Robinho je bil junak večera na San Siru. Foto: EPA
Robinho je bil junak večera na San Siru. Foto: EPA
Kevin Prince Boateng
Kevin Prince Boateng je s pravo mojstrovino načel mrežo topničarjev. Foto: EPA
Thierry Henry in Zlatan Ibrahimović
Po koncu tekme sta si dresa izmenjala Ibrahimović in Henry. Šved je moral potolažiti Francoza. Foto: EPA
Roman Širokov (Zenit Sankt Peterburg)
Roman Širokov je odločil tekmo v Sankt Peterburgu s 4. in 5. golom v letošnji Ligi prvakov. Foto: Reuters
Sergej Semak (Zenit St. Peterburg)
Čudovit gol Sergeja Semaka ni bil odločilen, a je vseeno celotna ruska akcija vredna večkratnega ogleda. Foto: Reuters
Navija v Sankt Peterburgu: Zenit - Benfica
Mraz v Sankt Peterburgu ni preprečil, da navijači ne bi napolnili sodobnega stadiona Petrovski do zadnjega kotička. Foto: EPA

To je najhujši poraz izbrancev Arsena Wengerja v Ligi prvakov v gosteh. Leta 2010 so v Barceloni izgubili s 4:1. To je bilo žalostno slovo Thierryja Henryja, Francoz se vrača k New York Red Bullsom.

Izjemen zadetek Boatenga
Gostitelji so povedli v 15. minuti. Antonio Nocerino je lepo podal na desno stran kazenskega prostora do Kevina Princa Boatenga, ki si je mojstrsko zaustavil žogo s prsmi in jo z desnico poslal od prečke v mrežo. Šest minut zatem je razigrani Nocerino silovito sprožil z roba kazenskega prostora, žoga pa je zletela prek vrat.
Robinho se je prebudil
Arsenal je imel zelo slab večer, gostje niso sestavili več podaj skupaj. V 38. minuti je Zlatan Ibrahimović ušel po levi strani, Laurent Koscielny je zamudil, Šved je podal pred vrata, kjer je Robinho z glavo poslal žogo mimo Wojciecha Szczesnyja v mrežo. Tik pred koncem polčasa je še enkrat nevarno sprožil Boateng, zatresel pa le zunanji del mreže.
Henry ni poživil igre Angležev
Na začetku drugega polčasa je Thea Walcotta zamenjal Henry, a v igri topničarjev se ni prav nič spremenilo. V 49. minuti je "Ibra" na robu kazenskega prostora zaposlil Robinha, Thomas Vermaelen je spodrsnil, Brazilec pa je z desnico povišal na 3:0.
"Ibra" postavil piko na i
Najlepšo priložnost za Arsenal je imel Robin van Persie po podaji Henryja v 66. minuti, vendar je odlično posredoval Christian Abbiati in žogo odbil v kot. V 79. minuti je Ibrahimović priigral enajstmetrovko in jo sam tudi uspešno izvedel. Šveda je podrl Johan Djourou, ki si je prislužil tudi rumeni karton.
Benfica se je dobro znašla v hudem mrazu
Na stadionu Petrovski v Sankt Peterburgu je pri okoli -10 °C Benfica izgubila, potem ko je v končnici po izenačenju podarila Romanu Širokovu zmagoviti gol, a vseeno so lahko Portugalci več kot zadovoljni z dvema goloma v gosteh, kar jim pred povratno tekmo v Lizboni prinaša dobro izhodišče za napad in napredovanje.

Portugalci povedli, Rusi hitro odgovorili
Benfica je povedla v 20. minuti. Oscar Cardozo je izvedel prosti strel, vratar Jurij Ževnov pa žoge ni znal zadržati. Hitri Maxi Pereira je iz bližine zlahka zadel nebranjena vrata. Samo dve minuti pozneje je imel Zenit priložnost za izenačenje, po kotu je Aleksander Keržakov streljal iz voleja, a se je izkazal vratar Artur Moraes. Vseeno so Sanktpeterburžani hitro izenačili, Tomaš Hubočan je z leve strani poslal uporaben predložek, ki ga je z volejem v gol spremenil Roman Širokov.

Osupljiv gol Semaka s peto
V drugem polčasu so gostitelji narekovali tempo, kar se jim je obrestovalo v 71. minuti, ko so spletli eno najlepših akcij v letošnji Ligi prvakov. Keržakov je prodiral po desni, ko je tik pred gol-avt črto s peto podal žogo v sredino kazenskega prostora, tam je Vladimir Bistrov z volejem podaljšal pred vrata, kjer je rezervist Sergej Semak s peto preusmeril žogo v drugo vratnico in od tam v mrežo.

Izenačenje ni zmedlo Širokova
Ko je že delovalo, da se je Benfica predajala, so napadalci gostov izkoristili zmedo v ruski obrambi in novo napako vratarja Ževnova, Oscar Cardozo pa je odbitek brez milosti pretvoril v 2:2. A šok izenačenja ni zmedel Zenita, ki je takoj krenil v silovit napad, kjer je Širokov kaznoval neodločnega Maxija Pereiro in na zahtevnem igrišču vnovič pokazal svoj talent ter zabil za 3:2 in minimalno prednost Zenita pred drugo tekmo.

Osmina finala, prve tekme:
ZENIT - BENFICA 3:2 (1:1)
Širokov 27., 89., Semak 71.; Maxi Pereira 20., Cardozo 87.

Zenit: Ževnov; Anjukov, Bruno Alves, Lombaerts, Hubocan; Denisov, Zirjanov ( 46./Semak), Širokov, Kanunikov ( 66./Bistrov), Keržakov, Fajzulin ( 89./Rosina).

Benfica: Artur Moraes, Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson, Matic, Witsel, Gaitan ( 90./Vitor), Cardozo, Bruno Cesar ( 58./Nolito), Rodrigo Moreno ( 30./Aimar).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


MILAN - ARSENAL 4:0 (2:0)
Boateng 15., Robinho 38., 49., Ibrahimović 79./11-m

Milan: Abbiati, Abate, Mexes , Thiago Silva, Antonini , van Bommel, Boateng ( 70./Ambrosini ), Nocerino, Seedorf ( 12./Emanuelson), Ibrahimović, Robinho ( 84./Pato).

Arsenal: Szczesny, Sagna, Ramsey, Koscielny ( 44./Djourou ), Vermaelen, Song , Arteta, Walcott ( 46./Henry), Rosicky, Gibbs ( 66./Oxlade Chamberlain), van Persie.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

Povratni tekmi bosta 6. marca.


Odigrano v torek:
LYON
- APOEL NIKOZIJA 1:0 (0:0)
Lacazette 58.

BAYER LEVERKUSEN
- BARCELONA 1:3 (0:1)
Kadlec 52.; Sanchez 41., 55., Messi 88.

Povratni tekmi bosta 7. marca.

Torek, 21. februarja, ob 18.00:
CSKA MOSKVA - REAL MADRID
Ob 20.45:
NAPOLI - CHELSEA

Povratni tekmi bosta 14. marca.

Sreda, 22. februarja, ob 20.45:
BASEL - BAYERN
MARSEILLE - INTER

Povratni tekmi bosta 13. marca.