vesel trener madridskega Reala.
V ženski konkurenci je nagrado prejela nemška selektorica Silvia Neid.

Najlepši gol je dosegel Altintop
Med igralkami je nagrado spet prejela 24-letna Brazilka Marta. Za najlepši zadetek v preteklem letu si je nagrado Ferenca Puskasa, o kateri so odločali nogometni navdušenci prek spleta (sodelovalo jih je več kot milijon), priboril nogometaš Bayerna Hamit Altintop z golom v dresu turške reprezentance v kvalifikacijah za Euro proti Kazahstanu. Fifa je podelila tudi predsedniško nagrado, ki jo je po SP-ju v JAR-u prejel Južnoafričan Desmond Tutu, nagrada za fair play pa je pripadla ženski ekipi Haitija do 17 let.

Žoga z več ugleda, Fifa z več teže
Ballon d'Or je nagrada, ki jo je revija France Football prvič podelila leta 1966, novinarji francoskega nogometnega časopisa so kolege po Evropi zaprosili za glasove, kdo je najboljši evropski "žogobrcar". Prvo "zlato žogo" je domov odnesel Stanley Matthews (Anglija/Blackpool). Leta 1995 so spremenili pravila in od takrat se je lahko glasovalo tudi za Neevropejce, kar je takoj omogočilo zmago Georgeu Weahu (Liberija/Milan). Fifa je začela podeljevati priznanje najboljšemu igralcu na svetu leta 1991, pri čemer so glasovali selektorji in kapetani državnih reprezentanc. Zinedine Zidane in Brazilec Ronaldo sta Fifino nagrado osvojila po trikrat.

Združitev prinesla enoten izbor in nagrado
Zaradi podobnosti izbora in velikokrat istih zmagovalcev v zadnjih 15 letih sta se vpleteni strani odločili za združitev, s čimer je svet pridobil nagrado Fifa Ballon d'Or. Zdaj bodo odločali glasovi tako izbranih novinarjev z vsega sveta kot glasovi selektorjev in kapetanov.
Fifini nogometaši leta:
1991 Lothar MATTHÄUS, NEM/Inter
1992 Marco VAN BASTEN, NIZ/Milan
1993 Roberto BAGGIO, ITA/Juventus
1994 ROMARIO, BRA/Barcelona
1995 George WEAH, LIB/Milan
1996 RONALDO, BRA/Barcelona
1997 RONALDO, BRA/Inter
1998 Zinedine ZIDANE, FRA/Juventus
1999 RIVALDO, BRA/Barcelona
2000 Zinedine ZIDANE, FRA/Juventus
2001 Luis FIGO, POR/Real Madrid
2002 RONALDO, BRA/Real Madrid
2003 Zinedine ZIDANE, FRA/Real Madrid
2004 Ronaldinho, BRA/Barcelona
2005 Ronaldinho, BRA/Barcelona
2006 Fabio CANNAVARO, ITA/Juventus
2007 KAKA, BRA/Milan
2008 Cristiano RONALDO, POR/Man. United
2009 Lionel MESSI, ARG/Barcelona
2010 Lionel MESSI, ARG/Barcelona

Messi znova najboljši nogometaš sveta